İzmir’in deprem mimarlarını Yaşar yetiştirecek…

2013-2014 akademik yılında ‘Depreme dayanıklı bina tasarımı’ dersleri ile tanışacak olan öğrenciler kent mimarisine de büyük katkı sağlayacak.

 

Depreme özel mimarlar…

İzmir’i bekleyen deprem tehlikesini dikkate alan Yaşar Üniversitesi ‘deprem uzmanı mimarlar’ yetiştirecek. 2013-2014 akademik yılında müfredatına ekleyeceği ‘depreme dayanıklı bina tasarımı’ dersleri ile tanışacak olan öğrenciler kent mimarisine de büyük katkı sağlayacak.Yasar Universitesi

Depreme dayanıklı bina dersi

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevil Sarıyıldız, 6,5 büyüklüğündeki olası bir depremde bir buçuk milyon vatandaşın konutsuz kalmasının beklendiği İzmir’in deprem gerçeği için somut adım attıklarını belirtti.

Prof.Dr. Sevil Sarıyıldız- Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı

Sarıyıldız,   “Bilinçli tasarımcı ve mühendislerin yetişmiş olması depremlerde karşılaşacağımız kayıpları azaltacaktır. Mimarlık bölümümüz bu bilinçle hareket ederek deprem konusunda uzman mimarlar yetiştirmek üzere programlarını güncellemektedir. 2013-2014 akademik yılından itibaren lisans ve yüksek lisans düzeyindeki öğrencilerimize ‘depreme dayanıklı bina tasarımı’ dersleri verilecektir. Öğrenciler derslerde binaların kırılma noktalarının hesaplanmasından, depremle ilgili mühendislik hesaplamalarına kadar çeşitli konularda bilgi sahibi olacaklar. Bu yönde kadromuz yurt dışından gelecek olan akademisyenlerle daha da güçlenecek. Bu dersleri alan öğrenciler ise kentsel dönüşüm projelerinde aktif görev alabilecekler” dedi.

2013-2014 akademik yılında  ‘Depreme dayanıklı bina tasarımı’ dersleri ile tanışacak olan öğrenciler kent mimarisine de büyük katkı sağlayacak.
2013-2014 akademik yılında ‘Depreme dayanıklı bina tasarımı’ dersleri ile tanışacak olan öğrenciler kent mimarisine de büyük katkı sağlayacak.

6.5 milyon bina yıkılacak

Türkiye nüfusunun neredeyse 4’te birinin kentsel dönüşüm sürecinden etkileneceğini belirten Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi İlker Kahraman ise bu süreçte gerçekleştirilecek doğru bina tasarımlarının kişileri depremden de koruyacağını söyledi.

İlker Kahraman - Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi
İlker Kahraman – Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Görevlisi

Kahraman şu bilgileri verdi:

“Bakanlık verilerine göre Türkiye’de 6,5 milyon bina yıkılacak ve yeniden yapılacaktır. Her binada ortalama dört kişinin yaşadığı kabul edilirse ülke nüfusunun 4’te birinin kentsel dönüşümden etkileneceği ortaya konmaktadır. Bu sürecin doğru adımlar akılcı adımlar ile yönlendirilmesi ülkemizin önüne çok büyük fırsatlar çıkaracaktır. Bu fırsatlardan en önemlisi yeni inşa edilecek yapıların sürdürülebilir yapı kriterleri dahilinde yapılmasıdır. İzmir için de  sürdürülebilir ve yeşil bina kavramları büyük önem taşıyor. Özetle doğru tasarım ile başlayan süreçte depreme karşı dayanımı arttırılmış ve sürdürülebilir bir gelecek inşa edilecektir.”