Farklı kültürler Yaşar’da buluştu

Uluslararası bir kent üniversitesi olma vizyonunu sürdüren Yaşar Üniversitesi, 49 ülkeden 257 yabancı öğrencisinin katılımıyla “Farklı Kültürler Günü” düzenledi. Yabancı öğrencilerin, kendi ülkelerinin kıyafetlerini giydiği, yemeklerini, danslarını ve kültürlerini tanıttığı etkinlik kapsamında düzenlenen panelde ise çok kültürlülüğün eğitime ve öğrencilere katkıları konuşuldu.

YSR-Farklikultur (3)

Yaşar Üniversitesi Selçuk Yaşar Kampüsü’nde düzenlenen “Kültürel zenginlik ve çeşitlilik” başlıklı panelin moderatörlüğünü Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aylin Güney yaparken Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları İzmir Koordinatörü Dr. Fırat Yaldız, İzmir Konsoloslar Birliği Kurul Üyesi ve Brezilya Adana Fahri Konsolosu Gözde Demir ise konuşmacı olarak katıldı. Yaşar Üniversitesi Müzik Bölümü’nde eğitim alan üç yabancı öğrencinin müzik dinletisiyle başlayan etkinlikte, Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan da izleyici olarak yer aldı.

Prof. Dr. Murat Barkan, Dr. Fırat Yaldız, Gözde Demir, Ömer Kaplan, Prof. Dr. Aylin Günay, Patricia Türkmenoğlu
Prof. Dr. Murat Barkan, Dr. Fırat Yaldız, Gözde Demir, Ömer Kaplan, Prof. Dr. Aylin Günay, Patricia Türkmenoğlu

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aylin Güney, küreselleşmenin tüm dünya için son derece önemli bir konsept haline geldiğini ve birçok üniversitenin de bu yolda ilerlediğini belirterek, “Uluslararası eğitim, yalnızca çeşitli kültürlerin bir araya gelmesi değil, akademik açıdan da çok önemli. Öğrencilerin ve akademisyenlerinin birbirlerinden öğrenecekleri çok şey oluyor. Burada öğrendiklerini, anılarını, kendi memleketlerine götürüyorlar. Uluslararasılaşma üniversitemizin vizyonunu da yansıtıyor. Her yıl, yabancı öğrenci sayısı artıyor. Değişik dünya görüşleri, diller ve dinlere mensup dünyanın dört bir yanındaki 49 ülkeden 257 öğrenci burada eğitim görüyor. Aldıkları eğitim de çok kültürlü ve dilli olduğu için çeşitlilik gösteren dünyada daha başarılı olabiliyorlar. Öğrendikleri ve benimsedikleri çok kültürlülük sayesinde birçok avantaja sahip oluyorlar” dedi.

YSR-Farklikultur (1)

Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları İzmir Koordinatörü Dr. Fırat Yaldız, kurumlarının amacını anlatarak, “İzmir’de 120 ülkeden 4 bin öğrencimiz var. Onlara, akademik ve sosyal, kültürel yaşamlarıyla ilgili rehberlik etmek için çalışıyoruz. Bu olayı aşure teorisiyle açıklamaya çalışıyorum. Geleneksel tatlımız aşure çok çeşitli malzemelerden yapılır, tek tek malzemelerinin tadı farklıdır ama bir araya geldiklerinde bambaşka mükemmel bir tat ortaya çıkar. Çok kültürlülükte de bunu görüyorum. Yabancı öğrenciler, kendi dilini, geleneğini, dinini, kültürünü devam ettirirken bir yandan da burada gördüğü, tanıdığı farklılıklarla bir araya gelince çok kültürlü bir birey olacak. İzmir aslında bunun en güzel örneği. Her zaman çok kültürlü bir şehir oldu İzmir. Ticaret merkezi olması, İpekyolu’nda olması, Yahudi, Rum, Türk, Ermeni başka onlarca etnik grup ve dini grup bir arada yaşadı İzmir’de. Bu nedenle İzmir, hiçbir etnik gruba değil, insanlığa aittir. Mirası ise kendi geçmişinden alan çok kültürlü bir şehirdir. Bu nedenle, İzmir, uluslararası bir yüksek eğitim merkezi olma potansiyeline sahiptir” diye konuştu.

Brezilya Adana Fahri Konsolosu Gözde Demir ise Adana’da doğup büyüdüğünü, ABD’de okuduğunu, ardından bu ülke, Singapur ve Japonya’da uzun yıllar çalıştığını belirterek, “6 dil biliyorum. Türkçe, Arapça, İspanyolca, Portekizce, İngilizce ve Fransızca. Esas olarak farklı bakış açılarını da öğrenmiş oluyorum. Tüm eğitim ve iş yaşantımın ardından şimdi İzmir’de yaşıyorum. JCI başkanlığını yaptım. En genç fahri konsolosum ve Konsoloslar Birliği üyesiyim. Yabancı öğrencilere tavsiyem, fahri konsoloslarla temas kurun, en azından bir yemek yiyebilirsiniz. Çok kültürlülük bana her zaman çok şey kattı” dedi.

Yaşar Üniversitesi’nde eğitim gören yabancı öğrenciler Nijeryalı Oyewale Lawal ve Almanyalı Christina Faber de yaşadıklarını ve çok kültürlülüğün kendilerine kazandırdıklarını anlattı. Panelin ardından, öğrencilerin, kendi ülkelerinin kıyafetlerini giydiği, yemeklerini yapıp sunduğu, danslarını ve kültürlerini tanıttığı etkinlik düzenlendi. Türk öğrenciler de hem diğer ülkelerin kültürlerini tanıma, yemeklerinden tatma fırsatı buldu hem de onlarla birlikte dans edip doyasıya eğlendi.

YSR-Farklikultur (2)