Kahve tutkusuyla gelen başarıTHE SUCCESS STORY DRIVEN BY COFFEE LOVE

Yaşar Üniversitesi mezunu genç girişimci Serkan Sağsöz, tutkusu olan kahveyi mesleği haline dönüştürüp dört ay önce başladığı iş yaşamında kısa sürede başarıya ulaştı. 3. nesil kahveye olan tutkusuyla yola çıkan Sağsöz, Avrupa Nitelikli Kahve Birliği (SCAE ) tarafından düzenlenen Türkiye Kahve Kavurma Şampiyonası’nda birinci oldu.  Şampiyonluğu İzmir’e getiren Sağsöz, Türkiye’yi 2017’de Çin’deki Dünya Kavurma Şampiyonası’nda temsil edecek.

ysr-barista-1

Yaşar Üniversitesi Dış Ticaret Bölümü mezunu Serkan Sağsöz, kahveye karşı olan merakı ve tutkusunu işi haline dönüştürmeye iki yıl önce karar verdi. İki yıl boyunca yurtdışında ve Türkiye’de eğitim alan Serkan Sağsöz, dört ay önce 3. nesil kahveler yaptığı Roast and Found markasıyla sektöre adım attı. Üniversitede aldığı derslerden gelen inovatif girişimcilik ruhunun, pek çok yenilikçi fikir geliştirmesine olanak tanıdığını belirten Sağsöz, “Bunlardan belki de en önemlisi geleneksel olarak sadece tek haznesi olan soğuk demleme kulelerinden farklı olarak 6 değişik çekirdekten toplamda 18 litre kahve elde edebildiğimiz kuleyi yaptım. Bunun yanı sıra kavurma şampiyonluğuna giden yolda, kavurma makinası üzerinde pek çok modifikasyona gittim. Bu düzenlemeler sayesinde bilgisayar kontrolünde kavurmayı başardım ve her seferinde aynı lezzette çekirdekleri kavurmayı başardım. Bu da bana kavurma şampiyonluğunu getirdi” dedi.

ysr-barista-5

TÜRKİYE’Yİ TEMSİL EDECEK

Kavurma şampiyonasında başarıya giden süreci anlatan Serkan Sağsöz, “Farklı tadım profillerini bulmak, ziyaretçilerin nitelikli kahve konusunda hem farkındalığını sağlayacak hem de isteklerine cevap verebilecek kalitede kahveleri kavurmak oldukça uğraş ve bilgi gerektiren bir süreç. Bu konuda en iyi olmaya gayret ediyoruz. Önceki hafta, İstanbul’da yapılan SCAE Türkiye Kahve Kavurma Şampiyonası’nda birinci olduk. Bu sonuçla 2017’de İzmir’i ve Türkiye’yi, Çin’deki Dünya Kavurma Şampiyonasında temsil edeceğim” diye konuştu.

ysr-barista-3

SCAE’nin, Avrupa kıtasındaki nitelikli kahvecilerin üye olduğu bu kurum ve sektör düzenleyicisi görevi gördüğünü belirten Sağsöz, “Bu yarışma sadece kahve kavurma makinasının başına geçip kahveyi kavurarak değil, yeşil çekirdeği değerlendirme,  kavurma planları oluşturma ve tadım dediğimiz alanları içeriyor. Katılımcılar bu süreçlerden en yüksek puanları toplamaya çalışırken tadım evresinde de kör değerlendirme sürecinden geçiyor. Tüm bu zorlu süreçler sonrası toplam puana göre şampiyon belirleniyor” dedi.

Modern dünyada başarılı olmak için işinizi özverili ve saygılı bir şekilde yapmanın gerekliliğine vurgu yapan Sağsöz, “Bizim için ilk günden bu yana, hem yönetimsel hem de pratik anlamda inovasyon oldukça önemli bir yer teşkil ediyor. Pek çok kimsenin ‘alt tarafı kahve’ diye baktığı bir pazarın aslında oldukça önemli, bilimsel ve saygıdeğer bir sektör olduğunun farkında olmak ve bu sektörde umut vadeden güçlü bir marka olmayı hedefliyoruz. Bu bağlamda, dükkanın pek çok yerinde normal bir kahve dükkanında bulamayacağınız eserler ve koleksiyonluk ürünler de bulunuyor. Çizgi roman ve figür köşesi de bunlara birer örnek” dedi. Sağsöz, hedefinin Çin’deki şampiyonada birinciliği İzmir’e getirmek olduğunu da ifade etti.

The young entrepreneur Serkan Sağsöz, who graduated from Yaşar University, turned his passion for coffee into a business. On this path which he set off on four months ago, Sağsöz attained success in his business life in a very short period of time. Pursuing his passion for the third wave coffee, Sağsöz became the Coffee Roasting Champion of Turkey at the event organized by the Speciality Coffee Association of Europe (SCAE).

Serkan Sağsöz, who graduated from Yaşar University’s Department of Foreign Trade, decided to turn his passion and love for coffee into a business two years ago. After the training he had received in Turkey and abroad for two years, Serkan Sağsöz stepped into the sector four months ago with his brand Roast and Found which produces third wave coffee. Noting that the spirit of innovative entrepreneurship, which was ingrained during his university education, paved his way for developing various innovative ideas, Sağsöz also expressed, “The most important among these ideas may be the tower which I developed to get 18 liters of coffee in total out of 6 different varieties of beans, which is quite different from the traditional single-chamber cold brew towers. Furthermore, I have modified my roasting machine in various ways on my way to the roasting championship. These modifications I invented allowed me to roast with a computer controlled system, which consequently produced coffee beans of the same quality with no exception. So, I have become the coffee roasting champion thanks to this.”

“From the very first day to this date, innovation has been vital for us both in practical and administrative means. Our objective is to become a brand aware of the significance of the sector as a scientific and reputable one contrary to the common view which slights coffee as well as to improve ourselves as a promising brand in this sector. Within this context, you can see works and collection products which you cannot normally see at most other coffee shops. The comic books and the figurines we have at our store are examples of that,” said Sağsöz who also highlighted that success in the modern business world is bound up with committment and respect.