Pandemi, lojistiğin önemini ortaya koydu

Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu tarafından bu yıl 14.’sü çevrimiçi düzenlenen Lojistik Günleri sektör temsilcileri ile öğrencileri bir araya getirdi. THY’den Vestel’e, Amazon’dan TCDD’ye kadar birçok önemli kuruluştan katılan konuşmacılar, salgın ile birlikte lojistik ve tedarik zincirinin hayati önemde olduğunun anlaşıldığını belirterek sektördeki son gelişmeleri değerlendirdi.

Yaşar Üniversitesi Lojistik Topluluğu tarafından 14 yıldır düzenlenen “Lojistik Günleri” bu yıl çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Topluluk yönetim kurulu organizesinde İki gün süren etkinliğin açılışında konuşan Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu, lojistiğin, üreticiden tüketiciye herkesin günlük hayatında ciddi anlamda etkilendiği bir alan olduğunu belirterek, “Salgın, lojistiğin önemini bir kez daha germemizi sağladı. Bu etkinlikle de en güncel konuları ve teorileri ele almanın yanı sıra sektör temsilcileriyle öğrencilerimizi buluşturmayı, onların beklentilerini öğrenmeyi amaçladık” dedi.

Lojistik Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Yiğit Kazançoğlu

LOJİSTİĞİN, HAMMADDENİN HAYATİ ÖNEMİ ANLAŞILDI

20 yılı aşkın süredir iş yaşantısına yurt dışında devam eden Unilever Pakistan Tedarik Zinciri Başkan Yardımcısı Alper Kulak, hammadde tedariki ve uluslararası lojistikte yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, “Salgının en başında insanlar marketlere hücum etti.  Konteyner kalmadı, gemi kalmadı, siparişler arttı. Salgın nedeniyle hammaddenin, üretimin ve lojistiğin önemi bir kez daha anlaşıldı. Birçok firma yerelleşme projelerine önem vermeye başladı. Hammaddeyi yurtdışından getirmek yerine ülkedeki üreticiyi destekleyip tedarik etmek benimsenmeye başlandı” diyerek hammadde kullanımını minimize etmek, plastik kullanımını azaltmak ve 2025’e kadar yüzde 100 dönüşümlü plastik kullanma alanında ciddi yatırımlarının olduğunu söyledi.

Unilever Pakistan Tedarik Zinciri Başkan Yardımcısı Alper Kulak

KRİZE KARŞIN REKOR KAR İLE BU DÖNEMİ KAPATTIK

Vestel Malzeme Yönetimi ve Tedarik Zinciri Proje Ofisi Müdürü Vahdet Belada, salgın döneminde ilk defa devlet başkanlarından “lojistik ve tedarik zinciri” kelimelerini duyduğunu belirterek, “Bu kadar çok ve üst düzeyde konuşulan bir konu oldu. Önce salgın belirsizlikleri, ani talep azalışı bir süre sonra elektroniğe ilginin artışı, limanlarda tahliye sorunları, global konteyner krizi, gemi optimizasyonu kaynaklı gecikmeler, hammadde tedarik sıkıntısı, son dönemde de çip kısıtı yaşandı. Uzun bir tahminlemeye, belirsizliği yönetmeye ihtiyacımız olan bir dönem yaşadık. Önemli bir yılı çok şükür tedarik zincirimiz kopmadan tamamladık. Ciddi zorlukları olan bir yıldı. Dış dünya değiştikçe adapte olmak zorunda olduğunuz bir döneme karşın Vestel, rekor kar ile bu dönemi kapattı” dedi.

Vestel Malzeme Yönetimi ve Tedarik Zinciri Proje Ofisi Müdürü Vahdet Belada

DÜNYA DEMİRYOLLARINI YENİDEN KEŞFETTİ

TCDD Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Oktay Altınoğlu salgın döneminde dünyanın demiryollarını yeniden keşfettiğini söyledi. Altınoğlu, “En temiz, insan temassız nakliye aracı demir yolları. Gemiler, karayolları sıkıntıya uğrarken biz tam zamanlı olarak çalıştık. Salgına karşın bir önceki yıla göre ulusal ve uluslararası alanda toplam 600 bin ton artışla 29,9 milyon ton yüke, 600 km ortalama taşıma mesafesine ulaştık. Bu yıl hedefimiz 33 milyon ton yük ve 700 km ortalama taşıma mesafesine ulaşmak. İstanbul-Çin arası yük taşıma trenimizle de ortalama 15 günde taşıma yapıyoruz. Bizden hızlı oraya giden yalnızca uçak var. Hammadde, ara mamul yollamıyoruz, ana mamul yolluyoruz beyaz eşya vb” diye konuştu.

