Tek belgesel çifte heyecan

Zeynep Oral

Yaşarlı genç yönetmenin filmi Altın Portakal ve Altın Koza’da birincilik için yarışıyor

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu Zeynep Oral’ın çektiği belgesel Antalya Altın Portakal Film Festivali ve Adana Altın Koza Film Festivali’nde finale kaldı.

Yaşar Üniversitesi (YÜ) İletişim Fakültesi Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunu Zeynep Oral’ın (23) İzmirli transseksüel iki kadını konu olan belgeseli “Ben, Sen, O…”  Türkiye’nin en önemli film festivallerinde yarışmak üzere finale kaldı. Oral’ın 49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 19. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali’nde belgesel kategorisinde birincilik için yarışacak olan film toplumda cinsel kimlik mücadelesi yaşayanların  hayatını gözler önüne seriyor.

 Zeynep Oral transseksüeller ile görüştü. Bunun üzerine İzmir’de transseksüllerin haklarını savunan bir dernek ile irtibata geçerek derneğin çeşitli toplantılarına katılan Oral belgeselinde başrolü verdiği dernek üyeleri Demet Yanardağ ve Selma Özenen ile de bu sayede tanıştı.  Üniversiteden terk Özenen ve üniversite mezunu Yanardağ ile belgesel filmi için bir araya gelen Oral böylece  49. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali ve 19. Uluslararası Adana Altın Koza Film Festivali finallerde yarışmaya hak kazanan başarılı bir belgesel ortaya çıkardı. Belgesellerinde toplumsal sorunların da yansıtılması  gerektiğine inandığını belirten başarılı genç, “Belgesel filmim onların toplumda yaşadığı baskı, şiddet ve adaletsizlikleri konu alıyor. Ben bu belgeselle marjinal olarak görünen bu insanların da toplumun bireyi olduklarını göstermek istedim. Ama bunu yaparken de dram ve sömürü ögelerini kullanmadım. Yani haklarını savunurken onları ötekileştirmedim.”  dedi.

no images were found