Bireysel silahlanma belgesel oldu

Bireysel silahlanma belgesel oldu
Yaşar’dan bireysel silahsızlanma belgeseli

Bireysel silahlanma  ve maganda cinayetleri Yaşar Üniversitesi öğrencilerinin çektiği   “At, Avrat, Silah” isimli belgesele konu oldu

İzmir’de  parkta kaydırakta oynadığı sırada kimliği belirsiz magandanın açtığı ateşle yaşamını yitirerek tüm Türkiye’yi yasa boğan 6 yaşındaki Umut Ceylan gibi maganda kurşunu ile yaşamını yitirenlerin dramı Yaşar Üniversitesi öğrencisi tarafından çekilen belgeselde yer aldı.

Türkiye’de her yıl binlerce vatandaşın yaşamını yitirmesine neden olan ‘bireysel silahlanma’ Yaşar Üniversitesi (YÜ) İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü son sınıf öğrencisi Aygün Öden’in yönettiği “At, Avrat, Silah” isimli belgesele konu oldu. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Araştırma Görevlisi Deniz Bilge’nin koordinatörlüğünde, üniversite bitirme projesi olarak hazırlanan belgeselde bireysel silahlanmada gelinen son nokta ve bireysel silahlanma mağdurlarının yaşadığı dram gözler önüne serildi.

Mağdurlarla görüşüldü

2001 yılından bu yana silahlı şiddet olaylarının yüzde 83 oranında artığı Türkiye’de “Bireysel silahlanmaya” dikkat çekmek amacıyla “At, Avrat, Silah” isimli belgesele imza atan Aygün Öden silahla yakınlarını kaybeden ailelerin de ortak sesi oldu. Öden, belgesel kapsamında bireysel silahlanmaya karşı faaliyetler yürüten Umut Vakfı Koordinatörü Berna Pehlevan, Umut Vakfı Kurucu Üyesi Psikiyatrist Uzm. Dr. Ayhan Akcan, Ege Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Eda Şeyda Aksel ile Foça’da 2003 yılında bebek arabasında uyurken maganda kurşunuyla ölen 2,5 yaşındaki Alistair Grimason’un dedesi Avukat Tuncer Eşsizhan ve 2006 yılında İzmir’in Menemen ilçesinde düğün konvoyunda yine maganda kurşunu ile ölen 13 yaşındaki Sergen Küçük’ün annesi Görsel Küçük ile bir araya gelerek her birinin görüşlerine yer verdi.

Türkiye’de 9 milyon silah var

Çekimleri yaklaşık 1 ay süren belgeselde kanunların bireysel silahlanmaya karşı daha çok caydırıcı nitelikte olması gerektiği mesajını vermeye çalıştığını ifade eden Öden, “Umut Vakfı’ndan aldığımız verilere göre Türkiye’de 9 milyon silah olduğu biliniyor. Buna göre her 100 kişiden 12’sinde silah var. Türkiye’de her yıl yaklaşık 4 bin 500 kişi ise bireysel silahlar nedeniyle hayatını yitiriyor. Belgeselde silahla yakınlarını kaybedenlerin bir bakıma sesi olmak istedim. Yakınlarını bir kez daha görememenin acısını yaşayan bu kişiler toplumda ve hukukta hoşgörü gösterilen silahın bu kadar kolay edinilmemesi gerektiğini vurguluyorlar. Ayrıca belgesel çekiminde silah alımının kolaylığını bir silah mağazası sahibi ile görüşerek gözler önüne sermek istedik.  Aileler ve uzman kişiler aslında gerçek katilin ‘sistem’ olduğunu söylüyorlar” dedi.

Ruhsat tek başına çare değil

Yaşar Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Ruhan Erdem ise silah ruhsatı alımının zorlaştırılmasının tek başına bir çözüm oluşturmayacağın söyledi. Erdem, “Burada en büyük görev devlete düşüyor. İnsan kendisini suç korkusundan arındırır ve daha güvende hissederse silaha olan talebi de azalacaktır. Adalet mekanizmasının etkin tarafsız ve sonucu yönelik çalıştığı insanlar tarafından benimsenmezse silaha olan talep azalmaz. İnsanlar artık kendini güvende hissetmiyor. Toplumda suç korkusu ve suça karşı kendi güvensiz hissetme oranı her geçen gün artıyor.  Dolayısıyla öncelikle güven ortamı yaratılmalı. Ruhsat alımının zorlaştırılması ise tek başına bir çözüm değil. O zaman ruhsatsız silah sayısında artış olacaktır. Zaten bugün bile ruhsatsız silah sayısının ruhsatlıya oranla 4 katı olduğu ifade ediliyor. Ruhsatsız silah kullanma cezası ağırlaştırılmalı. Bu alandaki cezalar güncel değil” dedi.


Türkiye silahlanıyor

Umut Vakfı’nın Türkiye 2011 verilerine göre;

178 ülke arasında silahlanma konusunda Türkiye 14.sırada

-Silah ticareti ile ilgili şeffaflık konusunda 48 ülke arasında Türkiye 31. sırada

-Türkiye’deki silahlarla işlenen cinayetlerin %14’ünde ruhsatlı silah kullanılmış

-Eurostat’ın verilerine göre Türkiye Avrupa Birliği üye ve üyelik sürecindeki ülkeler arasında cinayet oranlarında en yüksek üçüncü ülke

 

no images were found