Prof.Dr.Lale Dilbaş’a gümüş ödülThe silver award to Dilbaş

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi  seramik sanatçısı Prof. Dr. Lale Dilbaş, Hırvatistan’ın başkenti Zagreb’de yapılan Uluslararası Seramik ve Cam Yarışmalı Sergisi’nde (MIKS 16) gümüş ödül kazandı.

ysr-lale-dilbas-1

Bu yıl 10’uncusu düzenlenen Zagreb Uluslararası Seramik ve Cam Yarışmalı Sergisi’ne dünyanın dört bir yanındaki 17 ülkeden 48 sanatçı katıldı. Sırbistan, Hindistan, Hırvatistan, İtalya ve Slovakya’dan akademisyenler ve sanatçılardan oluşan jüri üyeleri 48 sanatçının eserlerini değerlendirdi. Sırbistanlı sanatçı Marika Mihaljfi’nin altın ödülü kazandığı yarışmada Türkiye’yi temsil eden Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Öğretim Üyesi seramik sanatçısı Prof. Dr. Lale Dilbaş gümüş ödülü kazandı. Sergiye en fazla katılımın bu yıl olduğunu belirten Dilbaş, “Dünyanın dört bir yanından sanatçılar, sanatın ortak dilini yansıttı. Bu kadar farklı ülkeden sanatçının bir araya gelmesi kültürlerinin birbirinden beslenmesinin gelecek kuşaklara da aktarımı açısından önemli. Bu yarışmada ödül kazanmak ayrıca mutluluk kaynağı” dedi.

ysr-lale-dilbas-2

Prof. Dr. Lale Dilbaş, academic at Yaşar University’s Faculty of Art and Design, was deemed worthy of the silver award at the International Ceramics and Glass Competition & Exhibition held in the capital Zagreb, Croatia.

Held for the tenth time this year, the 10th Zagreb International Ceramics and Glass Competition & Exhibition was attended by 48 artists representing 17 countries from around the world. The jury composed of academics and artists from Serbia, India, Croatia, Italy and Slovakia commented on the works of the 48 artists.   The ceramics artist and an academic at Yaşar University’s Faculty of Art and Design, Prof. Dr. Lale Dilbaş was deemed worthy of the silver award at the event where she represented Turkey, while Marika Mihaljfi from Serbia won the gold award. Noting that the highest number of participants has been seen in this year’s organization, Dilbaş continued saying, “Artists from all around the world reflected the common language of the art on their works. Gathering all these artists from different countries is vital for these cultures to interact with each other as well as to sustain this interaction in the future generations. Moreover, it is another pleasure for me to win an award in this competition.”