Öğrenciler atalık tohum ekiminde

İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı öncülüğünde Menderes’in Develi Mahallesi’ndeki arazide Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Bölümü öğrencileriyle atalık karakılçık tohumunun ekimi yapıldı.

Etkinliğe İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, Menderes Belediye Başkanı Erkan Özkan, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Genç, Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Eylem Ezgi Fadıloğlu,  gastronomi öğrencileri, muhtarlar ve kooperatif başkanları katıldı.

“Seferihisar’dan başlayan hikayeye ortak olduğunuz için teşekkürler”

İzmir Köy Koop Birliği Başkanı Neptün Soyer, “Bir avuç tohumun bizleri bir araya getirmesi çok kıymetli. Pandemi sonrası veya krizden krize değil de gerçekten sürdürülebilir ve sağlıklı, gerçek gıdaya ulaşmanın gereği neyse onu yapmalıyız. Bu da nereden başlıyor? Sonu çatala da mutfağa da sofraya da gitse topraktan başlayan bir hikaye. Öğrencilerimizin de buna katkı koyabilmesi bizi çok mutlu etti. Gençlerin sağlıklı gıdayı bilmesi, sahip çıkabilmesi önemli. Karakılçık tohumunun Seferihisar’dan kurda kuşa aşa diye dağıtılmasıyla başlayan hikayeye ortak olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz” dedi.

“Çoğalmaya devam edeceğiz”

Atalık karakılçık tohumunun Seferihisar’da 2011 yılında başlayan çoğaltım sürecinden bilgiler veren İzmir Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanı Şevket Meriç, “Kurda kuşa aşa diyerek iki doğaya bir kendimize attığımız zaman bu kutsal matematikle tohumun her sene katlanarak çoğaldığını görüyoruz. Ülkede 11 bin dönüm üzerinde karakılçık arazilerimiz var. Çalışmamıza önder olan Belediye Başkanımız Tunç Soyer’e, kooperatiflere, sizlere teşekkür ediyorum. Çoğalmaya devam edeceğiz ama sizler de bu elde ettiğimiz ürünün mutfaktaki halini görmemize sebep olacaksınız” diye konuştu.

“Eğitimimize katkı olan her şey bizi için önemlidir”

Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölüm Başkanı Doç.Dr. Seda Genç, “Üretime katkıda bulunmak, karakılçık gibi atalık bir tohumun ekimini yapmak öğrencilerimiz için de bizler için de çok güzel bir deneyim oldu. Yaz başında bunun hasadını yapacağız. Öğüttükten sonra da karakılçık unundan ekmek yapacağız öğrencilerimizle. Eğitimimize katkı olan her şey bizi için önemlidir. Yerelde kalkınma ve sürdürülebilirliğe çok inanıyoruz. Öğrencilerimizin kendi ürettikleri ürünlerden bir mamul madde yapması bizim için çok önemli. Artık Yaşar Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğrencilerimizin atalık karakılçık buğday tarlası var. Çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. 

Tarlaya girerek ekime katılan üniversite öğrencileri de deneyimden duydukları heyecan ve memnuniyeti aktardı. Öğrenciler ayrıca sorumluluk alarak hasada kadar tarlanın bakımını üstlendi.