Bahar alerjisi mahvetmeden…

 

Havaların ısınmaya, ağaçların çiçek açmaya başladığı bu günlerde kaşıntı, hapşırık bitmek bilmeyen burun ve geniz akıntısı gibi şikayetlerle zor günler yaşayan pek çok vatandaş, Orhan Veli’nin dediği gibi “Beni bu güzel havalar mahvetti” diye düşünüyor. Oysa ki baharda yoğunlaşan alerjilere karşı alınabilecek basit önlemlerle baharın keyfi doyasıya yaşanabilir. Ayrıca dengeli ve düzenli beslenme ile bahar hastalıklarına karşı koymak da mümkün.  

İŞGÜCÜ VE VERİM KAYBI

İlkbaharda etkisini artıran alerji konusunda vatandaşları uyaran Yaşar Üniversitesi İşyeri Hekimi Dr. Yeşim Günel, mevsimsel alerjilerin her yıl dünyada milyonlarca kişiyi etkilediğini söyledi. Dr. Günel, “Vücudumuzda alerjik reaksiyonların oluşmasına neden olan polen, küf, toz, hayvan tüyü gibi maddelere alerjen denir.  Vücut bu madde ile karşılaştığı zaman biyokimyasal bir silah olan histamin üretir ve alerjik belirtiler başlar. Bunun sonucunda vücutta ve gözlerde kaşıntı, yaşarma, kızarıklık, sürekli hapşırma, burunda tıkanıklık ve akıntı, geniz akıntısı, akciğerde ise salgı artışı, öksürük, hırıltı gibi bulgular oluşabilir. Bu bulgular uykuyu, yemek yeme ve yaşam şeklini olumsuz etkiler, okul ve işgücü kaybına yol açarak iş veya okulda verim azalmalarına sebep olabilir. Burun tıkanıklığı süresi uzadıkça bu durum sinüzit, orta kulak iltihaplanmaları ve kulakta sıvı toplanması gibi hastalıklara zemin hazırlayabilir. Aynı zamanda, astım ve benzeri solunum yolu hastalıklarını da tetikleyebilir ve bunları şiddetlendirebilir” dedi.

Yaşar Üniversitesi İşyeri Hekimi Dr. Yeşim Günel

KLİMA KULLANABİLİRSİNİZ  

 Klinik, muayene ve alerji deri testleri ile tama yakın tanı konulduğunu ifade eden Günel, bilinçsiz ilaç kullanımı konusunda da uyardı. Dr. Günel, “Eğer şikayetler ilaçlarla geçmiyorsa ve giderek artıyorsa spesifik alerji tespit edilenlere aşı tedavisi uygulanabilir” diyerek bahar alerjileri ile baş edebilmek için yapılması gerekenleri şöyle anlattı:

“Polenlerin uçuştuğu mevsimlerde kapı ve pencerelerinizi kapalı tutun. Rüzgarlı havalarda evde kalmaya çalışın. Pencere ve kapı pervazlarında toz birikimi çok olduğu için buraları sık sık ıslak bezle temizlenmesi gerekir. Mümkünse klima kullanın. Klima sadece serinletmekle kalmaz, polen ve mantar sporlarını da filtre eder. Dışarı çıkarken toz maskesi kullanılabilir. Eve gelindiğinde, giysiler değiştirilerek ve duş alınarak saç ve ciltte kalan polenler uzaklaştırılabilir. Özellikle kaloriferli evlerde kuru ev havasına engellemek için hava nemlendiricisi kullanmak faydalıdır. Nem ve mantar ürettikleri için evlerde çiçek ve bitkiler bulundurulmamalıdır. Giysiler mümkünse açık havada değil çamaşır kurutma makinesinde kurutulmalıdır. Tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih edilmelidir.”

HAFTADA EN AZ 2 KEZ BALIK, HER GÜN SÜT

Yaşar Üniversitesi MYO Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel ise baharda olası halsizlik durumlarına kalkan olabilecek gıdalar hakkında bilgi verdi

 Uzel, “Özellikle A, C ve E vitaminlerini içeren besinler tüketilmeli; selenyum, çinko, magnezyum gibi minerallerin alımı omega yağ asidi içeren yiyecekler ile takviye edilmelidir. Sadece D vitamini besinlerde az miktarda bulunur, bu amaçla havaların ısınmasından da faydalanarak güneş ışığından yeteri kadar yararlanılmalıdır. D vitamininin yanı sıra kalsiyum ve fosfor tüketimi haftada en az 2 kez balık ve her gün süt tüketimi ile desteklenmelidir. Vitamin ve mineralce zengin olan besinlere ek olarak günlük süt-yoğurt grubu gıdalar ihmal edilmemeli, kefir de yiyecek alternatifleri arasında yer almalıdır. Mevsim yorgunluğu, halsizlik, artan strese bağlı olarak da seyiri artabilen depresifliği biraz da olsa kontrol edebilmek için de B vitamini içeren yiyecekleri  uygun miktarda tüketmek gerekmektedir. Tam tahıllı ekmek, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, et ve süt ürünleri B vitamini içeren yiyeceklerdir. Bol sebze meyvenin yanında bol bol su içmek de hem bireylerin kendilerini iyi hissetmesini sağlar, hem de kan şekerinin kontrol edilmesinde yardımcı olur” dedi.