Ada Gazinosu’na genç tasarım

Başkan Soyer, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileriyle buluştu

Yaşar Üniversitesi Mimarlık Fakültesi İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, dönem sonu final jürisinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’i ağırladı. Mülkiyeti  İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Ada Gazinosu’na yeniden işlev kazandıracak öğrenci projelerini inceleyen Başkan Soyer, projelerden çok etkilendiğini söyledi.

İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü son sınıf öğrencilerinin, RITM Araştırma Grubu projeleri kapsamında yürütülen birinci dönem finallerinde mülkiyeti İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait olan Kültürpark’taki ‘Ada Gazinosu’na yeniden işlev kazandıracak projeler üzerinde çalıştı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemali Dinçer, Selçuk Yaşar Kampüsü’nde projelerin değerlendirildiği final jürisine katıldı.

‘PROJELERDEN ETKİLENDİM’

 Dr.Öğr. Üyesi N. Ebru Karabağ ve Öğrt.Gör. Sergio Taddonio koordinatörlüğünde yürütülen ve Öğrt.Gör. Orlin Pontremoli ile Araş.Gör. Özüm Karadağ’ın yer aldığı RITM Araştırma Grubu proje dersleri kapsamında  33 öğrencinin üzerinde çalıştığı 20 projeyi Başkan Soyer ve Rektör Dinçer tek tek inceledi. Öğrencilerden Zeynep Ece Güler’in Ada Gazinosu’na yeniden işlev kazandıracak projesinin sunumunu izleyen Başkan Soyer öğrencilerin Ada Gazinosu’na yeniden hayat verdiği projelerden çok etkilendiğini söyledi.

Her canlı organizmanın genetik kodu olduğunu belirten Başkan Soyer, “O kod sürekliliği sağlıyor. Toplumların da genetik kodu var. O da nesillerden nesillere aktarılarak varlığını sürdürüyor. Geleneklerle, mimari tasarımlarla, örf ve adetlerle, yaşam biçimiyle, kültürüyle bir şekilde varlığını sürdürüyor. Genetik kodlar biraz buralarda saklı. Onları doğru kavrayıp, iyi anlayabilirsek, geleceğimizi daha doğru tespit etme imkanı bulabiliriz. Geleceğin, geçmişin üzerine oturması gerekiyor. Köklerine dayanan, oradan beslenen bir gelecek inşa edebiliyorsanız, sürdürülebilir oluyor. Ben çalışmalardan çok etkilendim. Geçmişin ruhunu iyi yakalamışsınız. Ada Gazinosu, o dönemin modern mimarisinin en çarpıcı, en güzel örneklerinden biri. Onun ruhuna uygun bir gelecek kurgulamışsınız. Hem geçmişin köküne sahip çıkan hem de oradan beslenen, onu koruyarak ve saygı göstererek bir gelecek inşa edilmiş.” dedi.

‘GEÇMİŞE GÖTÜRDÜ’

Projeleri ilgiyle inceleyen Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cemali Dinçer ise, “Yaşım gereği Ada Gazinosu’nu yaşamış, pek çok ünlü ismi o sahnede izleme fırsatı bulmuştum. Şu an bu projeleri gördükçe aklıma o günler geldi. Çalışmaların, genel olarak Ada Gazinosu’nun ruhunu yakaladığını gördüm.” diye konuştu.

Proje hakkında:

Ada Gazinosu, 1937 yılında yapay bir gölün üzerinde konumlandırılan ada üzerinde aileler için süt ve çay bahçesi olarak yapıldı. 1940’lı yıllarda eğlence sektörünün eğilimlerine uygun olarak restorana dönüştürüldü. 1958 yılında bu işlevi daha iyi yerine getirebilmesi için Rıza Aşkan tarafından yeniden tasarlanarak, beton ve cam bir yapı olarak yeniden inşa edildi. Modern mimarlık mirası olarak Cumhuriyet dönemi eğlence mekanlarının ender örneklerinden birisi olarak tarihe geçmişti. Ada Gazinosu’na yeniden işlev kazandıracak projede, yapının modernist tasarım dili iç mekan tasarımında da sürdürülmüş, şömine, Amerikan bar, orkestra yeri gibi unsurlar eklendi. Öğrencilerden gazino yapısını sosyal, kültürel, rekreasyonel vb. işlevlerle donatarak, tasarım strateji ve taktikleri kullanarak yeniden tasarlamaları istendi.

Öğrenci projelerinden bazıları: