Tüketim Avrupa’dan Mekanlar İzmir’den

İzmir’de gerçekleştirilen çekimlerde Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Selin Gençtürk yer aldı.

Dünya sanatının önemli merkezlerinden İngiltere’nin başkenti Londra, İzmirli iki sanatçının tahta ve dijital baskı sergisine ev sahipliği yaptı.

Londra House Galery’de iki hafta boyunca “GLOCALOCAL” sergisi ile yer alan Yaşar Üniversitesi akademisyenlerinden Prof. Gören Bulut ile Yrd. Doç. Dr. Esen Taylor dünyayı etkisi altına alan tüketim çılgınlığını Türkiye ve İngiltere üzerinden değerlendirdiler. Sergide 30 sene önceki Londra’nın yanı sıra günümüz İzmir’inin yoksul semtleri, çocuk işçileri ve tehdit altındaki doğal güzellikleri de yer aldı.

 İzmir’de gerçekleştirilen çekimlerde Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Selin Gençtürk yer aldı.
Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen Taylor sergide dijital baskı çalışmasıyla katıldı. İzmir’de gerçekleştirilen çekimlerde Endüstriyel Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Selin Gençtürk yer aldı.

 

 

Küreselleşmenin etkisiyle gelişen tüketim toplumunun gerçek yüzünü İngiltere ve Türkiye üzerinden anlatan “GLOCALOCAL” sergisi sanatseverler tarafından büyük ilgi gördü.

YASAR-Londra (5)
Londra’daki sergiye, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Gören Bulut geleneksel tahta baskı; Endüstriyel Tasarım Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Fatma Esen Taylor da dijital baskı çalışmasıyla katıldı.

MEKANLAR İZMİR’DEN

Tüketim çılgınlığının büyükşehirlere yansımalarını İzmir üzerinden değerlendirdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Esen Taylor ise Gediz Deltası’ndan Kemeraltı’na kadar İzmir’in çeşitli mekanlarında çekimler gerçekleştirdiklerini söyledi. Çekimler esnasında vatandaşlardan olumlu tepkiler de aldıklarını ifade eden Taylor serginin amacını şöyle anlattı:

“Sergide günümüzün tüketim ve kimlik ilişkisini yerel ve küresel bağlamda değerlendirmek istedik. Yani bir batı toplumunda başlayan küreselleşmenin, batılılaşma yolundaki bir ülkedeki yansımalarını anlatmaya çalıştık. Tüketim ile ilgili çeşitli göndermeler yaparken de İzmir mekanlarını kullandık. Örneğin doğaya gönderme yaparken Gediz Deltası’nı, tüketimle yaratılan sosyal katmanlara gönderme yaparken Kemeraltı sokaklarına yer verdik.”

Sergide, küreselleşmenin etkilerinin görülmeye başladığı 1980’li yıllara ilişkin gözlemlerini aktardığını belirten Prof. Bulut, “1982 ve 1983 yıllarında yüksek lisans eğitimimi sürdürdüğüm Londra’da ürettiğim çalışmalarından örnekleri bir araya getirdim. Böylece Londralı sanat severlere son otuz yılda küreselleşmenin yaşadıkları şehri ve yaşam tarzlarını nasıl etkilediğini değerlendirebilecekleri bir platform yaratmaya çalıştım” dedi.

londra (1)
Prof. Gören Bulut’un geleneksel tahta baskı tekniğiyle yaptığı eserler sergide yer aldı.