Yaşar Üniversitesi – HAVELSAN işbirliğiYaşar University and HAVELSAN to collaborate

HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay: “Yerli ve milli olmadıkça, siber güvenlikten bahsedilemez”

Siber güvenlikte yerli ve milli çözümler üretmek amacıyla Yaşar Üniversitesi ile HAVELSAN arasında işbirliği protokolü imzalandı. Protokol kapsamında hayata geçirilecek Siber İstihbarat Laboratuvarında, bir yandan ülkemizin siber güvenlik alanında ihtiyaç duyduğu yazılımlar geliştirilirken bir yandan da bu alanda uzman yetiştirilecek.

Yaşar Üniversitesi, siber güvenlikte milli çözümler üretilmesine katkı sağlamak için ülkemizin önde gelen savunma sanayi ve bilişim kurumlarından HAVELSAN ile işbirliği protokolü imzaladı. Selçuk Yaşar Kampüsünde gerçekleştirilen törende, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer ve HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay tarafından, “Siber İstihbarat Laboratuvarı”nı hayata geçirecek protokol imzalandı. Koordinatörlüklerini HAVELSAN Ar-Ge, Teknoloji ve Ürünleşme Direktörü Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin ile Yaşar Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz’un yapacağı Laboratuvarda, bir yandan siber güvenlik ihtiyacına yönelik sistemler ve ürünler geliştirilirken diğer yandan da araştırmacılar desteklenerek bu alanda uzmanlar yetiştirilmesi amaçlanıyor.

“YERLİ VE MİLLİ VURGUSU”

“Yerli ve milli olmadıkça siber güvenlikten bahsedilemez. Gerisi kendimizi kandırmak olur” diyen HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, “HAVELSAN olarak bu alanı kendi yazılımlarımızla var etmek için çalışıyoruz. Buradaki işbirliğiyle de sıfırdan yerli ve milli çözümler geliştirmeye devam edeceğiz. Dünyada 2 milyon siber güvenlik uzmanı açığı söz konusu. Türkiye’de de siber güvenlik uzmanı ihtiyacı 20 bin civarında. Bu uzman açığı ancak üniversitelerimizin bu konuda işbirliği ile kapanabilir. Açık büyüdükçe risk ve eksikliklere karşı zafiyetimiz artarak devam eder. Bu laboratuvarda yerli yazılımlar üretilirken aynı zamanda uzmanlar da yetiştirilecek” dedi.

“SORUNLARIN ÇÖZÜMÜNDE ÖNCÜ OLARAK YER ALMAMIZ GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUZ”

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, “Dünyada, yılda 80-90 milyon siber güvenlik olayı yaşanıyor. Saldırıların sayısı kadar, yarattığı hasarın maddi boyutları da ürkütücü. Bu rakamın 2019’da rakamın 2,1 trilyon doları bulacağı ön görülüyor. Siber güvenlikte, devlet, özel sektör ve tüm bilim kurumlarına önemli görevler düşüyor. Biz de akademik programlarımızla, araştırma konularıyla, kurduğumuz siber güvenlik laboratuvarı ile yüksek lisans ve doktora programımızla bu alana büyük önem veriyoruz. Sorunların çözümünde, üniversite olarak mutlaka öncü olarak yer almamız gerektiğini düşünüyoruz. Bu işbirliğini de bu nedenle çok önemsiyoruz” diye konuştu.

SİBER SAVAŞ SİMÜLATÖRÜ GELİŞTİRİLİYOR

Yaşar Üniversitesi akademisyenleri ve lisansüstü öğrencileri tarafından Siber Güvenlik Laboratuvarında oluşturulan ‘siber savaş simülatörünün’, HAVELSAN işbirliğiyle hayata geçirilen yeni laboratuvarla birlikte daha da geliştirileceğini belirten Doç. Dr. Ahmet Koltuksuz, “Kısa süre içinde, bu projeyi geliştirip ülkemizde kullanıldığı gibi başka ülkelere de ihraç edebildiğimiz bir ürün haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bu işbirliğiyle birlikte, tüm kurum ve kuruluşlara bilgi, yazılım ve araştırma desteği sağlanması da hedefleniyor. Aynı zamanda, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerimiz, siber güvenlik alanında HAVELSAN araştırmacılarıyla çalışma ve bitirme projelerini hayata geçirme fırsatı bulacak” dedi.

A cooperation protocol has been signed between Yaşar University and HAVELSAN in an attempt to produce local and national cyber security solutions.

In a Cyber Intelligence Lab that is to be created as part of the protocol, the software needed in the field of cyber security in Turkey will be developed; and simultaneously, experts will be trained for the field.

In order to contribute to developing national solutions in cyber security, Yaşar University signed a cooperation protocol with Turkey’s leading technology company in defense industry and informatics, HAVELSAN.   During a ceremony on the Selçuk Yaşar Campus, Yaşar University Rector Prof. Cemali Dinçer and HAVELSAN General Manager Ahmet Hamdi Atalay signed the protocol to establish a “Cyber Intelligence Laboratory”. Run under the coordination of Assoc. Prof. İzzet Gökhan Özbilgin, R&D, Technology and Productization Director at HAVELSAN, and Assoc. Prof. Ahmet Koltuksuz from Yaşar University’s Department of Computer Engineering, the laboratory is intended to support researchers and train experts for the field of cyber security and to develop systems and products needed for cyber security

EMPHASIS ON LOCAL AND NATIONAL

“Without the local and national, we cannot talk about cyber security. Even if we do, we just fool ourselves,” said HAVELSAN General Manager Ahmet Hamdi Atalay, who also said “As HAVELSAN, we work to generate a version of this field that runs based on our own software. We will continue developing  local and national solutions from scratch, as part of this collaboration. We lack almost twenty thousand cyber security experts in Turkey. In this regard, this lab will serve to train experts for the field while also producing local software.”

COLLABORATION MATTERS

  Yaşar University Rector Prof. Cemali Dinçer noted, “The state itself as well as private sector and all scientific institutions bear tremendous responsibility for cyber security. We attach great importance to this field in the master’s degree and doctoral degree programs administered by our university. This is also evident in our academic programs, research subjects, and the cyber security lab that we have founded. It is our conviction that our university should give a lead in finding solutions for the problems. That’s why this cooperation is important for us.”

CYBER WARFARE SIMULATOR UNDER DEVELOPMENT

  Noting that the ‘cyber warfare simulator’ that was developed at the Cyber Security Lab will be further improved at the new lab created jointly by HAVELSAN and the university, Assoc. Prof. Ahmet Koltuksuz of Yaşar University’s Department of Computer Engineering added, “This collaboration will allow us to support all institutions and organizations in terms of information, software and research. Undergraduate and graduate students at our university will also be given the chance to study with HAVELSAN’s researchers and to put their graduation projects into practice in the field of cyber security.”