Kutu açılışı çılgınlığı YouTube’ı sardıA new trend in videos: Unboxing

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Göker Gülay, internette hızla yayılan ürün inceleme ve kutu açma videosu çılgınlığını değerlendirdi. Bu videoların, özellikle video paylaşım sitesi YouTube’da, çocuklar başta olmak üzere 100 milyonlarca kişi tarafından merakla izlendiğini belirten Dr. Gülay, “2014 yılında YouTube üzerinde 1,5 milyon civarında olan kutu açma videosu sayısı, şu an 72 milyona dayanmış durumda. Bunların 80 bin kadarı da Türkçe” dedi.

Dr. Göker Gülay

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla ilişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Göker Gülay, İngilizcesi “unboxing” olan ürün incelemesi için kutu açma videolarının, en basit haliyle, kadrajda yalnızca iki elin ve ambalajı açılan ürünün göründüğü örneklerle ortaya çıktığını söyledi. Göker Gülay, “Bu tarz paylaşımlar, zamanla ürünün sahibi ve genellikle de konunun uzmanı olan bir kişinin ürünün ambalajını açarken izlenimlerini paylaşmasına dönüştü. İlk örnekleri 2011 yılında görülmeye başlasa da asıl popülerliğini 2013 yılından itibaren yakaladı. Temel amaç, ayakkabıdan telefona kadar aklınıza gelebilecek herhangi bir ürünü raftan alıp neredeyse hiçbir müdahalede bulunmadan adım adım kutusundan çıkarmak ve bu esnada ürünü tanıtmak. Yapılan tüketici araştırmalarına göre, kutu açma rituelinin insanlara çocukluklarından hatırladıkları hediye paketini açma heyecanını yaşattığını ortaya koyuyor. Bu videolar, aynı zamanda tüketicilere en doğal haliyle ürünü deneyimleme fırsatı sunduğu için daha çok izleniyor” diye konuştu.

DOĞALLIK TÜKETİCİLERİN İLGİSİNİ ÇEKİYOR

Tüketiciler için herhangi bir ürünü satın alma kararını etkileyen en önemli etkenlerden birinin paket içeriği olduğunu vurgulayan Dr. Göker Gülay, “Örneğin bir akıllı telefon satın alırken paketin içindeki kulaklığın kalitesi veya verilen aksesuarların niteliği önemli bir bilgi. Alternatif ürünler arasından hangisini tercih edeceğimize bunun gibi bilgileri edinerek karar veririz. Kutu açma videoları, tüketicilerin bu ihtiyacını karşıladığı için oldukça ilgi görüyor. Kutu açma videolarının pek çoğu oldukça gösterişsiz hatta amatör koşullarda üretilirken, son yıllarda videoları 1,8 milyar kez izlenen ‘Unbox Therapy’ gibi dekor, müzik ve mizahi unsurlar ile kendi üslubunu yakalayan YouTube kanalları da ortaya çıktı. Hatta sıra dışı olmak isteyenler, uçan bir jetin içinde, su altında kutu açma ya da evcil hayvanların kutu açtığı videolar yayınlamaya bile başladı. Diğer sosyal medya mecralarında da bu konuda milyonlarca içerik mevcut” dedi.

EN BÜYÜK TUTKUNLARI ÇOÇUKLAR VE TEKNOLOJİ MERAKLILARI

Özellikle çocukların oyuncak tutkularından ötürü kutu açma videolarının en büyük takipçileri olduğunu belirten Gülay, “Çocuklar bir saatlik bir ürün açma videosunu sıkılmadan izleyebiliyor. Bunun en iyi örneklerinden biri, YouTube üzerinde 2015 yılında yayına başlayan ve 6 yaşındaki Ryan’ın oyuncak inceleme videolarından oluşan Ryan ToysReview kanalı. Kanal 2017 yılında 11 milyon dolarlık net gelire ulaştı. Ryan’ın kanalında, videolarını bugüne kadar 800 milyondan fazla kere izleyen 10 milyon aktif takipçi var. Çocukları, teknoloji meraklıları ve kozmetik ürün tüketicileri izliyor” diyerek tüketicilerdeki bu eğilimi gören markaların da kendi kutu açma videolarını çekerek buna el attıklarını söyledi.

TATİL DÖNEMİ VE ÖZEL GÜNLERDE ARTIYOR

Google’ın yaptığı bir araştırmada, kutu açma videolarının özellikle tatil dönemi öncesinde ve özel günlerde artış gösterdiğini ortaya koyduğunu kaydeden Göker Gülay, “Çünkü bu günler tüketicilerin bir şeyi satın almadan önce araştırmaya giriştikleri dönemler. Aynı araştırmada kutu açma videosu izleyen tüketicilerin yüzde 62’sinin bu videoları belli bir ürün hakkında araştırma yaparken izledikleri ortaya çıkmış. TNS ve Ogilvy’nin yaptığı bir araştırmaya göre ise güzellik ürünlerini alanların yüzde 66’sı, kutu açma videolarının alacakları ürünü kafalarında canlandırmalarına yardımcı olduğunu ifade etmiş” diye konuştu.

SATIN ALMA KARARINI ETKİLİYOR

Doktora tezinde, internet kullanıcılarının, satın alma kararı verirken sosyal medyadan nasıl faydalandıklarını tüketici elektroniği sektörü üzerinden 18 ile 60 yaş arasında 262 kişinin katıldığı bir çalışmayla inceleyen Dr. Göker Gülay, çalışmadan elde edilen sonuçların, internetin satın alma alışkanlıklarımızı da derinden etkilediğini gösterdiğini ifade etti. Gülay, çıkan sonuçların ürün inceleme videolarını izleme davranışlarıyla paralellik gösterdiğini söyledi.

– Katılımcıların yalnızca yarısı sosyal medyanın bizi keyiflendiren ve mutlu eden bir şey olduğuna inanıyor. Buna rağmen tüm katılımcıların sosyal medya kullanım düzeyleri çok yüksek ve yüzde 97’si satın alma kararını vermek için aradığı bilgiye sosyal medya ile ulaşmanın kolay olduğunu düşünüyor.

– Yüzde 95’i elektronik ürünleri satın almadan önce ilgilendiği markalar ve ürünler hakkında sosyal medyada bilgi arıyor.

– Yüzde 90.5’i sosyal medyadaki tüketici elektroniği ile ilgili içeriklerin, yanlış bir satın alma kararı verme riskini azalttığını belirtiyor.

 

Unboxing videos are viewed by over hundreds of millions of people. So why do people share videos of themselves unwrapping boxes? What lies behind this craze?  Lecturer (PhD.) Göker Gülay commented on the rapidly-spreading craze for product-reviewing and unboxing videos.

 Noting that hundreds of millions of people, particularly children, are going crazy for watching such unboxing videos on YouTube, Gülay – a lecturer at Yaşar University’s Department of Public Relations and Advertising, said, “The number of unboxing videos has recently reached 72 millions. Nearly eighty thousand of these videos are in Turkish.”

 “The main intention of such posts is to unbox any kind of product -anything you may think of like shoes, mobile phones, and etc. – as they are sold on shelves without any intervention, and thereby introducing and promoting those specific products. Consumer researches show that this trend of unboxing reminds people of the excitement that they felt while unwrapping a gift as children. These videos rack up more views as they allow consumers to experience a product’s most original version.”

THE TREND EXTENDS TO UNDERWATER UNBOXING

Highlighting that a pack’s content is one of the most important factors affecting people’s decisions before buying a specific product, Gülay also said, “To buy a smart phone, for example, the quality of the headset or the accessories accompanying that smart phone matters. We get such information before making a choice among the alternative products that we may potentially buy, and decide accordingly. Unboxing videos have attracted attention of consumers as they inform them beforehand. There are even some extraordinary examples of these videos that include unboxing on a flying jet, underwater unboxing, and pets unwrapping a box. There are millions of similar posts on other social media platforms as well.”

 

IT AFFECTS YOUR DECISION TO BUY

 Having done his doctoral studies on the effects of social media on internet users’ shopping decisions by conducting a survey with 262 individuals between the ages of 18-60 based on consumer electronics, Gülay stated that the results from his study prove that internet has a major influence on our online shopping habits. According to Gülay, these results match with the high number of views that product-reviewing videos get on social media.