Yabancı öğrenciler Ebru öğreniyor

Invalid Displayed Gallery

Yaşar Üniversitesi’nde öğrenim gören yabancı öğrenciler,  3 yıldır geleneksel Türk sanatı Ebru’yu öğreniyor. Erasmus kapsamında İzmir’e gelerek bu dönem eğitim alan öğrenciler, Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Görevlisi Emre Yıldız’dan 2 aydır ders alarak renkleri ve dokunuşları suda harmanlayan sanat Ebru’nun inceliklerini öğreniyor.

Yasar Ebru (5)

Geçtiğimiz yıl sonunda UNESCO Somut Olmayan Kültürel Mirasın Temsili Listesi’ne giren Türk Kağıt Süsleme Sanatı “Ebru”, Yaşar Üniversitesi’nde eğitim gören yabancı öğrencilere, 3 yıldır seçmeli ders olarak veriliyor. Geçen yıllarda Ebru öğrenip yıl sonunda sergi de açan yabancı öğrencilerin Ebru’ya olan ilgisi bitmiyor. Bu dönemde de Erasmus’la gelen İtalyan ve Alman öğrenciler, Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Öğretim Görevlisi Emre Yıldız’dan Ebru’nun inceliklerini ve nasıl hazırlanıp yapılacağını öğreniyor.

Yasar Ebru (1)

Kitre ve öd eklenen suyun üzerinde, özel boyalarla ve fırçalarla oluşturulan desenlerin kağıt üzerine geçirilmesiyle yapılan Ebru sanatına yabancı öğrencilerin büyük ilgi gösterdiğini belirten Öğretim Görevlisi Emre Yıldız, “Erasmus öğrencilerinin ülkemizde aldıkları eğitimin yanı sıra kültürümüzü tanıtan faaliyetlerle yeni bilgi ve beceriler kazanmaları amacıyla bu dersi 3 yıldır veriyoruz. Her yıl birçok öğrenci bu dersi seçiyor ve 4 ay boyunca bu sanatı öğrenmeye çalışıyor. Özellikle matbaanın doğduğu, tüm sanatların ve kağıt sanatının da merkezi olan İtalya’dan gelen öğrencilerin ilgisi daha da fazla” dedi.

Yasar Ebru (3)

Yabancı öğrenciler ise, önce desenlerine hayran oldukları ebrunun yapılış şeklini görünce ne kadar zahmetli bir uğraş olduğunu anladıklarını belirterek, ülkelerine döndüklerinde de uygulamak istediklerini söyledi. Yılsonunda ise öğrencilerin yaptığı birbirinden farklı renkler ve desenlerin yansıtıldığı Ebru’lardan oluşan bir sergi de açılacak.