İzmir’in deprem gerçeği Yaşar’da tartışıldı…

 

 

Uzmanlar uyarıyor:

”6.5’luk deprem İzmir’in üçte birini yıkar, 19 bin kişi yaşamını kaybedebilir…”  

İzmir’in deprem gerçeği ve  kentsel dönüşüm sürecine ilişkin geliştirilebilecek politikalar Yaşar Üniversitesi’nde tartışıldı. Olası deprem senaryolarının da ele alındığı çalıştayda 6,5 büyüklüğünde meydana gelebilecek bir depremde İzmir nüfusunun neredeyse üçte birinin açıkta yani konutsuz kalabileceği açıklandı.

19 bin kişi hayatını kaybedebilir

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi tarafından düzenlenen Mimarlık, Depremler ve Kentsel Dönüşüm Sempozyum ve Çalıştayı’nda  akademisyenler ve uzmanlar bir araya geldi. Etkinlikte, depreme dayanıksız binaların yenilenmesi amacıyla başlatılan kentsel dönüşüm projelerinin İzmir’de hangi kriterlere göre yapılması gerektiğinin tartışıldı.  Etkinliğe, Milano Politeknik Üniversitesi’nden Prof.Dr.  Carlo Castilioni ve Minho Üniversitesi’nden Prof.Dr.Luis Braganca ile İzmir Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Suphi Şahin ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Genel Müdürü Vedad Gürgen de  katıldı.

deprem sempozyum
Organizasyon Komitesi
Mimarlık, Deprem ve Kentsel Dönüşüm Sempozyum ve Çalıştay’ının organizasyon komitesinde Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof. Dr. Tayfun Taner, Öğr. Gör. İlker Kahraman, Araş. Gör. Burçin Hancı Geçit, Araş. Gör. Çiğdem Çetinkaya, Araş. Gör. Ebru Bengisu yer aldı.

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Faruk Üner 1999 yılında sonuçlandırılan İzmir Radius Projesi’ni hatırlattı. Olası deprem risklerinin belirlendiği projeden örnekler veren Üner İzmir’de 6,5 büyüklüğünde meydana gelebilecek bir depremde 19 bin 538 kişinin hayatını kaybedebileceğini, yaklaşık bir buçuk milyon kişinin ise açıkta kalabileceğini söyledi.    

İl Afet ve Acil Durum Müdürü Faruk Üner, İzmir'in deprem gerçeği ile ilgili uyarılarda bulundu.
İl Afet ve Acil Durum Müdürü Faruk Üner, İzmir’in deprem gerçeği ile ilgili uyarılarda bulundu.

Her ilçede bir uydu telefonu

Afet durumlarında büyük önem taşıyan kesintisiz haberleşme sisteminde İzmir’in pek çok ilden daha şanslı olduğunu belirten Faruk Üner, “Eğer haberleşmede aksaklıklar yaşanırsa peşinen felce uğrarız. Türkiye’de büyük depremlerde telefonların kilitlenmesi ve cihazların devre dışı kalması nedeniyle çok büyük sıkıntılar yaşanmıştır. Artık İzmir’de her ilçemizde bir uydu telefonu bulunmaktadır. Yine ilimizde özel afet frekanslarına sahip telsizlerimiz de mevcut. Ancak gönüllülere de çok ihtiyaç var. Gönüllü sayımızı artırmamız şart” dedi.

Çok katlı binalara dikkat

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Zafer Akçığ da kentsel dönüşüm sürecinde yerini alacak çok katlı binalara yönelik uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Zafer Akçığ da kentsel dönüşüm sürecinde yerini alacak çok katlı binalara yönelik uyarılarda bulundu.
Prof. Dr. Zafer Akçığ  kentsel dönüşüm sürecinde yerini alacak çok katlı binalara yönelik uyarılarda bulundu.

Özellikle çok katlı binalar için daha güvenli deprem yükleri hesaplanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Akçığ şu bilgileri verdi:

“Eurocode ve Türk Deprem Yönetmeliği’nin sunduğu en uzun spektrum(yer değiştirme) değerleri bile İzmir için yetersizdir. Yani yönetmeliklerde bir bina için titreşim değeri ortama 0,9 saniye olarak belirlenmiş. Bu İzmir’de kötü zeminlerde 1,5 saniyeyi bulabiliyor. Mesela yeni kent merkezi dediğimiz Bayraklı’dan başlayarak Manavkuyu ve  Alsancak’ı kapsayan alanlarda 150-200 metre yüksekliklerde binalara veriyorsunuz. O zaman bu zemini çok iyi tanımanız gerekiyor. Ben alüvyon zeminde yüksek katlı binalara olarak karşıyım. Ancak yüksek katlı binalar illa ki yapılacaksa deprem parametrelerinin çok iyi hesaplanıp buna göre yapılması gerekmektedir. Bu binalar mümkün olduğu kadar kare şeklinde yapılmalı ve aralarında kesinlikle boşluklar bırakılmamalıdır.”

Ortak fikir şart

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal ise kentsel dönüşüm sürecinde geliştirilecek programlarda üniversitelerin,  odaların ve vatandaşların da yer alması gerektiğini söyledi.

Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal ise , tüm kesimlere deprem için bilinçlenme çağrısında bulundu.
Mimarlar Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Topal ise , tüm kesimlere deprem için bilinçlenme çağrısında bulundu.

Topal, “Kentsel dönüşüm projelerinde şeffaflığın sağlanabilmesi için her kesimden katılım şart. Yurtdışında çok sayıda benzeri bulunan bir danışma kurulu İzmir’de de bulunmalı. Öte yandan yapılacak olan konutlarda bir engelli standardı, afet planlaması ve enerji verimliğine ilişkin bir standardın olması gerekmektedir” dedi.

İzmir Radius Projesi’ne göre kentte 6,5 büyüklüğünde bir deprem meydana gelirse 11 merkez ilçede;

-195.376 binanın hasar görebileceği veya yıkılacağı

-225.990 binanın orta hasar

-283.111 binanın hafif hasar görebileceği

-En az 5.862, en çok 19.538 kişinin hayatını kaybedebileceği

-En az 17.586, en çok 58.614 kişinin yaralanabileceği

-1.474.785 kişinin açıkta kalabileceği tahmin edilmektedir.%0