Tarih 3 boyutlu canlanıyor

 Bergama Belediyesi’nin  Bilkom  ile ortaklaşa yürüttüğü ve Yaşar, Dokuz Eylül ve Gediz  üniversitelerinden mimarlık öğrencilerinin de destek verdiği   “Tarih, 3 Boyutlu Canlanıyor” projesi hayata geçti. 3 boyutlu modelleme yazılımları ve mobil teknolojilerin kullanımıyla, Türkiye’de ve dünyada ilk kez Bergama antik şehri 3 boyutlu gezinmeye açıldı.

İleri teknolojilerin desteklediği iVisit uygulaması tablet bilgisayarlar ve akıllı telefonların ekranları üzerinden 3 boyutlu gezinme olanağı tanıyor. Bu imkan ile Bergama’nın 4 antik alanı olan Zeus Sunağı, Athena Tapınağı, Kızıl Avlu ve Asklepion’un antik çağlardaki görüntülerinin ziyaretçileri tarafından, 360 derece olarak yerinde izlenebilmesini sağlıyor.

bergama (1)

2 ayda gerçekleşti

Yaşar, Dokuz Eylül, Gediz ve Üniversiteleri’nden toplam 12 mimarlık öğrencisi, 1 araştırma görevlisi, Bilkom ve Bergama Belediyesi UNESCO Dünya Mirası ve Alan Yönetimi Birimi koordinasyonuyla 2 kez Bergama’da düzenlenen hafta sonu kampında bir araya geldi. Alanların 2 boyutlu çizimleri ArchiCAD programı üzerine aktarıldı, 3 boyutlu hale getirildi, yapılan modellemeler Artlantis programıyla tarandı ve Bilkom’un iVisit Anatolia aplikasyonuna yüklendi. Bergama’da 4 tarihi alan, toplam 16 farklı bakış noktasıyla sanal gezinmeye açıldı.

 

Bergama Belediyesi’nin  Bilkom  ile ortaklaşa yürüttüğü 'Tarih 3 boyutlu canlanıyor' projesine  Yaşar, Dokuz Eylül ve Gediz  üniversitelerinden mimarlık öğrencilerinin de destek verdi.
Bergama Belediyesi’nin Bilkom ile ortaklaşa yürüttüğü ‘Tarih 3 boyutlu canlanıyor’ projesine Yaşar, Dokuz Eylül ve Gediz üniversitelerinden mimarlık öğrencileri de destek verdi.

“Yeter ki bize imkân verin, fırsat verin, teknoloji verin”

Bergama’yı teknoloji ile canlandıran proje grubunun öğrenci temsilcisi Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğrencisi Yağmur Yetim, Türk gençlerinin ve tüm öğrenci arkadaşlarının dünyada birçok ilke imza atabilecek nitelikte zekaya, yeteneğe ve azme sahip olduğuna inandığını belirterek “ Yeter ki bize imkan verin, fırsat verin, teknoloji verin” açıklamasını yaptı. “Bilkom’a ve Bergama Belediyesi’ne bize böylesine önemli bir fırsatı verdiklerini için minnettarız, ülkemiz adına her türlü güzel çalışmada yer almaya ve başarmaya adayız” dedi.

Teknolojiye övgü

UNESCO Dünya Miras Listesi adayı Bergama’nın ören yerlerini ziyaret edenlere, Türk gençleri tarafından yaratılmış, en üstün teknolojinin kullanıldığı dijital canlandırmalarla tarihi zenginliklerini anlatabileceğini söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Bergama’nın yeni nesil turizm ve kültür aktivitelerine şimdiden adım attığını gösterdiğinin altını çizerek; ‘’Artık teknolojinin sunduğu imkânlar ile hayal gücümüzü zorlayan birçok proje gerçeğe dönüşüyor.  Bergama’nın bundan iki bin yıl önceki halini canlandırmak ve izleyebiliyor olmak bunu en büyük kanıtı” dedi. Gönenç, “Teknoloji, kültürün ve tarihin hizmetinde’’ diyerek, emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti.