Gençlerin yeni buluşma platformu ‘Twitch’

Koronavirüs salgınıyla birlikte, evde olunan saatler artınca, gençler, zamanlarını Youtube, Twitch gibi görüntü içeriklerinin bulunduğu platformlarda geçirmeye başladı. Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Onat, özellikle hem yayın izlenen hem yayın açılan hem de ‘chat’ kısmıyla izleyicinin yayınlara ortak olabildiği Twitch’in, gün geçtikçe izleyicisi çoğalan bir antik amfitiyatro gibi görülebileceğini ve gençlerin yeni buluşma alanı olduğunu söyledi.

Kurulduğu 2011’den bu yana her geçen gün büyüyen e-spor, video oyunu, müzik ve yemek sunumu gibi çeşitli kategorilerde canlı yayınların yapıldığı bir platform olan Twitch’e olan ilgi salgının da etkisiyle artıyor. Influencer Marketing Hub 2021 Raporu’na göre; Twitch’teki kanallar, 2016 yılında 4,8 milyar saat, 2019’da 11 milyar saat izlenirken bu rakam 2020’de ise 14 milyar saate yükseldi. Sadece 2021’in Ocak ayında, Twitch’te yayıncılar 22 milyon kez yayın yaparken kullanıcılar ise toplamda 2 milyar saat yayın izledi. The GlobalWebIndex ise 2019 yılında 16 bin Twitch kullanıcısıyla yaptığı anket; kullanıcıların yüzde 41’inin 16 ile 24 yaş, yüzde 32’sinin 25 ile 34 yaş, yüzde 17’sinin 35-40 yaş, yüzde 7’si 45-54 yaş, yüzde 3’ünün ise 55-64 yaş aralığında olduğunu ortaya koydu. 

Twitch’in izlenme oranının artmasını ve gençler arasında son derece popüler hale gelmesini değerlendiren Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ferah Onat, “Gençler, çizgi film izleme döneminden sonra ana akım televizyon kanallarını izlemeyi azalttılar. Bireysel olarak istediklerini, istedikleri zaman izleyebilme imkânı olduğu için internet üzerinden program izlemeyi tercih ediyorlar. Ancak özellikle salgın döneminde, evlerde kalma süresi çok uzayan gençler, sosyalleşmek için internet üzerinde sohbet edebilecekleri, yeni insanlarla tanışabilecekleri, arkadaşlarıyla oyun oynayabilecekleri ortamları tercih ediyor. Oyun oynarken sürekli birbirleriyle pek çok konu hakkında konuşuyor, birbirlerine oyunla ilgili tüyolar veriyor ve rekabetin motive edici hazzını yaşıyorlar. Kullanıcı olarak doyum sağladıkları bu ortamlarda daha uzun süre platformda kalmalarını sağlıyor” diye konuştu.

Doç. Dr. Ferah Onat-Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü Öğretim Üyesi

 “ANTİK BİR AMFİTİYATRO GİBİ”

Twitch’in hem bir orta çağ arenası hem de geleneksel orta oyunu gibi görülebileceğini söyleyen Doç. Dr. Ferah Onat, “Bu platform milyonlarca izleyicisi olan antik bir amfitiyatro gibi. Ortada oyuncular, birbirleriyle oynuyor, bazen kızışan bir rekabet ortamı oluyor. Bir film ya da videoyu birlikte izleyip birlikte yorumluyorlar. Yanda amfitiyatrodaki izleyiciler ise bazen alkışlıyor, kimi zaman komik, kimi zaman ortamı kızıştıran yorumlar yapıyorlar, kimi zaman da sesli ya da görüntülü olarak yayına katılıyorlar. Yayıncıya bağış ise o arenadaki alkış gibi. Küçük bağışlarla yayın sırasında çığlık atma, garip sesler çıkarma gibi haklar elde ediyorlar. Burada zaman geçirmek, oturma odasında arkadaşlarla oturup film izlemek, oyun oynamak gibi gençlerin kendilerini yalnız veya yakın arkadaşlarıyla rahat hissettikleri bir ortamda olma ve deşarj olma ihtiyacından doğuyor. Çok izlenen yayıncılar da bağışlar sayesinde servete sahip oluyor” dedi.

