90’ıncı yıla özel konferans

 

Yaşar Üniversitesi ve Bornova Belediyesi, Türkiye Cumhuriyeti ekonomisinin temellerinin atıldığı İzmir İktisat Kongresi’nin 90’ıncı yılına özel konferans gerçekleştirecek.

Yaşar Üniversitesi ve  Bornova Belediyesi işbirliği ile “İzmir İktisat Kongresi’nin 90. Yılında 21. Yüzyılın Kalkınma Stratejilerini Tasarlamak” konulu konferansa ev sahipliği yapacak. 22 Şubat Cuma günü gerçekleştirilecek konferansta Türkiye’nin önde gelen akademisyenleri de katılımcı olarak yer alacak.

IzmirİktisatKongreYasar2013Subafis

 Selçuk Yaşar Kampüsü’nde gerçekleştirilecek halka açık konferansta CHP İzmir Milletvekili Prof.Dr. Oğuz Oyan, Bornova Belediye Başkanı Kamil Prof.Dr. Okyay Sındır, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Eskişehir Anadolu Üniversitesi Eski Rektörü Prof. Dr. Engin Ataç, Dokuz Eylül Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ergün Aybars, Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilsay Kuruç, Ankara Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Dr. Serdar Şahinkaya, Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Osman Aydoğuş, Sabancı Üniversitesi Yarı Zamanlı Öğretim Üyesi Dr. Hasan Ersel, Ankara Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korkut Boratav ve ODTÜ Tarih Bölümü’nden İlter Ertuğrul oturum başkanı ve konuşmacı olarak yer alacaklar.

Konferansla ilgili bir açıklama yapan Yaşar Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Erinç Yeldan, şöyle konuştu:

“90 yıl sonra toplanması düşünülen İzmir İktisat Kongresi’nin üç nedenden dolayı çok önemli olduğu söylenebilir: Birinci olarak, küresel ekonomi mevcut geleneksel iktisadi paradigmaların açıklamakta zorlandığı bir kriz içine sürüklenmiş durumdadır.  Küresel ekonomide büyümenin kaynaklarında gözlenen niteliksel dönüşümler kalkınma yazınının artık gelenekselleşmiş modellerince açıklanabilir değildir. İkinci olarak, mevcut geleneksel kalkınma modelleri ve savladıkları politika önerileri küresel ekonomide gerek uluslararası, gerekse de yerel/ulusal düzeyde gözlenen gelir dağılımı eşitsizliklerinin kaynaklarını açıklamakta yetersiz kalmakta; önerilen çözüm önerileri ise eşitsiz büyüme sorununu aşamamaktadır. Birleşmiş Milletler örgütü, En-Az Gelişmiş Ülkeler (E-AGÜ) diye anılan en-yoksul ülkeler grubunu yıllık ortalama kişi başına gelirini 750 doların altında olan ekonomiler olarak tanımlamaktadır.  Tanıma göre yaklaşık 1 milyar insan bu grupta anılmaktadır. Üçüncü olarak, geçtiğimiz iki yüzyılın büyüme rejimlerine yakından baktığımızda, geleneksel büyüme modellerinin çoğunlukla gezegenimizin doğal kaynaklarının aşırı kullanımına ve çevresel tahribata dayalı bir sanayileşme yaratmış olduğunu tespit etmekteyiz.  Oysa 21. yüzyılın büyüme stratejileri artık sürdürülebilir kalkınma kavramına dayanmakta ve çevreye saygılı, yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı bir büyüme modeli arayışı içinde gözükmektedir. Bu tespitlerin ışığında 90. Yılında İzmir İktisat Kongresi’nin ana teması 21. Yüzyılın Kalkınma Stratejilerini Tasarlamak olarak önerilmektedir. “