Ganoekmek şifa verecekThe miracle mushroom in bread

Türkiye’nin başlıca besin kaynağı ekmek, artık sağlığımızı da koruyacak. Yüksek lisans ve doktora eğitimi için gittiği Japonya Kumamato Üniversitesi’nde bitkilerin mucizevi kralı olarak adlandırılan Reishi Mantarının (Ganoderma Lucidum) özünden zararlı bir kimyasal kullanmadan kapsül elde etmeyi başaran  Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, elde ettiği özütün ekmek yapımında da kullanılmasını sağladı.

Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından kansere karşı ilaç olarak kabul edilen Reishi Mantarının artık Türkiye’de de üretildiğini belirten Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Ganoekmek adı altında tasarladığımız projeyle antiseptik, ateş düşürücü, sindirim sistemini ve kandaki şeker seviyesini düzenleyici gibi tıbben etkileri kanıtlanmış Reishi Mantarını ekmek yapımında kullanarak pratik olarak tüketilmesini hedefledik” dedi.

ysr-ganoekmek-2

PROJE 1.OLDU

Türkiye, kişi başına ortalama günlük 1,28 adet, yıllık ise yaklaşık 100 kilogram ile dünyada ekmek tüketiminde ilk sırada yer alıyor. Ancak ekmeğin bilinçsizce tüketilmesi obezite, diyabet, kalp rahatsızlıkları, sindirim bozuklukları gibi sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Ülkemizde ekmeğin doğru çeşidinin doğru oranda kullanımına katkıda bulunmak için proje geliştiren ekibin başında bulunan Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Dokuz Eylül Üniversitesi Girişimcilik Akademisi tarafından düzenlenen 4. Girişimci Proje Yarışması’nda da birincilik ödülü alan proje hakkında bilgi verdi.

HEM PRATİK HEM SAĞLIKLI

Aralarında ABD, İngiltere, İspanya, Fransa, Portekiz, Almanya ve İtalya’nın bulunduğu birçok ülkeden 11’i uluslararası olmak üzere toplam 17 bilimsel ödülün de sahibi olan Uzel, “Toplumumuzda ekmek tüketiminin etkin olduğu bir beslenme modeli mevcut. Ancak ekmeğin bilinçsizce ve çoğu zaman fazla miktarda tüketilmesi beraberinde pek çok sağlık sorunlarını getiriyor. Bu nedenle de ilaç kullanmak vazgeçilmez hale geliyor. Bu aşamada fonksiyonel gıda kavramı konusunda farkındalık yaratmak ve kullanıma sunma yollarının şekillendirilmesi gereği duyduk. Proje fikri kapsamında ilaç yerine bu taşıyıcı gıdanın lezzet gibi duyusal özelliklerinden yararlanarak insanların kolayca ve pratik olarak tüketmelerine olanak veren bir sistemi geliştirmeyi düşündük. Projede tıbben etkileri kanıtlanmış Reishi isimli ölümsüzlük mantarından elde edilen biyoaktif maddelerin ekmek içinde kullanıma sunulmasını amaçladık. Ayrıca Yaşar Üniversitesi Gıda İşleme Bölümü’nden Öğretim Görevlisi Dr. Seda Genç’in de ekipte yer aldığı ‘Ganoekmek’ projesinin, uygun proje fonları ile ticarileşmesi planlanıyor” dedi.

ysr-ganoekmek-1

Başarılı bilim insanı

1983 yılında İzmir’de dünyaya gelen Ruhan Aşkın Uzel eğitim hayatı boyunca pek çok başarıya imza attı. İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde ilköğretim ve lise eğitimini birincilikle tamamlayan Uzel, birincilikle kazandığı Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden yine birincilikle mezun oldu. 2005 yılında Japon hükümetinin verdiği bursla Kumamato Üniversitesi’nde yüksek lisans eğitimi almaya hak kazanan Uzel, 6 ay gibi kısa bir sürede Japoncayı da öğrenmeyi başardı. Yüksek lisans tezi olarak 2 bin yıllık geçmişe sahip “Reishi Mantarının” özünün çıkarılması anlamına gelen ekstraksiyon işlemini seçen Uzel doktora tezini de aynı proje üzerinde devam ettirdi. 4,5 yıl kaldığı Japonya’da bilim adamlarının da takdirini toplayan Ruhan Aşkın Uzel onlarca uluslararası öğrenciyi geride bırakarak Japon dilinde eğitim gördüğü hem yüksek lisans hem de doktorasını birincilikle tamamladı.

 Succceeding in obtaining a capsule of the essence from the reishi mushroom (Ganoderma Lucidum), which is called the miracle king of plants, without using any harmful chemical while doing her masters and doctoral studies at Kumamoto University in Japan, Assist. Prof. Dr. Ruhan Aşkın Uzel facilitated the use of this extract in bread.

Assist. Prof. Dr. Uzel, Head of the Food Technology Programme at Yaşar University’s Vocational School, noted, “As part of our project, which we call gano-bread, we intended to use the reishi mushroom in bread so that it can be consumed practically as it has been medically proved to have an antifebrile effect, regulate blood glucose and alleviate the digestive system.” Uzel also pointed out that Turkey is now producing this mushroom, which has been approved as a medication against cancer by the Japan Ministry of Health.

Assist. Prof. Dr. Ruhan Aşkın Uzel informed us about the project which has been selected as the best project among all the other projects which competed at the 4th Competition of Entrepreneurial Projects organized by Dokuz Eylül University’s Entrepreneurship Academy.

Holding 17 awards in science including 11 international awards which she received from numerous countries such as the US, England, Spain, France, Portugal, Germany and Italy, Uzel also said, “The aim of our project is to facilitate the use of the bioactive substances retrieved from the immortality mushroom ‘Reishi’ in bread as it has medically-proven health effects.  The Gano-Bread Project, one of whose project members is also Academic Dr. Seda Genç from the Department of Food Processing at Yaşar University, is planned to be commercialized with decent project funds.

About Ruhan Aşkın Uzel

Born in İzmir in 1983, Ruhan Aşkın Uzel has had an education life full of successes. Completing her primary and high school education in Kemalpasa, İzmir as the highest-scoring student, Uzel was accepted to Ege University’s Department of Food Engineering with the highest score and graduated from the university again as the highest-scoring student. Uzel also learnt Japanese within a quite short period of time – in 6 months – after being granted a scholarship for her MA by the Japanese government in 2005. Doing her masters research on the extraction of Reishi Mushroom’s essence which is known to have existed for two thousand years, Uzel studied the same subject in her doctoral studies as well. Admired also by the scientists in Japan where she lived for four and a half years to do her post-graduate studies in Japanese, Ruhan Aşkın Uzel earned her master’s and doctoral degrees ranking first among many other international students.