Yeşil bir gelecek için

Avrupa Birliği çatısı altında Bornova Belediyesi ile Almanya’nın Heidelberg Belediyesi iş birliği ve Yaşar Üniversitesi ortaklığıyla iklime uyum ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmaları kapsayan BORNBERG Projesi için imzalar atıldı.

Bornova Belediyesi’nin Almanya’nın Heidelberg Belediyesi ile birlikte iklime uyum ve çevrenin korunmasına yönelik çalışmalar yapmak için başlattığı BORNBERG Projesi’nin açılış toplantısı yapıldı. 110 bin avro tutarındaki bütçesinin yüzde 90’ı “Türkiye ve AB Arasında Şehir Eşleştirme – II: Yeşil Bir Gelecek İçin Eşleştirme Hibe Programı” tarafından karşılanan proje ile çevre ve iklim konusunda gelecekte yapılacak tüm yatırımların altyapısının oluşturulması hedefleniyor. Avrupa Birliği çatısı altındaki projenin ortaklarından Yaşar Üniversitesi akademik çalışmaları yürütürken, Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği de (ENSİA) farkındalık oluşturma çalışmalarını sürdürecek.

BORNBERG Projesi’nin Selçuk Yaşar Kampüsü’ndeki  açılış toplantısına, Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Heidelberg Belediyesi Teknik Çevre Koruma Dairesi Başkanı Dr. Raino Winkler, Heidelberg Belediyesi Çevre Koruma, Ticaret Denetleme ve Enerji Ofisi İklim Koruma Müdürü Christine Fiedler, Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Ceyhan Çiçek ve çok sayıda akademisyen ile bürokrat katıldı.

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ, “Bornova Belediyesi olarak BORNBERG projesinden 110 bin avro, yine bir iklim projesi olan STORMLOG projesinden ise 500 bin avro hibe krediyi ilçemize kazandırdık. Bu kaynaklarla Bornova için çok önemli çalışmalar yapılacak. Bu çalışmalarda en önemli kısım deneyim paylaşımı” dedi.

Bornova Belediye Başkanı Dr. Mustafa İduğ

İZMİR’E AB KAYNAĞI

Başkan Dr. Mustafa İduğ, “Dünya Sağlık Örgütü’nün sağlıklı şehirler için belirlediği limit olan kişi başına 6,1 metrekarelik yeşil alan Bornova’da 14,1 metrekare.  Fidanlar dikip yeşil alanlar oluşturarak bu rakamlara ulaştık. Yeşil gelecek çok önemli. Bu açıdan biz Avrupa Birliği desteklerini mümkün olduğunca İzmir’e çekmeye devam edeceğiz” dedi.

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu

KENTLER SORUMLULUK SAHİBİ

Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, “İklim değişikliği, küresel ısınma sadece kırsalı değil, kentleri de etkiliyor. Aslında kentler bu konuda çok ciddi sorumluluk sahibi. BORNBERG Projesi’nin önemi bu anlamda bir kez daha ortaya çıkıyor. Bu başlıklarda çözüm üretmek için ortak akılla hareket etmek gerekiyor. Üniversite olarak biz de ‘temiz enerji’, ‘döngüsel ekonomi’ gibi alanlarda yoğun bir şekilde çalışıyoruz. Türkiye’deki bilimsel yayınlara baktığımızda bu alanda önde gelen üniversiteler arasında yer aldığımız görülüyor. Yaşar Üniversitesi olarak, sürdürülebilirlik ve temiz enerji gibi alanlarda çalışmaya hazır olduğumuzu belirtmek isteriz” diye konuştu.

ENERJİ SANAYİCİLERİNDEN DESTEK

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, İzmir’den başlayan temiz enerji hareketini tüm Türkiye’ye aksettirmek istediklerini belirterek, “Yeşil bir gelecekte bizim ihtiyacımız olmayan şey karbon salınımları, bunu azaltmak için de önceliğimizin temiz enerji üretmek olduğunu düşünüyoruz. Ülkemizin en büyük enerji sanayicilerinin bir araya geldiği bir dernek olarak, bu projeye elimizden gelen en büyük desteği vermek için birlikte yola çıktık. Hem Bornova için hem de başka şehirler için fayda sağlayacağımızı umuyorum” diye konuştu.

