BAYRAKLI MODERN PROJESİ YAŞAR’DAN

 

YAŞAR ÜNİVERSİTESİ BAYRAKLIYI YENİDEN YARATACAK..

Geleceğin “Bayraklı”sını tasarladılar

İzmir’de kentsel dönüşümün başlayacağı Bayraklı ilçesini adeta yeniden yaratacak proje Yaşar Üniversitesi (YÜ) öğrencilerinden geldi. Kentin zengin güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanarak geliştirilen “Bayraklı Bölgesinde Kentsel Dönüşüm Uygulamaları” projesi ile ilçe kendi enerjisini üretebilecek.

bayrakli (2)

Bayraklı’ya ‘Eko Santral’

Temiz Enerji Vakfı (TEMEV) ve Maltepe Üniversitesi işbirliği ile bu yıl 5’incisi düzenlenen Kentsel Dönüşümlerde Temiz-Tükenmez Enerji Uygulamaları Yarışması’na katılan Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi yüksek lisans öğrencileri Tuğçe Mercan ve Melike Dağcı ikinci geldikleri yarışmada 155 bin metrekarelik Bayraklı’nın Alpaslan mahallesi için benzersiz bir çalışmaya imza attılar. Projelerinde taşıt yollarını ve otoparkları yeraltına alarak yeni yaşam alanları yaratan gençler ilçenin simgesi haline gelebilecek ‘eko santral’ fikrini de ortaya koydular. Güneş ve rüzgar enerjisinden yararlanacak ve yağmur suyu biriktirecek eko santral ile mahallenin kendi enerjisini üretebileceğini belirten öğrenciler konutlarda ise güneş panellerine, katı atık şaftı ve yeşil terasa yer verdiler.

Melike Dağcı- Tuğçe Mercan
Melike Dağcı- Tuğçe Mercan

İzmir’e katkı vermek istedik

Kentsel dönüşüm projelerine yalnızca binaları yıkmak mantığı ile bakılmaması gerektiğini ifade eden Tuğçe Mercan ve Melike Dağcı, “Kentsel dönüşüm projelerinin gündemde olduğu bir dönemde biz de İzmir için bir çalışma gerçekleştirmek istedik. Artık kentsel dönüşümlerde sürdürülebilir kaynakların kullanılması mantığı yerleşmeli. Bu mantık ile örtüşen projemizde çıkış noktası enerjiyi toplayıp dağıtmak anlamına gelen eko santral oldu. Bu eko santral sayesinde güneş ve rüzgar enerjisinden faydalanılarak mahallenin tüm elektrik ihtiyacı karşılanabilecek. Eko santralde toplanacak olan yağmur suyu ise yeşil alanların sulama işlemlerinde kullanılacak. Ayrıca konut, meydan ve sosyal alanları bağlayan ekolojik koridorlar yarattık. Bunların yanı sıra konutlar için de arazi kullanım durumunu ve mevcut konutların yapı kalitesini inceledik. Nüfus yoğunluğuna göre tasarladığımız konutlara güneş panelleri yerleştirdik. Böylece konutların da kendi elektriğini üretebilmesini sağladık. Akülü araç park yerleri ve katı atık toplama tankları da projemizde yer aldı” şeklinde bilgi verdiler.

bayrakli (3)

Daha mutlu insanlar

Projeye destek veren Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Eray Bozkurt ise böylesi projelerin insanı olumsuz etkileyen faktörleri ortadan kaldırdığı için daha mutlu kişiler yarattığını söyledi.

 

Yrd.Doç.Dr.Eray Bozkurt- Melike Dağcı- Tuğçe Mercan
Melike Dağcı- Tuğçe Mercan-Yrd.Doç.Dr.Eray Bozkurt