Olası kastta araca el konulabilir

Olası kast varsa suçta kullanılan araç müsadere edilmeli

İzmir’de bir aracın makas atarken kontrolden çıkarak 5 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaya neden olmasının ardından trafik güvenliği ve cezaları tartışma konusu oldu. Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Timur Demirbaş, Yaşanan olayda makas atan sürücü, 5 kişinin ölümüne neden oldu. Sürücü olası kast ile yargılanmalı ve suçta kullanılan araç ise mahkeme tarafından müsadere edilmelidir” dedi.

Trafikte hemen her gün ölümlü ve yaralanmalı kazalar meydana geliyor. İzmir’de trafik güvenliğini hiçe sayan bir sürücünün makas atarken çarptığı aracın, karşı şeritten gelen minibüsle çarpışması sonucu 5 kişi yaşamını yitirdi, 20’den fazla kişi ise yaralandı. Yaşanan cinayet gibi kazanın ardından trafik güvenliği ve cezaları ülke gündemine yerleşti. Trafik güvenliğini hiçe sayan sürücülerin daha ağır cezalara alması gerektiği konusunda kamuoyu oluşurken Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr.  Timur Demirbaş, ölümlü kazaya neden olan sürücünün, bilinçli taksir yerine olası kast ile yargılanması gerektiğini söyledi.

Prof. Dr. Timur Demirbaş-Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi

‘OLASI KAST VAR’

Prof. Dr. Demirbaş, “Kazaya sebep olan sürücü yani fail, aslında burada yaşanabilecek kazayı öngörüyor ve neticeyi kabulleniyor. Görüntüleri izlediğimizde ise, yine söz konusu sürücünün hem kazaya sebep oluş şekli, hem de kaza yerini terk etmesi Türk Ceza Kanunu’nun 81’nci maddesindeki kasten insan öldürmeye giriyor. Yargıtay’ın benzer kazalarda da failin olası kastı olduğuna yönelik kararları var. Bilinçli taksirde ise, yaşanacaklar öngörülüyor ama hareketin sonuçları istenmiyor. Fail, olası kastta yani burada yaptığı hareketi yani aracıyla trafiği tehlikeye düşürerek yaşanacakları, sonuçlarının ne olacağını da bilerek ve kabullenerek ölümlü kazaya neden oluyor.  Tüm bunların üzerine söz konusu makas atan araç, kazaya neden olduktan sonra kaçarak olay yerini terk ediyor.” dedi.

‘MÜSADERE OLMALI’

Ölümlü veya yaralanmalı kazalarda olası kast ile kazaya neden olan araca, Türk Ceza Kanunu 54/1 maddesi gereğince eşya müsaderesi   hükmünün uygulanması gerektiğini belirten Prof. Dr. Timur Demirbaş, “Kanunlarımızda, suçlarda kullanılan eşya ve değeri, üçüncü kişilere ait olmamak koşuluyla kasıtlı bir suçun işlenmesinde kullanılan veya bir suçun işlenmesine tahsis edilen ya da suçtan meydana gelen eşyanın devlete intikal etmesidir. Yani devlet bu tür durumlarda suç aletine el koyabilir. Söz konusu sürücünün olası kast ile suçu işlediği kesinleştiği takdirde, kazaya neden olduğu araca mahkeme el koyabilir.” diye konuştu. 

‘PARA CEZASINA DÖNÜŞMEZ’

Kazaya neden olan sürücünün, kamuoyunda oluşan para cezası alarak serbest kalabileceği algısının yanlış olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirbaş, “Olası kast veya bilinçli taksir ile işlenen suçlar kesinlikle para cezasına dönüşmez. Olası kast ve bilinçli taksirle insan öldürmenin cezası Türk Ceza Kanunu’nda bellidir.” dedi.

‘ADLİYEYE SEVK EDİLMELİ’

Öte yandan Prof. Dr. Demirbaş, trafik güvenliğini tehlikeye atan suçlarda, idari para cezasının yanı sıra kırmızı ışıkta geçen, yaya geçidinde durmayan, hız sınırına uymayan yani kuralları hiçe sayan sürücülerin, Türk Ceza Kanunu 179/2 maddesi gereğince, 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmak üzere kolluk kuvvetleri tarafından adliyeye sevk edilebilmesi gerektiğini söyledi.