Cumhuriyet ekonomisinin oluşumu anlatıldı

Cumhuriyet in kurulmasıyla birlikte temeli atılan Türkiye  ekonomisinin  gelişim süreci Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen etkinlikte anlatıldı.

 Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi tarafından düzenlenen “Cumhuriyet Ekonomisinin İnşasında Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Stratejik Önderliği” başlıklı konferans Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Serdar Şahinkaya tarafından verildi.  Dr. Şahinkaya, 1920-1938 yılları arasında gerçekleşen ekonomik gelişmeleri ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ekonomik stratejilerini Yaşarlı öğrencilerle paylaştı.

 

 İzmir’in büyük önemi var

 İzmir’in Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ‘İzmir İktisat Kongresi’ gibi önemli ekonomik ataklara sahne olmuş bir kent olduğunu ifade eden Dr. Şahinkaya Osmanlı iktisadi hayatından örnekler verdi. Kuruluşunu tamamlayan Türkiye’nin o dönemde ekonomik refaha ulaşması için tek çıkar yolun ‘sanayileşme’ olduğunu hatırlatan Dr. Şahinkaya Atatürk döneminde gerçekleştirilen başarılı sanayi yatırımlarından örnekler verdi. Sanayileşmenin siyasi bir tercih olduğunu ifade eden Dr. Şahinkaya, “1923 yılında kurulan Cumhuriyet ile birlikte savaş ve kahramanlık temelindeki özgüven mirası üretim temelli bir özgüvene dönüşmeye başlamıştır. Bu yüzden sanayileşme kaçınılmazdı. 1920’den 1938’e kadar olan sürede Atatürk, 18 sene boyunca ülkesi için çaba vermiş, sürekli olarak çalışmıştır. Günümüzde bu değerlere sahip çıkılmıyor, gençler bilinçlenmiyor ve geleceğimiz tehdit altında kalıyor” dedi.

Dr.Serdar Şahinkaya-Prof.Dr.Erinç Yeldan
Dr.Serdar Şahinkaya-Prof.Dr.Erinç Yeldan

 Dr. Serdar Şahinkaya kimdir:

Serdar Şahinkaya, 1958 yılında İzmir’de doğdu. 1984’te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi, İktisat Bölümünü bitirdi. 1988’de ‘Kadrocularla Devletçilik ve Planlama İlişkisi’ başlıklı teziyle yüksek lisans; 1998’de ‘Sanayileşme Süreçleri ve Kalkınma Yatırım Bankaları, Teorik Bir Çerçeve ve Türkiye Örneği’ başlıklı teziyle doktora derecesini aldı. Şahinkaya, Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü ve Siyasal Bilgiler Fakültesinde yarı zamanlı olarak dersler vermektedir. Şahinkaya ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kalkınma Bankası Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı.

Haber: Nilay Güven -YÜ MYO Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı 1’inci Sınıf Öğrencisi