Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu Toplantıları (5T) Yaşar Üniversitesi’nde yapıldı

İlk ‘’Sanal Türk Tasarım Müzesi’’ açılıyor

Türk ve yabancı akademisyenlerin ve uzman tasarımcıların  bir araya geldiği Türkiye Tasarım Tarihi Topluluğu Toplantıları (5T) Yaşar Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen ve iki gün süren toplantıda, ‘’Tasarım Tarihi ve Sanal Tasarım Müzesi ‘’ konuları tartışıldı.  ‘’İçinden Dışına Müze’’, ‘’Sanal Müzeler’’, ‘’Özel Koleksiyonlar Üzerine’’, ’’Müzeyi Sorgulamak’’,’’ Müze, Şehir ve Yaratıcılık’’, ‘’Saklı Nişler’’ başlıkları  altında  oturumların düzenlediği toplantıda, Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi’nin açılış hazırlıklarının tamamlanmak üzere olduğu ve sanal müzenin  www.etsm.org.tr adresinden yakında ziyaretçilerine kapılarını açacağını bildirildi.

Türk tasarımı dünyaya tanıtılacak

Yaşar Üniversitesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Prof.  Dr. Tevfik Balcıoğlu, ’’Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu,  ilk sanal Türk tasarım müzesini  açma çalışmalarını yürütüyor. Endüstriyel Tasarım Sanal Müzesi(ETSM) Türkiye’de özgün ürün tasarımı konusunda geçmişten günümüze gerçekleşen üretim ve tasarım süreçlerinin kaydını tutmak, üretici ve tasarımcılara dair nesne ve arşiv malzemesini bir araya getirerek bir tasarım belleği oluşturmak üzere yapılan bir girişim.” dedi.

Müze ile Türkiye’de  tasarım ürünlerin ve bilgilerinin bir tasarım belleği ve bilinci yaratmak ve  Türk endüstriyel tasarımının dünyada da bilinirliğinin artırılmasının hedeflendiği de toplantıda vurgulandı. Müzede, ülkemizde tasarım tarihinin  Tanzimat döneminden, 1830’lu yıllardan başlatılarak günümüze kadar olan önemli endüstriyel tasarım örneklerinin yer alacağı ifade edildi.

Londra Royal Collage of Art Üniversitesi Dekanı Jane Pavitt de toplantıya davetli konuşmacı olarak katıldı.  Pavitt, son on yıldır a tasarım tarihi müzelerinin sayının dünyada hızlıca arttığını ifade etti.

no images were found