İzmir’in bilişim dahileri

Liseli bilişim dahileri yarıştı

Liseli bilişim dahileri  fabrikalar için ucuz montaj yazılımı, sınıflar için de  parmak izli yoklama yazılımı icat etti.

İzmir’deki liseler arasında düzenlenen bilişim yazılım yarışmasında genç dahiler projeleriyle gurur verdiler. İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yaşar Üniversitesi işbirliğince düzenlenen ve liseli bilişim dahilerinin katıldığı yarışma sonuçlandı. Mahzar Zorlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri fabrikalar için geliştirdikleri montaj yazılımı ile birinci oldu.

YASAR-Mucit-3_1

İzmir İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu tarafından düzenlenen “Eğitimlence” isimli ödüllü yazılım projesinin finali  Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleşti.

YASAR-Mucit-1_1
Mazhar Zorlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Faruk Sökmen ve Veysel Berk Altun

Jürinin değerlendirmesi sonucunda birinciliği Mahzar Zorlu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Veysel Berk Altun ve Faruk Sökmen kazandı. Yarışma duyurusunu gördükten sonra danışman öğretmenleri İbrahim Aydın nezaretinde çalışmalarına başlayan genç mucitler, fabrikalarda bulunan montaj bandını kontrol eden yazılımın ve ünitenin  çok pahalıya kurulduğunu saptayarak bunu ucuzlatmak için çözüm geliştirdiler. Genç mucitler geliştirdikleri teknoloji ile bilgisayardan eş zamanlı şekilde kontrol edilebilen üniteyi ve yazılımını dünya standartlarına göre çok ucuza mal ettiler.

Lise öğrencilerine iş kapısı olabilir

Yazılımın liselerde de kullanılabileceğini söyleyen mucit öğrenciler, “Yaptığımız yazılımda  seri üretime geçilirse ve teknik liselere dağıtılırsa, bu yazılımı öğrenen öğrenciler mezun olduktan sonra kendilerine bu alanda iş kapısı bulabilirler” dedi.

YASAR-Mucit-4_1
Soldan Sağa – Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Şevkinaz Gümüşoğlu – Faruk Sökmen – İbrahim Aydın – Veysel Berk Altun – Yaşar Üniversitesi Genel Sekreteri Ender Duran

Sınıflarda parmak izli  yoklama

Yarışmada mansiyon ödülü  kazanan İzmir Karataş Lisesi öğrencisi Onur Güler, sınıf defterini, geç kağıdını ve yoklama arşivlerinde yaşanan sıkıntıları bitirecek  bir yazılım geliştirdi. Yoklama için her ders 5 dakika, her gün toplam 1 saat harcandığını saptayan Güler, geliştirdiği parmak izi okuyucusu yazılımı sayesinde bu süreleri saniyelere indirdi. Geliştirilen yazılıma göre, her ders öncesinde öğrenciler parmak izlerini masalarının üzerinde bulunan parmak izi okuyucusuna okutacak ve zamandan tasarruf sağlanacak. Projenin hayata geçmesi halinde yoklama arşivi konusunda yaşanan sıkıntılar tarihe gömülecek, öğrenciler yaptıkları devamsızlıklar ailelerine elektronik posta olarak gönderilecek.

Binlerce ağacı  kesilmekten kurtarabiliriz

Yoklama kağıtları ve sınıf defterleri yüzünden binlerce  ağacın kesildiğine dikkat çeken Güler, “Eğer bu proje uygulanırsa İzmir’de 3 bin metre kare ağacı kesilmekten kurtarabiliriz. Bu projenin maliyeti sınıf defterlerine ve devamsızlık mektuplarına verilen maliyetten daha düşük” diye konuştu.