“İzmir gerçek bir cennet”

 Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters:

“İzmir gerçek bir cennet”

 Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters İzmir’e övgüler yağdırdı

 Yaşar Üniversitesi (YÜ), Belçika Flaman Bölgesi Dış İlişkiler Birimi, KHLeuven Üniversitesi ve Ghent Üniversitesi işbirliğinde gerçekleştirilen “Yüksek Öğrenimde Uluslararası İşbirliği: Büyümenin Lokomotifi” isimli uluslararası konferans Selçuk Yaşar Kampüsü’nde yapıldı.

Belçika ile Türkiye arasındaki işbirliğini arttırmayı ve iletişim ağlarını güçlendirmeyi hedefleyen konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters İzmir’e övgüler yağdırdı. Peeters, “Güzel iklimi, dinamik iş dünyası, ticaret yaşamı ve üniversiteleri ile İzmir’in gerçek bir cennet olduğunu gördüm” dedi.

Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters
Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters

Bu değişime ayak uyduralım

İş dünyası ile üniversiteleri bir araya getiren konferansa Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters’ın yanı sıra YÜ Mütevelli Heyeti Başkanı Ahmet Yiğitbaşı, YÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, TÜSİAD AB Temsilcisi Dr. Bahadır Kaleağası, Türkiye Yüksel Öğretim Kurulu Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkiler Birimi Koordinatörü Ercan Laçin, Ghent Üniversitesi Türk Çalışmaları Yönetim Kurulu Üyesi Meryem Kaçar ve çok sayıda konuk katıldı. Üniversitelerin ürettiği bilgiyi ekonomiye değer katabilecek hale getirebilmenin yolunun üniversite- iş dünyası işbirliğinden geçtiğini savunan Belçika Flaman Bölgesi Başbakanı Kris Peeters, “Dünya ekonomide, siyasette, eğitimde her zamankinden daha hızlı değişiyor. Bu değişimi sadece izlemek yetmez. Yükseköğretim kurumları ile iş dünyasının işbirliği bu değişime ayak uydurmanın en önemli yoludur. Bu konferans bu işbirliğinin mükemmel bir ürünüdür. Türk ve Flaman üniversiteleri arası işbirliği çok önemlidir. Ama aynı zamanda girişimcileri de dahil etmek gerekmektedir” dedi.

İzmir’den çok etkilendi

Konferansta İzmir’in doğal güzelliklerine ve ekonomisine övgüler yağdıran Peeters, “Dün Ankara’daydım. Ankara’dan sonra İzmir’e geleceğimi söylediklerinde neden diye sordum. Verdikleri cevap ‘İzmir bir cennettir’ oldu.  Güzel iklimi, dinamik iş dünyası, ticaret yaşamı ve üniversiteleri ile İzmir’in gerçek bir cennet olduğunu gördüm.” şeklinde konuştu.

YÜ Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise Yaşar Üniversitesi olarak uluslararasılaşmayı sadece üniversitelerle değil şirketler ve araştırma merkezleriyle de işbirliği olarak algıladıklarını söyledi.  

 

Dr. Bahadır Kaleağası
Dr. Bahadır Kaleağası-Dr.Ayselin Yıldız

Bizim anayasamız dünyaya örnek olmalı

“Yüksek Öğrenimde Uluslararası İşbirliği: Büyümenin Lokomotifi” konulu uluslararası konferans öncesi TÜSİAD Uluslararası Koordinatörü ve Bosphorus Enstitüsü Başkanı Dr. Bahadır Kaleağası “G20 Gezegeni: Değişen Dünya, Avrupa ve Türkiye” adlı bir seminerde konuşmacı olarak yer aldı. 21. yüzyılda değişen uluslararası ilişkiler çerçevesinde Türkiye’nin AB yolculuğunu değerlendiren Dr. Kaleağası, “G20 Gezegeni” adlı son kitabını da katılımcılarla paylaştı. AB’nin 2020 stratejilerine değinen Kaleağası, Türkiye’nin de büyümede AB ile uyumlu bir strateji benimsediğini söyledi. Seminerde yeni anayasa çalışmalarına da değinen Dr. Kaleağası, “Yeni anayasanın başarısı Türkiye’nin 10-20 yılık ekonomik başarısını da etkileyecektir” dedi. Yeni Türkiye Anayasası’nın diğer ülkelere de örnek olabilecek unsurlara sahip olması gerektiğini belirten Kaleağası, “Yeni anayasa çalışmalarında genelde uzlaşma değil uzlaşmama havası hakim. İzlediğimiz kadarıyla partiler birbirleriyle tartışma halindeler ve birbirlerinde güvensizlik yaratacak önerilerle geliyorlar. İyi bir anayasa kısa, yalın ve dünyanın diğer ülkelerine örnek olacak inovasyon içeren bir anayasa olmalıdır. Teknoloji çağını, küreselleşmeyi ve yerel ölçekteki siyasetin önemini  dikkate alan bir anayasa olmalıdır. Ama böyle olması için vatandaşların da sesini çıkarması lazım. Dolayısıyla sizleri görüşlerinizi çoğaltmaya davet ediyorum” şeklinde konuştu.   

no images were found