Madde Bağımlılığı ile Mücadele Kampanyası

İzmir Ticaret Borsası'nın 2015 yılı Sosyal Sorumluluk Projesi olarak belirlenen, "Madde Bağımlılığı ile Mücadele Kampanyası" kapsamında Yaşar Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalandı

YSR_0264
İzmir Valisi Mustafa Toprak, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan işbirliği protokolünü imzaladı.

İzmir Ticaret Borsası’nın 2015 yılı Sosyal Sorumluluk Projesi olarak belirlenen, “Madde Bağımlılığı ile Mücadele Kampanyası” kapsamında Yaşar Üniversitesi ile işbirliği protokolü imzalandı. Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, projenin başarıya ulaşması için bilimsel katkı vereceklerini açıkladı.

İzmir Ticaret Borsası (İTB) Meclis Salonunda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan İzmir Valisi Mustafa Toprak, uyuşturucu kullanımının toplumun geleceğini yok eden, ileriye gitmesini engelleyen önemli bir sorun olduğunu vurguladı. Bu sorunla mücadele etmek için teşhisi koyduktan sonra tedavi yöntemlerinin de iyi belirlenmesi gerektiğini ifade eden Toprak, mücadelenin hiç kimseyi ötekileştirmeden bilimsel yapılması gerektiğini kaydetti.

ÖRNEK ALINMASI GEREKEN BİR İŞBİRLİĞİ

Bir insanın yetişmesinin kolay olmadığına dikkat çeken İzmir Valisi Toprak, devam etti:

“Uyuşturucuyla mücadele metodunu iyi belirlememiz gerekiyor. Dolayısıyla İzmir Ticaret Borsası ve Yaşar Üniversitesi’nin ortaya koyduğu işbirliği örnek alınması gereken bir çalışmadır. Bu sorunla sadece güvenlik güçlerimizle mücadele etmenin yeterli olmadığı biliniyor. Sivil toplum kuruluşları meslek örgütleri ve aileler bu mücadelede ortak hareket etmesi gerekiyor. Bu insani bir görevi bir ülkenin geleceği olan gençler için ortaya koymalıyız. İl Uyuşturucuyla Mücadele Koordinasyon Kurulu’na bu insani ve vicdani sorumluluğu taşıyan herkesi projelerde yer almak üzere bekliyoruz.”

TÜM KURUMLARIN KATKISI ŞART  

İzmir Emniyet Müdürlüğümüze ve güvenlik güçlerine bu güne kadar verdikleri mücadeleleri nedeniyle teşekkür ediyorum. Ancak güvenlik güçleriyle bu meselenin altından çıkmamızın zor olduğunu açıkça ortaya koyuyoruz.  Bu gün protokolünü imzaladığımız projede olduğu gibi yapılan çalışmaların bilimsel olması gerekiyor. Her türlü uyuşturucunun ülkemize gelişini engellemek güvenlik güçlerinin işidir. Bu uyuşturucuya talebin azaltılması noktasında güvenlik birimlerimizin de ötesinde tüm kurum ve kuruluşların, meslek örgütlerinin katkısı gerekiyor.”

YSR_0245

MÜCADELE İÇİN ALGI MÜHENDİSLİĞİ

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ise, projenin başarıya ulaşması için bilimsel katkı vereceklerini, üniversite olarak tecrübelerine güvendiklerini ifade etti. Madde bağımlılığı olmayan ancak bağımlılık riski olan gençleri ve annelerini bilinçlendirmeyi hedefleyen bir iletişim kampanyası oluşturacaklarını duyuran Prof. Dr. Barkan, günümüzde uyuşturucu ticaretinin ve kullanımının ülkeler arasında “stratejik bir silah” olarak kullanıldığına dikkat çekti. Barkan, uyuşturucunun bazı ülkelerin içine bilinçli olarak sokularak, atom bombasından daha büyük tahribatlar elde edildiğini belirtti. Bunun uluslararası güç dengesinin uyuşturucuyla mücadelede görülmesi gereken büyük fotoğraf olduğuna işaret eden Barkan, içeride ise kuşaklar arası ilişkiyi zedeleyen, hırpalayan ve koparan bir zararlı alışkanlık olduğunu ifade etti.

Barkan, uyuşturucunun nereden ve nasıl hayatımıza geldiğini tespit etmenin zor olduğunu, bu nedenle bu meseleyle bilimsel temeller ışığında algıları yöneterek mücadele etmek gerektiğini söyledi.

Yaşar Üniversitesinin yapmış olduğu “algı mühendisliği” denilebilecek başarılı çalışmalarının bulunduğunu kaydeden Prof. Dr. Barkan, ürettikleri bilimsel değerleri temel alarak İzmir Ticaret Borsası ile işbirliğinde yürütecekleri bu projenin de başarıyla sonuçlanacağından endişesinin olmadığını sözlerine ekledi.

TOPLUMUN HUZURUNU TEHDİT EDİYOR

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de yaptığı konuşmada, toplumun huzurunu ve refahını tehdit eden her şeyin karşısında durduklarını dile getirdi. Bunun için uyuşturucuyla mücadeleye de katkı sağlamak istediklerini ifade eden Kestelli, uyuşturucu kullanımı nedeniyle 21 yaşında hayatını kaybeden bir gencin annesine yazdığı bir şiiri okuyarak, “Gençleri ve ebeveynleri bilgilendirmek için Yaşar Üniversitesi ile işbirliği içinde bir iletişim kampanyasına imza atacağız. Bizim işimiz ürün yetiştirmek, yeşertmek. Eğer bir araziye bakmazsanız orayı ot kaplar. Onun için gençleri, pişmanlığın fayda vermeyeceği son aşamaya ulaşmadan bilgilendirmeliyiz” diye konuştu.