 DÜNYADA AYNI ANDA 2,5 MİLYON KİŞİ İZLİYOR

Twitch ile ilgili bazı sayısal verileri aktaran Doç. Dr. Onat, platformu daha çok gençlerin kullandığını anlatarak, “2,5 milyon kişi aynı anda izliyor. Günde 500 binden fazla insan içerik paylaşıyor. Twitch üyeleri sadece izlemiyor, içerik de üretiyor. 2020’de 14 milyar saat izlenmiş.  30 milyon günlük izleyici var. Her ay 230 ülkeden, 7 milyondan fazla kişi yayın yapıyor. Kullanıcıların yüzde 73’ü 16-35 yaş aralığında. Çok genç bir ortam. Twitch, gençlerin kendisini özgür hissettiği bir ortam. Kendine göre kuralları olan, günlük dil dışında kullanılan terimlerin, emojilerin ve eylemlerin olduğu özgün bir platform. Kullanıcılar da hem içerik üreterek hem de izlerken yorum yaparak bu ortama yeni kurallar eklenmesine katkıda bulunuyor” diye konuştu.

OYUN OYNAYANLAR DAHA ÇOK VAKİT GEÇİRİYOR

Platforma özellikle bilgisayar oyunları oynayan kullanıcıların girmeyi tercih ettiğini söyleyen Ferah Onat, “Bu oyunlar satrançtan korku oyunlarına, popüler oyunlardan yeni çıkan oyunlara kadar değişebiliyor. Kimi zaman daha önce çekilmiş programlar, filmler de sohbet ortamında değerlendiriliyor. Çeşitli ülkelerde izleyici motivasyonlarına ilişkin yapılmış araştırmalarda oyun oynayan, oyunlarla ilgili daha çok bilgi toplamak isteyen, iyi oyuncuların nasıl oynadığını gözlemek, taktikleri öğrenmek isteyenler burada uzun zaman geçiriyor. Örneğin, Türkiye’de Pqueen isimli yayıncının Twitch yayınlarında 13 binden fazla izleyicisi oluyor. Pelin Baynazoğlu isimli kadın yayıncı, aynı zamanda dünyada en çok izlenen birkaç kadından biri bu platformda. Çeşitli oyunları arkadaşlarıyla oynuyor, yüksek sesle gülüyor, esprileriyle herkesi güldürüyor” dedi.

 EĞİTİM SEMİNERLERİ, DERNEK FAALİYETLERİ ARTIRILABİLİR

Twitch tarzı platformların geleceğini parlak gördüğünü de belirten Doç. Dr. Onat, şunları söyledi:

“Her geçen gün daha çok kişi internette sohbet ediyor, canlı yayınlara katılıyor. Yetişkinler ise daha çok işin eğitim, kişisel gelişim boyutuyla ilgileniyor. Arkadaşlarla sohbet gibi amaçlar dışında ilgi alanları olan konularda kimi zaman ücretli olabilen eğitimlere katılıyorlar, spor yapıyorlar, sevdikleri yazarları dinleyebiliyorlar. Özellikle derneklerin düzenledikleri toplantılar ve eğitim seminerlerine katılım her geçen gün artıyor. Hatta milli maçların olduğu akşamlarda bile katılımcı sayısı 100’leri bulan pek çok eğitim seminerine şahit olmak mümkün. Bana göre eğitim, kitlesel kaynak, bağış toplama gibi aktivitelerde kullanılabilir. Bu tür interaktif platformlar sivil toplum örgütleri üyelerini artırmak, farklı alanlarda ürün/hizmet/para yardımı toplamak, yenilikçi fikirleri geliştirmek amaçlı kullanabilir. Ancak her platformda olduğu gibi buraya girmeden de buranın dilini, ortamını iyi kavramak gerekiyor” diye konuştu.