İngilizce yoksa kariyer de yok

Massachusetts Institute of Technology (MIT) İngiliz Dili Eğitimi Bölüm Başkanı Jane Dunphy:

“İngilizce dersiniz değil yaşam tarzınız olsun”

Türkiye’de üniversiteyi kazanan öğrencilerin büyük bir kısmı yabancı dil bilmeyenlerden oluşuyor. Bu durum da Türkiye’yi dünyada en fazla üniversite dil hazırlık sınıfı öğrencisinin olduğu ülkelerden biri yapıyor. Yabancı dil eğitiminde ulusal ve kapsamlı bir dil öğretim politikası olmadan başarının sağlanamayacağını belirten Massachusetts Institute of Technology (MIT) İngiliz Dili Eğitimi Bölüm Başkanı Jane Dunphy, geleneksel dil öğretme kalıplarından artık sıyrılmak gerektiğini söyledi. Çalışmalarını misafir öğretim elamanı olarak Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nda sürdüren Dunphy, gençlerin İngilizce’yi bir ders olarak algılamalarını değil bir yaşam tarzı olarak benimsemelerini önerdi.

1981 yılından bu yana MIT’de dil ve iletişim alanında pek çok ders veren Jane Dunphy, “Türkiye’nin dil eğitiminde yüksek standartları yakalaması, yönetimlerin gereken altyapıyı ve kaynakları kurumlara ve eğitimcilere sağlaması ile mümkün olacaktır. Yönetimler, anadili düzeyinde İngilizce bilen ve özveriyle çalışacak eğitimcilerin yetiştirilmesi, istihdam edilmesi ve geliştirilmesi için gerekli şartları sağlamalıdırlar. Dil eğitimcileri ise geleneksel dil öğretme kalıplarından sıyrılarak, modern dil öğretim metodları ışığında öğrencileri için en uygun çalışma modelini ve araçlarını belirlemeli ve uygulamalıdır. Öğrenci başarısı her şeyin üzerinde en önemli parametre olarak kabul edilmelidir” dedi.

Yabancı dil eğitiminde ulusal ve kapsamlı bir dil öğretim politikası olmadan başarının sağlanamayacağını belirten Massachusetts Institute of Technology (MIT) İngiliz Dili Eğitimi Bölüm Başkanı Jane Dunphy, geleneksel dil öğretme kalıplarından artık sıyrılmak gerektiğini söyledi.
Yabancı dil eğitiminde ulusal ve kapsamlı bir dil öğretim politikası olmadan başarının sağlanamayacağını belirten Massachusetts Institute of Technology (MIT) İngiliz Dili Eğitimi Bölüm Başkanı Jane Dunphy, geleneksel dil öğretme kalıplarından artık sıyrılmak gerektiğini söyledi.

YABANCI DİLDE ULUSAL KALİTE STANDARDI GELMELİ

Toplamda 11 bine yakın okutmanın görev yaptığı ve 200 binin üzerinde öğrencinin öğrenim gördüğü hazırlık sınıflarının neredeyse Türkiye’deki her üniversitede mevcut olduğunu belirten Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Engin Ayvaz da, “Sayıları yüzlerle ifade edilen hazırlık sınıfları için müfredat ve ölçme-değerlendirme, öğretim kadrosu, performans değerleme gibi alanlarında ulusal kalite standartlarının belirlenmesi gerekmektedir. Bu bağlamda ulusal bir akreditasyon kurumunun kurulması ve kalite standartlarının geniş tabanlı bir katılımla belirlenmesi gerekmektedir” dedi.

mit dil jane (2)
Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü Engin Ayvaz-Massachusetts Institute of Technology (MIT) İngiliz Dili Eğitimi Bölüm Başkanı Jane Dunphy

 

ARTIK İKİ DİL, BİR İNSAN

Kamuoyu ve öğrencilerdeki genel algının aksine yabancı dili öğrenmek için yalnızca dersleri takip etmenin yetersiz olduğunu ifade eden Ayvaz, “Kurumların öğrenciler için sıkça ders dışı İngilizce sosyal etkinlikler düzenlenmesi, sınıflarda uluslararası öğrenci sayısını artırarak çok dilli hale getirmesi, internet ve diğer teknolojik araçları etkin olarak kullanması şart. Yurtdışı kurumlarla öğrenci değişim programları düzenlenmesi şüphesiz dil öğrenimine olumlu yansıyacaktır. Şunu da unutmamak lazım ki artık ileri derecede İngilizce bilmeden iyi bir kariyer sahibi olmak ya da kariyerinde ilerlemek neredeyse imkansız. İş dünyasının rekabetçi yapısı nedeniyle ‘Bir dil yarım insan; iki dil, bir insan’ olarak yeniden tanımlandı” bilgisini verdi.

Jane Dunphy Kimdir

MIT İngiliz Dili Eğitimi Bölüm Başkanı olan Dunphy meslek hayatı boyunca aralarında Daimler-Chrysler (ABD), The Masdar Institute (Birleşik Arap Emirlikleri), the International Institute in Spain ve Harvard University Kennedy School of Government’in da bulunduğu pek çok önde gelen kuruma danışman olarak hizmet vermiştir.

Engin Ayvaz Kimdir

Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Müdürü olarak görev yapan Engin Ayvaz aynı zamanda Washington, ABD merkezli dil akreditasyon kurumu CEA’nın da yönetim kurulunda bulunmakta. İngilizce eğitiminde kalite ve akreditasyon alanında pek çok ulusal ve uluslararası çalışma yapmış olan Ayvaz geçtiğimiz yıl Fulbright Humphrey bursu kapsamında Boston Üniversitesi ve MIT’de aynı alanda eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmuştur.

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ 4 YIL ÖNCE BAŞARDI

Üniversite eğitiminde uluslararası düzeyde prestij kurumu olan Commission on English Language Program Accreditation (CEA) Türkiye’de ilk kez Yaşar Üniversitesi Yabancı Diller Yüksek Okulu’na yabancı dil eğitimi alanında 2011 yılında akreditasyon verdi. Böylece Yaşar Üniversitesi, dünyada ilk 100 üniversite arasına girerken Türkiye’de de bir ilke imza attı.

CEA, İngilizce dil eğitimi kurumlarının ve programlarının akreditasyonu alanında ABD Eğitim Bakanlığı ve ASPA ( Association of Specialized and Professional Accreditors ) tarafından tanınan tek akreditasyon kurumu olarak biliniyor.