Gurur veren uluslararası başarı

Uluslararası topluluktan “En Seçkin Profesör” ödülü

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Lojistik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, merkezi ABD’de bulunan küresel bir topluluk olan Uluslararası Endüstri Mühendisliği ve Operasyon Yönetimi Topluluğu (IEOM) tarafından “Lojistik Dalında Yılın En Seçkin Profesörü” ödülüne layık görüldü.

ABD, İngiltere, Almanya, Japonya, Endonezya, Vietnam başta olmak üzere birçok ülkenin paydaş olduğu küresel bir topluluk olan Uluslararası Endüstri Mühendisliği ve Operasyon Yönetimi Topluluğu (IEOM), çalışma alanlarına göre 2023 yılının akademi ödüllerini verdi. Ödüller, Vietnam Ho Chi Minh Ekonomi Üniversitesi’nde düzenlenen “4. Asya Pasifik Endüstri Mühendisliği ve Operasyon Yönetimi Konferansı”nda açıklandı. Dünya çapında başarılı akademisyenlerin ödüllendirildiği tören kapsamında; Türkiye’den ödül alan tek akademisyen Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı ve Lojistik Mühendisliği Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu oldu. Prof. Dr. Kazançoğlu’na; lojistik alanında yaptığı bilimsel çalışmalar, endüstri mühendisliği ve operasyon yönetimi mesleğine verdiği katkılar nedeniyle “Lojistik Dalında Yılın En Seçkin Profesörü” ödülü verildi. Stanford Üniversitesi’nin 2022 yılı kategorisindeki “Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları” listesinde yer alan ve birçok uluslararası akademik başarıya imza atan Prof. Dr. Kazançoğlu’nun operasyon yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, yeşil lojistik, sürdürülebilirlik, döngüsel ekonomi, endüstri 4.0 konularında bilimsel makale ve çalışmaları bulunuyor.

“DÜNYADA DÖNGÜSEL EKONOMİ ÖN PLANDA”

 Öte yandan, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, bilimde kaliteyi ve yeniliği teşvik etmek amacını taşıyan Hollanda Araştırma Konseyi’nde (NWO) de “Döngüsel Ekonomi Komitesi”nde yer alıyor.

Lojistiğin öneminin küresel ticaretin artışıyla beraber daha çok anlaşıldığını söyleyen Prof. Dr. Kazançoğlu, “Özellikle pandemi sürecinde, başta gıda tedarik zincirlerinin kesilmesiyle lojistiğin önemi giderek arttı. Süveyş Kanalı’nın tıkanması, bölgesel savaşlar, son dönemde de Kızıl Deniz’deki terör eylemleri lojistiğin dünya ticaretinin vazgeçilmez bir parçası olduğunu bir kez daha ortaya koydu. Diğer taraftan, iklim değişikliği ile mücadele ve karbon emisyonunun azaltılması hedefleri lojistiğin önüne sürdürülebilirlik ve dayanıklılık ihtiyaçlarını koydu. Bu kapsamda, döngüsel ekonomi ön plana çıktı. Döngüsel ekonominin sağlıklı bir şekilde uygulanabilmesi için de döngüsel tedarik zinciri modelleri ve yönetimi gerekmektedir. Başta gıda, tekstil, metal ve elektronik sektörlerinde olmak üzere döngüsel ekonominin uygulanması için gerekli tedarik zinciri yönetim modelleriyle ilgili çalışmalar yürütüyorum. Dünyada tedarik zinciri yönetimi ve döngüsel ekonomi alanlarında önde gelen akademisyenlerden biri olarak yer alıyorum. Bu konularda yaptığım makaleler ve projeler sebebiyle, IEOM tarafından bu ödüle layık görüldüm. IEOM dünya çapında endüstri mühendisliği ve operasyon yönetimi alanlarında faaliyet gösteren akademisyenlerden oluşan prestijli bir kurum. Onlardan bu ödülü almak çok gurur verici” dedi.

“YAŞAR ÜNİVERSİTESİ EN ETKİLİ ÜNİVERSİTELERDEN BİRİ”

 Prof. Dr. Kazançoğlu Yaşar Üniversitesi’nin ulusal ve uluslararası akademik başarılarından bahsederek şunları söyledi:

“Web of Science’ta yer alan çalışmalara bakıldığında; Yaşar Üniversitesi ülkemizde döngüsel ekonomi ve gıda tedarik zincirleri alanında en çok yayın yapan üniversitedir. Bu da üniversitemizin başta sürdürülebilirlik ve gıda-tarım alanlarındaki öncelikli stratejik hedeflerinin bir sonucudur. Akademik çalışmalara verdiğimiz önemin bir neticesi olarak, 6 akademisyenimiz Stanford Üniversitesi’nin hazırladığı dünyadaki bilim insanları arasında yüzde 2’lik dilime giren akademisyenlerin yer aldığı ‘Dünyadaki En Etkili Bilim İnsanları’ listesinde yer aldı. Öte yandan, dünyadaki yüksek öğrenim kurumlarıyla ilgili araştırmalar yapan İngiltere merkezli Times Higher Education’ın (THE) hazırladığı ‘Üniversitelerin Etki Sıralaması 2022’ raporunda ise Yaşar Üniversitesi, Birleşmiş Milletler’in Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerini temel alan listede yer almayı başardı.”