OKULA GİDECEK ÇOCUKLAR NASIL BESLENMELİ?

MİNİKLERE BESLENME ÇANTASI ÖNERİLERİ

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, çocukların okulda sağlıklı beslenmeleri için önerilerde bulundu. Uzel, beslenme çantalarına hazır gıdalar yerine mutlaka evde hazırlanmış gıdalar konulması gerektiğini belirterek, “Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler gibi besin değeri yüksek, doğal, kolay taşınır yiyecekler, çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği gibi enerji vereceği için de beslenme çantasında yer almalı” dedi.

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel
Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel

Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı’nın yaptırdığı “Türkiye’de Okul Çağı Çocuklarında Büyümenin İzlenmesi Projesi” Araştırma Raporuna göre, Türkiye’de okul çağındaki 6-10 yaş arasında fazla kilolu ve şişman olan çocukların oranının yüzde 20,8 olduğunu hatırlatarak, çocukları sağlıksız yiyeceklerden uzak tutmanın yolunun, onlara sağlıklı ve lezzetli beslenme çantaları hazırlamak olduğunu söyledi. Çocuklukta edinilen beslenme alışkanlıklarının yetişkinlik dönemindeki beslenme düzeni üzerinde önemli bir etkisi olduğunu belirten Ruhan Aşkın Uzel, okul çağı çocuklarının 1 günde 2-3 bardak süt veya yoğurt, 4-5 porsiyon sebze-meyve, 1-2 dilim peynir, haftada 2-3 yumurta, 1 porsiyon et–tavuk, haftada en az 2 kez balık ve kurubaklagil tüketmelerinin sağlanması gerektiğini anlattı.

beslenme-cantasi-nasil-hazirlanmali-600x300

DOĞAL YİYECEKLER OLMALI

Beslenme çantalarının çocukların sağlıklı gelişimi için hayati önem taşıdığının altını çizen Uzel, “Beslenme çantalarına hazır gıdalar yerine mutlaka evde hazırlanmış gıdalar koyulmalı. Okula gitmeden önce de her gün mutlaka kahvaltı yaptırılmalı. Besin değeri yüksek, doğal ve kolay taşınır yiyecekler ile çanta oluşturulmalı. Özellikle fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler ve kuru kayısı, kuru incir, kuru üzüm gibi kuru meyveler, çocuğun okul başarısını olumlu etkileyeceği gibi enerji vereceği için de beslenme çantasında yer almalıdır. Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için çocuğunuzun beslenme çantasında et, süt, tahıl ile meyve, sebze ürünlerinden besinler bulunmalıdır” şeklinde konuştu.

PRATİK BESLENME ÇANTASI ÖNERİLERİ

Süt ve ürünleri grubu: Kutu süt, ayran, yoğurt ve tek porsiyonluk kahvaltılık peynirleri çantaya koyabilirsiniz. Ayran, yoğurt, peynir gibi gıdaların iyi saklama koşullarında muhafaza edilmesi gerekir.

SOSİS SALAM YERİNE EVDE YAPILAN KÖFTE

Et-yumurta-kuru baklagiller grubu: Haşlanmış yumurta hem yüksek miktarda protein içermesi hem de uzun süre tokluk hissi vermesi bakımından iyi bir tercih olabilir. Hazırladığınız sandviçlere salam, sosis gibi katkı maddesi yüksek olan et ürünleri koymak yerine evde hazırladığınız köfteleri koymanız daha besleyici olacaktır. Çocuğunuz bunları tüketmek istiyorsa haftada bir kez yer verilebilir. Yağda kızartma yerine de ızgarada pişirilmiş olanlar tercih edilmelidir.

Sebze ve meyve grubu: Sebze ve meyveler mutlaka iyi yıkanmalı. Sebze ve meyvelerin doğrandıktan sonra her geçen zaman için vitamin kaybı olacağından, beslenme çantalarına tek parça olarak konulmalı.

Ekmek ve tahıllar grubu: Ekmeğin dışında, çocuğunuzun menüden sıkılıp dışarıda satılan besinlere yönelmemesi için bir dilim kek, bir-iki parça börek, çantaya konulabilir. Patates salatası veya pirinç pilavı gibi besinlerin yer almaması daha uygundur. Çünkü bu tür besinlerin oda sıcaklığında bekletilmesi sağlıklı değildir. Çocuğunuza hazırladığınız sandviçler için tam tahıllı ekmekler tercih edilmeli.

Sıvı tüketimi: Bu besin gruplarının yanı sıra çocuğunuzun evde olduğu kadar okuldaki sıvı tüketimine de dikkat etmeniz gerekir. Su mutlaka çantada olmalı. Bunun yanı sıra içeceği yanında olmayan çocuk, asitli ve şekerli içeceklere yönelecektir. Bunun yerine, kutu ayran, kutu saf meyve suları veya kutu sütlerin beslenme çantasında yer alması daha sağlıklı seçimler olur.

RAKAMLARLA İZMİR’İN ÖĞRENCİ DURUMU:

BU YIL 1. SINIFA YAKLAŞIK 55 BİN KAYIT BEKLENİYOR

Geçen yıl 66 aylık çocukların da ilkokula kayıt olması nedeniyle İzmir’de 71 bin 990 olan 1. sınıf öğrencilerinin sayısının, bu yıl getirilen 66 aylık çocukların isteğe göre kayıt edilecek olması nedeniyle yaklaşık 55 bin olarak gerçekleşmesi ön görülüyor.

SBS’YE 54 BİN 495 ÖĞRENCİ GİRECEK

Bu yıl İzmir’de 208 bin 250 öğrenci ortaokullarda öğrenim görecek. 49 bin 309 öğrenci ilkokuldan ortaokula geçerken 8. sınıf öğrencisi 54 bin 495 öğrenci ise Seviye Belirleme Sınavı’na (SBS) girecek. 8. sınıftan mezun olan 54 bin 779 öğrenci ise liseye başlayacak.

İzmir’de geçtiğimiz yılın rakamlarına göre, toplam 628 bin 92 öğrenci öğrenim görüyor. Bunların 222 bin 109’u ilkokul, 213 bin 720’si ortaokul, 192 bin 263’ü ise liselilerden oluşuyor.