TCDD Yük Dairesi Başkan Yardımcısı Oktay Altınoğlu

TÜM TAŞIMALARIN YÜZDE 7,5’İ İLAÇ, AŞI VE SAĞLIK MAZEMELERİ

THY Kargo Operasyonları Başkan Yardımcısı Murat Yalçın Kırca, Turkish Cargo’nun geçtiğimiz yıl 1,5 milyon ton taşıyarak uluslararası pazar payını yüzde 4,7’ye çıkarıp global pazarda 6’ncı sıraya kadar yükseldiğini söyledi. Kırca, taşıdıkları toplam miktarın yüzde 7,5’ini ilaç aşı vb. sağlık malzemelerinin oluşturduğunu belirterek, “Yolcu operasyonlarının durma noktasına geldiği dönemde, ticaret durmadı, kargoya ihtiyaç devam etti. Bu dönemde kargo taşımacılığı alanında ivme katederek gerek kargo uçakları gerek kısmi olarak yolcu uçaklarıyla koltukta da kargo taşıyarak operasyonlara devam ettik. Konteyner krizi, Süveyş Kanalı’nın tıkanması, hava kargoya olan ilgiyi artırdı. İlk zamanlarda maske, önlük taşıdık şimdi de ilaç, aşı taşıyoruz, yalnızca Türkiye’ye değil dünyanın dört bir yanına ilaç ve aşı taşıyoruz” dedi.

THY Kargo Operasyonları Başkan Yardımcısı Murat Yalçın Kırca

Amazon EU Tedarik Zinciri Müdürü Ekim Şahan Dinç de salgınla birlikte e-ticarete olan ilgi artışının firmalarına olan olumlu ve olumsuz etkilerini, lojistik sürecinde sıkıntı yaşanmaması için aldıkları önlemleri anlattı. Dinç, Türkiye’deki e-ticaretin ve Amazon Türkiye’nin hacminin büyümesinin ise Avrupa’ya göre 3-4 kat fazla olduğunu ifade etti.

Amazon EU Tedarik Zinciri Müdürü Ekim Şahan Dinç

PANDEMİDE 1000 KİŞİYİ İŞE ALDIK

Aras Kargo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cem Oğuz ise “Salgında e-ticaretin artması ile birlikte ziyaret sayısında yüzde 90 artış yaşandı, günde 1 milyonun üzerinde kapıyı çalıyoruz. İşlem hacmimiz 2020’de yüzde 65 büyüdü, 1000 kişiyi işe aldık, çağrı merkezi trafiği 4,5 kart arttı, teknolojiye 300 milyon TL yatırım yaptık. Müşteri alışkanlıkları da değişti. Müşteri artık ‘Gelsin ama istediğim saatte, istediğim yere gelsin’ diyor, farklı iletişim istiyor. Değişim çok hızlı. Sektörde her yıl yüzde 18 ila 20 büyüme bekleniyor ve bu büyümenin 2025’e kadar devam edeceğini öngörüyorum” dedi.

Aras Kargo Operasyon Genel Müdür Yardımcısı Cem Oğuz

Etkinlikte ayrıca; Linkedin Uzman Stratejik Danışmanı Furkan Yavuz, GSK Bölgesel Tedarik Planlayıcısı Burçak Yavaş, Shell & Turcas Petrol A.Ş. Sipariş Karşılama Yöneticisi Mustafa Aytaç, Maersk Line Türkiye Manifesto ve Resmi İlişkiler Yöneticisi Ahmet Neşet Erensoy da deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Programın iki günkü Quicktalks bölümünde ise öğrenciler, Vakko Lojistik Direktörü Ahmet Viçin, Havi İnsan Kaynakları Uzmanı Büşra Erin, Henkel Lojistik Müdürü Alev Uysal, Türk Havacılık ve Uzay Sanayi Akademi Müdürü Emre Yılmaz, Kavas Gaz’dan İbrahim Kavas, Yaşar Birleşik Pazarlama Tedarik Zinciri Direktörü Ali Hakan Ünsal, Adamar International İnsan Kaynakları Müdürü Meltem Kaysı, Colin’s İnsan Kaynakları Müdürü Tuğba Özdemir, Turkish Technic İşe Alım Uzmanı İbrahim Çalı, LC Waikiki İnsan Kaynakları Uzmanı Edanur Aydın, Kuehne+Nagel Karayolları Lojistiği İş Geliştirme Müdürü Samet Beyazıt ve Yaşar Holding Merkezi Satın Alma Müdürü Zühre Koşay’dan merak ettikleri tüm sorular hakkında yanıt alma fırsatı buldu.