Unutulan sinema kültürüne akademik katkı  

İzmir’in kent belleğinde önemli bir yeri olan  Yıldız Sineması içinde bulunan irili ufaklı birçok nadide parçanın korunarak geleceğe taşınması amacıyla hazırlanan “Loca memuru Yoksa Lütfen Zili Çalınız – Zaman İçinde Yıldız Sineması Sergisi” açıldı.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Kaya’nın da akademik araştırmasıyla katkı verdiği proje ile açılan sergi, unutulan kent sinemalarını hatırlatmayı amaçlıyor.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Kaya, doktora öğrencisi Ezgi Albayrakoğlu ile birlikte, unutulan kent sinemalarını hatırlatmak, Türkiye sinema tarihine olduğu kadar sosyokültürel tarihimize ve toplumsal hafızamıza da katkı sağlamak için bir araştırma projesi gerçekleştirmişti. Kaya ve Albayrakoğlu, 1953 yılından 1988’e dek Türkiye’de sinemanın en canlı dönemlerine tanıklık etmiş, İzmir’in en büyük, en popüler ve kısmen açılır-kapanır tavanıyla belki de dünyanın en ilginç sinema salonlarından olan Yıldız Sineması özelinde, İzmir sinemaları ve İzmir’de sinemaya gitme kültürünü tarihsel olarak yeniden hatırlatmaya çalışmıştı. Proje, Yaşar Üniversitesi tarafından da ‘Bilimsel Araştırma Projesi’ kapsamında desteklenmişti.

Sinema Müzesi için çalışmalar başladı

Serginin açılış töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 8 Haziran’da hayatını kaybeden Yıldız Sineması’nın bir önceki sahibi Yüksel Kazmirci’yi anarak şunları söyledi:

 “Yıldız Sineması çatısı altında muhafaza edilen, zamana fazlasıyla ayak diremiş ve fakat her geçen gün kaybolmaya yüz tutan irili ufaklı birçok nadide parçanın, tarihten bize emanet bırakıldığını fark ettik. Bu hatıraları korumak, paylaşmak ve geleceğe aktarmak amacını taşıyan bir sergi düzenlemek üzere tarihi bir sorumluluk duygusuyla harekete geçen kıymetli kent paydaşlarımız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, ortak biçimde kapsamlı bir çalışma gerçekleştirdi. Zaman içerisinde Yıldız Sineması’nın hikâyesini anlatan, 1953-1988 yıllarına ait parçalara eşlik eden sürpriz çalışmalar ile tarihi yeniden yaşatma arzusu etrafında oluşturulan sergimize, ‘Loca Memuru Yoksa Lütfen Zili Çalınız’ ismini verdik. Tüm bunları çatısı altında toplayacak bir ‘Sinema Müzesi’ oluşturulması için İzmir Sinema Ofisimiz, tüm paydaşlar ile görüşerek bir konsept çalışması yapmaya başladı” dedi.

Törende Başkan Soyer sinemanın emektarlarına İzmir’in sinema kültürüne katkılarından dolayı plaket verdi. Artık aramızda olmayan sinemanın eski sahibi Yüksel Kazmirci’nin plaketi oğlu Tolga Kazmirci’ye takdim edildi. Yine aramızda olmayan İşletme Mesul Müdürü Oğuz Işıkalp ve Gişe Memuru Ülfet Işıkalp’in plaketlerini oğulları Osman Işıkalp’in adına Prof. Dr. Dilek Kaya aldı.     

 

 

Sergi sinemanın kimliğini yeniden kuruyor

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dilek Kaya ise “Yıldız Sineması, bugünkü haliyle halı saha ile sinema arasında arafta kalmış bir ruh, karakter. Bu karaktere hak ettiği ilgi ve şefkati göstermek istedik. Bu sergi, Yıldız Sineması’nın kimliğini belgelerle yeniden kuruyor” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 İzmir’e bir sinema müzesi kazandırılması yolundaki ilk adımlardan biri olarak değerlendirilen sergi, 2021 yılı sonuna kadar açık kalacak. Zaman içinde yeni içeriklerin eklenerek zenginleşmesi, paneller söyleşiler ve çeşitli etkinliklere ev sahipliği yapması planlanan Loca Memuru Yoksa Lütfen Zili Çalınız Sergisi, yaşayan bir sergi örneği olacak şekilde tasarlandı. Bu doğrultuda, ana sergi mekanının bir bölümü, arşiv ve sergi çalışmalarının devam ettiği ve sinemadan çıkan şerit filmlerin emektar sinema makinisti Baki Nair tarafından projeksiyon yoluyla kontrol edildiği bir laboratuvar olarak düzenlendi. Transparan bir seperatörle ayrılan bu laboratuvardaki çalışmalara ziyaretçiler de tanıklık edebilecek.

Sergi mekanında ayrıca sinemanın tarihine ilişkin Yusuf Saygı’nın hazırladığı bir animasyon ve Yıldız Sineması perdesinden geçmiş bazı karakterlerin hologram uygulamaları da görülebilecek. Sergi süresince, Bıçakçı Han’da bulunan bir başka antrepo içerisinde Zuhal Çetin Özkan’ın Basmane’nin eski sinemaları üzerine olan Basmane’nin Orta Yeri Sinema, Dilek Kaya’nın Yıldız Sineması ve eski çalışanlarını konu alan Yıldız Tozu adlı belgesel filmlerinin yanı sıra Dilek Tunalı’nın Yıldız Sineması üzerine sözlü tarih görüşmelerinden oluşan Yıldız Sineması: Hatırlıyorum adlı video çalışması izleyicilerle buluşacak.