Enerji Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (ENSİA) Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı

HEİDELBERG VE BORNOVA İKLİM ÇALIŞMALARI KONUSUNDA ÖNCÜ

Heidelberg Belediyesi Teknik Çevre Koruma Dairesi Başkanı Dr. Raino Winkler, Bornova’nın çok güzel bir kent olduğunu ve buradan bulunmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, “Biz de Almanya’nın en eski kentlerinden biri olan Heidelberg olarak Bornova gibi bu konudaki çalışmalarda önde gelen belediyeler arasındayız. Bornova güneş enerjisine yatırım yapıyor. Enerji verimliliği üzerinde çalışıyor. Biz de çalışıyoruz. Bu alanda teknik bilgi alışverişini ve karşılıklı destekleri sürdürmek istiyoruz. BORNBERG projemiz de bu amaca hizmet ediyor” dedi.

Heidelberg Belediyesi Teknik Çevre Koruma Dairesi Başkanı Dr. Raino Winkler
Prof.Dr.Arif Hepbaşlı-Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü Öğr.Üyesi
Dr.Öğr.Üyesi Emin Selahattin Umdu – Yaşar Üniversitesi Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümü

İKLİM VE ÇEVRE TEMELLİ EYLEMLER

Çevrenin korunmasına yönelik projeleriyle öne çıkan Bornova Belediyesi’nin Heidelberg Belediyesi ile birlikte yürüteceği proje temel olarak, iklim ve çevre temelli eylemler için Türk ve AB yerel yönetimleri arasındaki diyaloğun geliştirilmesi ve yerel yönetimlerin kapasitelerinin güçlendirilmesini amaçlıyor.

“Yeşil Bir Gelecek İçin Şehir Eşleştirme Hibe Programı” kapsamında Bornova’nın iklim değişikliğine uyum sürecinin geliştirilmesi, bu konudaki kapasitesinin arttırılması ve yeni teknolojilerin uygulanması için Bornova  ve Heidelberg arasında bilgi ve deneyim paylaşımının sağlanacağı proje ortak hedefler etrafında şekilleniyor.

Heidelberg Belediyesi Çevre Koruma, Ticaret Denetleme ve Enerji Ofisi İklim Koruma Müdürü Christine Fiedler

 

Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanlığı AB İşleri Uzmanı Ceyhan Çiçek

Projenin hedefleri:

  • Bornova için Yerel İklim Eylem Planının (SECAP) geliştirilmesi
  • Politika üretmeyi desteklemek için hazırlık çalışmaları yapmak
  • İklim değişikliği ve sürdürülebilir kalkınma konusunda Bornova için yerel stratejiler, planlar, yol haritaları geliştirmek
  • Toplumun farklı gruplarına odaklanarak iklim değişikliği ve çevre konusunda kamuoyunun bilinçlendirilmesi
  • İklim değişikliğine uyum sağlamanın aciliyeti ve önemi konusunda farkındalık yaratmak

Projenin uygulanmasıyla elde edilmesi beklenen sonuçlar ise şöyle:

  • Heidelberg örneğine dayalı olarak Bornova için yerel iklim eylem planları ve stratejilerinin geliştirilmesi
  • Heidelberg’in iklim değişikliğine uyum konusundaki yenilikçi deneyimleri hakkında Bornova Belediyesi personelinin kapasitesinin artırılması
  • İklim değişikliği ve çevre konusunda halkın bilinçlendirilmesi
  • Heidelberg ve Türkiye arasında iklim değişikliğine uyum konusunda bilgi ve deneyim alışverişi
  • İklim değişikliğinden etkilenen yerel işletmelerin dayanıklılığını artırmak
  • Bornova’nın çevre üzerindeki su ve emisyon izini azaltmak