‘Dengenin Ritmi’ne altın ödül   

Müzikle terapiyi anlatan belgesele ödül

Yaşar Üniversitesi mezunu Mustafa Men’in yönettiği ‘Dengenin Ritmi’ isimli belgesel Paris Film Ödülleri’nde, Kısa Belgesel Altın Ödülü’ne layık bulundu. Yönetmen Mustafa Men, “Müziğin tarihsel süreçte nasıl bir terapi ve tedavi aracı olarak kullanıldığı konusunu ele aldık. İzleyicilerden olumlu tepkiler aldık. Bu ödüle layık görülmek gurur verici.” dedi.

İzmirli Yönetmen Mustafa Men’in ’Dengenin Ritmi’ (The Rhythm of Balance) isimli kısa belgesel uluslararası ödül aldı. Mitolojik dönemden günümüze müzikle terapi ve tedavi yönteminin anlatıldığı kısa belgeselde, akademisyenlerin konuya bilimsel yaklaşımı ele alınıyor. Müziğin iyileştiren gücünün, müzikle terapi konusunda İngiltere’de eğitim alan Neyzen Kerem Tufan’ın mesleki ve özel hayatına yansıması anlatılıyor.

Belgeselde Tufan’ın mesleki kariyerine başladığı sırada tanıştığı otizmli öğrencisi Ali’nin kişisel gelişimine müzik ve ritimle katkı sağlaması ikilinin arasındaki bağın gelişerek öğretmen-öğrenci ilişkisinden, abi-kardeş ilişkisine evirilişi konu ediliyor. Belgesel, dünyanın pek çok noktasından filmlerin katıldığı Paris Film Awards’ın (Paris Film Ödülleri), 2023 yılı Kasım ayı seçkisinde ‘Kısa Belgesel Altın Ödülü’nü ‘Gold Award: Short Documentary’ almaya hak kazandı. 

Kerem Tufan
Mustafa Men-Dr.Mehmet Kahyaoğlu-Seda Kanburoğlu

AKADEMİSYENLERDEN DESTEK 

Yaşar Üniversitesi Film Tasarımı Bölümü mezunu olan Yönetmen Mustafa Men, “Belgeselin giriş bölümünde değerli akademisyen hocalarımızla ele aldığımız müziğin tarihsel süreçte nasıl bir terapi/tedavi aracı olarak kullanıldığı konusunu tamamlayıcı olarak Kerem Tufan ve Ali’nin kurduğu bağın müzik terapinin günümüzdeki uygulamalarından birinin gözle görülebilir etkileri üzerine önemli bir örnek olduğunu düşünüyorum. Filmimizin tüm gösterimlerinde de bu konunun işlenmesinin seyirciler tarafından olumlu anlamda karşılık bulduğunu aldığımız geri bildirimler nedeniyle söyleyebilirim. Filmin ilk kısmında mezunu olduğum Yaşar Üniversitesi’nde pek çok dersini alma şansını bulduğum Dr.Mehmet Kahyaoğlu ve Kerem Kaban’ın konuşmacı olarak yer almaları filme ayrı bir  değer kattı. Sanat terapisi, özel olarak da ses terapisi ve film terapi alanlarında çalışmalar yapan Kerem Kaban ve antik dönem ve mitoloji alanında çalışmalarıyla tanıdığımız Mehmet Kahyaoğlu’nun paylaştığı görüşler, filmin kuramsal anlamda içeriğini büyük ölçüde oluşturdu.” dedi.

Seda Kanburoğlu-Kerem Kaban-Mustafa Men