Karsız kentin kayak şampiyonu

İzmir’in güneşiyle kayak pistlerinde parladı

Milli kayakçı Lal Öktem, kar yağışına hasret İzmir’de üniversite öğrenimi görüyor, antrenmanlarını ise Türkiye’de iken Erzurum’da yapıyor. İşte, azmiyle kayak pistlerinde başarıdan başarıya koşan Lal’in hikayesi.

 Yaşar Üniversitesi öğrencisi ve milli kayakçı Lal Öktem, uluslararası yarışlara 2016 yılında ailesiyle birlikte taşındığı İzmir’den katılıyor. Ulusal ve uluslararası pek çok şampiyonluğu bulunan milli sporcu, İzmir’in kayak ve kış sporlarına uzak bir kent olması nedeniyle Türkiye’deki antrenmanlarını Erzurum’da yapıyor. Hedefinin 2026 Milano Cortina Kış Olimpiyatları Oyunları’na katılmak olduğunu belirten Öktem, “İtalya’da bayrağımızı dalgalandırmak ve oradan altın madalya ile dönmek istiyorum.” dedi. 

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Bölümü tam burslu öğrencisi Lal Öktem, azmiyle başarı hikayesi yazıyor. İstanbul’da doğup büyüyen 19 yaşındaki Lal Öktem, kendisinden 3 yaş büyük olan ağabeyi Kaan’ın okul takımıyla kayak kamplarına gitmesi sayesinde 5 yaşında kış sporlarıyla tanıştı. Ailesiyle birlikte ağabeyini kayarken izleyen Lal, İstanbul’da okuduğu okulun yarı yıl tatilinde düzenlediği bir haftalık kamp ile kayak macerasına başladı. Başlarda hem üşüdüğü hem de çok yorucu olduğu için kayak sporuna devam etmek istemeyen Lal, tekniğini geliştirip daha hızlı kaymaya başladı. Uludağ’da 2012 yılında 8 yaşındayken ilk kez yarışmaya katılan Lal, 2013 yılında ise okulun yarış takımına girdi. Yetenekleriyle antrenörlerini etkileyen Öktem, yurt içi ve yurt dışında çok sayıda yarışmaya katıldı.

MADALYALAR KAZANDI

Ailesiyle 2016 yılında İstanbul’dan İzmir’e yerleşen Lal Öktem, yarışlara ve antrenmanlara buradan gitmeye başladı. İzmir’deki ilk yılında okullararası Türkiye Şampiyonası’nda ikinci olarak ilk madalyasını alan milli sporcu, ardından gerçekleştirilen Türkiye Şampiyonası’nda ise ilk birinciliğini aldı. 2016’da yapılan milli takım seçmelerinde kadroya giren Lal Öktem, yurt dışındaki yarışlarda ülkemizi temsil etti.

Katıldığı yarışlarda pek çok kez kürsüye çıkan genç yetenek, 2019’da Uluslararası Çocuk Kupası’nda ayrı kategorilerde birincilik ve ikincilik kazandı. Ardından milli takımla, Fransa Val d’İsere’de gerçekleştirilen Çocuk Kupası’na katıldı. 2020 yılında yeniden milli takıma davet edilen Öktem, aynı yıl Okullararası Türkiye Şampiyonası’nda birinci, yine aynı yıl Uluslararası Çocuk Kupası’nda ise ikinci oldu. Spor kariyerine başarıyla devam eden milli kayakçı, 2021 yılındaki lig yarışlarının tamamında ise birinci oldu. Öktem, aynı yıl  Dünya Gençler Alp Disiplini Kayak Şampiyonası’nda ve 2022 yılındaki Avrupa Olimpik Kış Festivali’nde ülkemizi temsil etti. Öktem, bu yıl büyük slalom branşında Türkiye Şampiyonu olarak dikkatleri üzerine çekti. İstanbul Kayak Kulübü’nün lisanslı sporcusu olan milli sporcu, bu yıl yapılacak yarışlara Fransa’da hazırlanıyor.

“ÖZGÜR HİSSETİRİYOR”

Genç sporcu, “Kayarken, kendimle baş başa kalıyorum. Dış dünyaya kendimi kapatıyorum, sadece o anın tadını çıkarıyorum, tüm sıkıntılarımı unutuyorum. Rüzgarın yüzüme çarpması ve hızla kayıyor olmak beni özgür hissettiriyor. Kendimi en iyi pistte ifade ediyorum.” dedi.

Hedefinin İtalya’da yapılacak 2026 Milano Cortina Kış Olimpiyat Oyunları’nda Türkiye’yi temsil ederek altın madalya almak olduğunu belirten milli sporcu, “Yoğun antrenman programım ve yarışların Erzurum’da olması nedeniyle kışın İzmir’de olamıyordum. Okulum aksıyordu, bu nedenle derslerime hep uzaktan çalışmak zorunda kaldım. Sınav senemde elimden geldiğince ikisini beraber yürütmeye çalıştım. Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın, ‘Milli Sporcu Bursu’ ile Yaşar Üniversitesi’ne girdim, üniversitem de bana hep destek oldu, şu anda antrenmanlarımı yurt dışında sürdürüyorum.” dedi.

Lal ve annesi Didem Öktem