Ünlü mimarlar Yaşar’da buluştu

Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen sürdürülebilir Yapı Tasarımı Ulusal Konferansı’nda şehirlerin geleceğinin temiz teknolojiyle yapılan, yağmur sularını arındıran çevreci binalarda olduğu vurgulandı.

Yaşar Üniversitesi (YÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen  “Sürdürülebilir Yapı Tasarımı Ulusal  Konferansı’na” l dünyaca ünlü mimar  Dr. Ken  Yeang katıldı. Dünyada bio klimatik gökdelenlerin  babası olarak bilinen Dr. Yeang kentsel dönüşüm projeleri onaylanan İzmir’de sürdürülebilir yapı tasarımı ve enerji etkinliği konularında izleyenleri bilgilendirdi.  

Ünlü mimarlar İzmir inşaat sektörü ile buluştu

Bu yıl 12-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenen “2’inci Sürdürülebilir Yapı Tasarımı Ulusal Konferansı” akademisyenleri, mimarları ve inşaat sektörü temsilcilerini buluşturdu.  Konferansa, Uluslararası Yeşil Sürdürülebilir Yapılı Çevreler Girişimi (IISBE) Yöneticisi Mimar Nils Larsson ile Bio Klimatik Yapı Uzmanı Mimar Dr. Ken Yeang gibi isimler de katıldı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Mesleki Hizmetler Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Ayyıldız’ın da katıldığı konferansta Türkiye’de de giderek uygulanmaya başlanan mimarlıkta ‘sürdürülebilirlik’ kavramı ele alındı. IISBE Yöneticisi Mimar Nils Larsson dünyadaki yapı sektörünü ele aldığı sunumunda küresel sera gazları ile yapı sektörü arasındaki bağlantıyı değerlendirdi. Larsson, dünyada yeşil ve sürdürülebilir bina fikirlerinin tanınmasında bir artışın görülmesine karşın uygulamalarının kısıtlı olduğunu söyledi.

Nils Larsson
Nils Larsson

Türkiye’de ilk kez bir üniversite tarafından düzenlenen konferansa katılan Bio Klimatik Yapı Uzmanı Mimar Dr. Ken Yeang çevreyle ilgili gökdelenler olarak bilinen bio klimatik gökdelenler konusunda sunum gerçekleştirdi. Dr. Yeang izleyenleri yapı tasarımı ve enerji etkinliği konularında bilgilendirdi.

Dr. Ken Yeang-Prof.Dr.Murat Barkan
Dr. Ken Yeang-Prof.Dr.Murat Barkan

Kentsel dönüşümde AB standartları uygulanacak

YÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi İlker Kahraman da İzmir’in başı çektiği kentsel dönüşüm projeleri öncesi üniversiteler ve yapı firmaları işbirliğine ön ayak olduklarını söyledi. Türkiye’deki binalarda enerji performansı yönetmeliğinin Avrupa Birliği standartlarına göre uygulanmaya başlanacağını hatırlatan Kahraman, “Artık Türkiye’de kentler yenileniyor. Bu kentleri yenilerken hem doğal kaynakların verimli kullanımına hem de minimum enerji kullanımına göre hesaplamalar yapmak gerekmektedir. Bu konferans sonunda İzmir’deki kent dönüşüm projeleri için neler yapılabilir bunu ele aldık. Üniversitemizin de içinde bulunduğu bir çalışma grubu ile TÜBİTAK’a başvurarak oluşturulacak bir proje ile kent yenileme çalışmalarına destek vermek istiyoruz” dedi.

no images were found