Üniversitelilerden bağımlılıkla mücadele

‘Bağımlılık’ tehlikesi öğrencilere anlatıldı

Gençleri tehdit eden en büyük tehlikelerden biri olan bağımlılığa Yaşar Üniversitesi’nde düzenlenen çalıştayda dikkat çekildi. Uyuşturucu ve keyif verici maddelere ulaşım, bağımlılık aşaması ve yasal yaptırımlar öğrencilere anlatıldı. İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü de bağımlılık ile mücadelenin ilk adımının ‘Hayır’ diyebilmek olduğunu vurguladı.

Yaşar Üniversitesi İletişim Topluluğu tarafından “Bağımlılıkla Mücadele Çalıştayı” düzenlendi. Öğrencilerin büyük ilgi gösterdiği çalıştayda  Yaşar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü’nden Prof.Dr. Ahmet Koltuksuz, “İnternet ve Madde Trafiği”, Ege Üniversitesi Madde Bağımlılığı Toksikoloji ve İlaç Bilimleri Enstitüsü’nden Öğretim Görevlisi İnci Derya Yücel, “Bağımlılık ve Zihinsel Sağlık: Psikolojik İzler ve Destek Çalışmaları” ile İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden polis memuru Bircan Birkan ise “Madde Bağımlılığı” başlıklı sunumları gerçekleştirdi. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, “Öğrencilerimizi akademik olarak yetiştirmekte sorumluluğumuz olduğu kadar onları bağımlılıktan da uzak tutma görevimiz var. Çalıştayın teması ‘Dijitalleşme ve Madde Bağımlılığı’ ama teknoloji bu işin sadece bir boyutu esas tütün, kumar, alkol ve madde bağımlılığı var. Sadece öğrencilere değil, kurumuzdaki tüm çalışanlarımıza bu eğitimleri veriyoruz.” dedi. 

İNTERNETTEKİ TEHLİKE

Gelişen teknolojiyle birlikte uyuşturucu ve keyif veren maddelere olan ulaşmanın kolaylığın beraberinde getirdiği tehlikeyi anlatan Prof. Dr. Ahmet Koltuksuz, “Öncelikle gençler uyuşturucu satıcılarının doğrudan hedefi. Türkiye’de sigara kullanım yaşı 10-12’ye kadar indi. Sigara alışkanlığı başladıktan sonra pek çok şeyin bağımlılığı daha kolay gerçekleşiyor. Narkotik maddelerin temininde en çok kullanılan araç, telefon ve internet. Eskiden biz internetin içerisine giriyorduk ama artık internetin içinde yaşıyoruz. Yüzeysel ağ yani arama motorları, video platformları gibi hizmetlerin kullanıldığı Surface Web, internetin yüzde 4’ünü, dataların saklandığı Dark Web yüzde 90’ını, illegal faaliyet ve ticaretlerin olduğu Dark Web ise yüzde 6’sını oluşturuyor. Dark Web’te yer alan karanlık satışların yüzde 77’si doğrudan narkotik maddeler.” dedi.

Prof. Dr. Ahmet Koltuksuz

‘BEYNİN YAPISI BOZULUYOR’

“Bağımlılık ve Zihinsel Sağlık: Psikolojik İzler ve Destek Çalışmaları” başlıklı sunumunda ise Öğretim Görevlisi Dr. İnci Derya Yücel, “Bağımlılık, belirli maddelerin tekrarlayan dozlarla alınmasıyla ortaya çıkan, beyinde yapısal değişikliklerin meydana geldiği kalıcı ve tekrarlayabilen bir bozukluktur. Bu sadece maddelere özgü değildir, kumar, oyun gibi bağımlılıklar da var. Bağımlılık beyindeki ödül sistemini etkileyen nörolojik bir hastalık. Bağımlılar için bireysel veya grup psikoterapiler yapılıyor. Aile de tedavi sürecinin bir parçası.” diye konuştu.

Dr. İnci Derya Yücel

‘HAYIR DİYEREK İRADENİZİ GÖSTERİN’

İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nden Polis Memuru Bircan Birkan da “Uyuşturucu bir insanlık suçu. Türkiye nüfusunun 12 milyonunu 15-24 yaş arası gençler oluşturuyor. Genç nüfus oranı yüksek bir ülkeyiz. Gençler çevresindeki kişileri çok iyi seçmeli. Bu yaşlar, arkadaşlarla daha yakın olunan dönemler. Emniyet olarak, öğrencilerin bizim gözümüz olmasını istiyoruz. Şüphelendiğiniz bir durumu bize bildirmekten çekinmeyin. Uyuşturucuya dair her şey ülkemizde suçtur. Bir madde bağımlısı, tedavi olmak için AMATEM’e gidiyorsa etkin pişmanlıktan faydalanır ve ceza almaz. Madde bağımlılarının 24 saati maddeyi aramak, polisten kaçmak ve yokluk hissini yaşamakla krizlerle geçer. Özgürlüğünüzü almalarına izin vermeyin. Bunun için tıpkı şiddet gören kadınlar için geliştirilen ‘KADES’ gibi ‘UYUMA’ isimli bir sistem geliştirdik. Buradan fotoğraf ve videolar ile ihbarlarda bulunabilirsiniz. Bir genç madde bağımlığından kendisini önce ‘Hayır’ diyerek koruyabilir. Hayır diyebilme iradenizi kullanın. Narkotik Suçlarla Mücadele Şubesi, sizlere telefonunuz kadar yakın.” dedi.

Bircan Birkan

“ÖĞRENCİLERDEN SLOGAN”

Çalıştayın son bölümünde ise madde bağımlılığıyla ilgili slogan oluşturma atölyesi gerçekleştirildi. Çalışmaya, Yaşar Üniversitesi, İzmir Demokrasi Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İzmir Ekonomi Üniversitesi’nden toplam 27 öğrenci katıldı.

Madde bağımlılığına karşı farkındalık yaratılması amacıyla düzenlenen yarışmada birinci olan üniversiteli öğrenciler (soldan sağa) Sıla Baltaş, Eylül Keçeli, Zeynep Cemre Ertiyaki, Efe Danki, Ahmet Tekin.

Madde bağımlılığına karşı farkındalık yaratılması amacıyla yapılan kampanya yarışmasında, “Dünyanız Renk Kaybediyor” ve “Bakma Canlı Durduğuna Bir Bakarsın Karanlık Bir Rüya” sloganıyla ve hazırladıkları afişlerle Yaşar Üniversitesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden Ahmet Tekin ve Efe Danki, Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı’ndan Sıla Baltaş, Dokuz Eylül Üniversitesi İzmir Meslek Yüksekokulu Pazarlama Programı’ndan Eylül Keçeli ile İzmir Demokrasi Üniversitesi Sosyoloji Bölümü’nden Zeynep Cemre Ertiyaki’den oluşan grup birinci oldu. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü’nden Doç.Dr. Ferah Onat, “Öğrencilerimizin sigara ile madde bağımlılığı konusunda farkındalık kazanması ve bu maddelerden uzak durmalarını sağlamak için bu atölyeyi yaptık. Yarışma aslında öğrencilerin daha çok bilgi kazanması, yaratıcı süreçlerin içerisine girmesi için bir vesile oldu.” dedi.