Avrupa’nın sanatı İzmir’de buluştu

 

12 ülkeden 30 öğrenci İzmir’in tarihi mekanlarında sanatı sokağa taşıdı

Yaşar Üniversitesi ev sahipliğinde, 12 Avrupa üniversitesinden gelen ve sanatın çeşitli dallarında eğitim alan 30 öğrenci, “Kamusal Alanlarda Disiplinlerarası Katılım” projesi kapsamında İzmir’de tarihi alanları keşfetti. Kentin tarihi mekanlarında sanatsal etkinlikler yapan öğrenciler, Agora, Kızlarağası Hanı, Milli Kütüphane ve Sevgi Yolu gibi yerlerde yaptıkları etkinlik ve çalışmalarla, sanatı sokağa taşıdı.

ab sanat (3)

Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğini yaptığı “Kamusal Alanlarda Disiplinlerarası Katılım” projesi, İzmir’de düzenlendi. Avrupa üniversitelerinin fotoğraf, resim, müzik, grafik tasarım gibi sanat eğitimi veren farklı bölümlerden gelen öğrenciler, oluşturdukları gruplarla İzmir’in tarihi mekanlarında çalışma yapma imkanı buldu. Projede, Türkiye’nin yanı sıra İsveç, İrlanda, Almanya, İngiltere, Slovakya, İtalya, Litvanya ve Avusturya yer aldı. 10 gün süren projede, Pasaport Vapur İskelesi, Sevgi Yolu, Kızlarağası Hanı, Milli Kütüphane ve Agora Antik Kenti gibi mekanlarda çeşitli sanat projeleri üretti.

ab sanat (2)

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Grafik Tasarım Bölümü Araştırma Görevlisi Emre Yıldız, “Gruplardaki öğrenciler farklı sanat disiplinlerinden seçiliyor. Bu öğrenciler ilk kez bir araya gelip ortak proje üretiyor. Her grubun başındaki iki öğretim görevlisi, projeyi doğrudan yönetmek yerine öğrencilere danışmanlık yapıyor. Projelerin sahipleri öğrenciler ve bunu nasıl ve hangi disiplinlerarası yaklaşımla uygulayacaklarına da kendileri karar veriyor. Her grup kendi farklı dinamiği ve çoklu disiplinleri ile çalışıyor. Bu noktada aslında projelerin uygulanış şekilleri ve mekanların yapısı da çok büyük önem taşıyor. Bizim kuralımız, seçilen yerlerin dinamiklerine kesinlikle saygılı davranıp onu sanatsal bir şekilde yorumlayan bir proje olması” dedi.

ab sanat (1)

EN VERİMLİSİ İZMİR OLDU

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Müzik Öğretim Görevlisi Payam Gül Susanni ise “IICS isimli Avrupa Birliği projesinin amacı, farklı ülkelerden gelen hoca ve öğrencileri toplayıp onlarla bulundukları ülke ve şehirdeki yaşamın içine karışıp bir nevi sosyal sorumluluk projesi gibi iki hafta boyunca halkla beraber normal yaşamın içinde beraber çalışmaktı. İlk olarak 2012’de Göteborg’da gerçekleşen IICS, sonraki sene İrlanda’da Cork kentine misafir oldu. İzmir ise öğrenciler ve eğitmenler arasında en verimli yıl olarak telaffuz edildi. Kendi şehrimize, şehre ilk defa gelen yabancı birinin gözünden bakmayı öğrendik. Yabancı öğrenciler özellikle İzmir’in zengin ve katmanlı kültüründen çok etkilendi. Projenin ikinci yarısının ortasında Soma faciası için ilan edilen yas ile bazı öğrencilerin çalıştıkları projeler de değişti, güncellendi. Halkımızın o andaki hassasiyet ve üzüntülerine projeleri ile ortak oldular” diye konuştu.