Şiddete karşı ‘Nar’lı çözüm

İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Hollanda İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ve Eğitim Koordinatörlüğü’nü Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un yaptığı ‘Nar projesi’ kapsamında İzmir, Manisa ve Muğla’da kadına şiddetin yoğun olduğu mahallelerin tespit edildiği şiddet haritasının sonuçları paylaşıldı. Çalışmanın sonucuna göre; 2019-2021 yılları arasında İzmir’de 34, Muğla’da 16, Manisa’da 9 kadın öldürüldü.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti tarafından Hollanda İnsan Hakları Programı desteği ile yürütülen ‘Nar – Kadın ve LGBTİ+ Odaklı Şiddete Karşı İletişim Projesi’ kapsamında İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nde basın toplantısı düzenlendi. Toplantıya İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ve yönetim kurulu, Proje Eğitim Koordinatörü Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu Başkanı Nilay Kökkılınç, İzmir Barosu Başkanı Av. Özkan Yücel, proje partneri İzmir Kadın Kuruluşları Birliği Başkanı Huriye Serter, Mülkiye Bilimsel Araştırma ve Geliştirme Kooperatifi üyesi, Proje Araştırma Koordinatörü Yasemin Yücesoy katıldı.

Toplantıda konuşan Prof. Dr. Sevda Alankuş, uzun yıllardır toplumsal cinsiyet odaklı habercilik dersleri verdiğini belirterek, “İzmir Gazeteciler Cemiyeti ile birlikte bu proje için yola çıkarken amacımız farklı bir şeyler yapmaktı. Sadece kadınlar için değil herkes için farkındalık yaratıcı diğer taraftan da güçlendirici bir proje olsun istedik” dedi.

Proje Eğitim Koordinatörü Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş

Medyada kullanılan dilin farkında olmadan şiddeti yeniden ürettiğine dikkat çeken Prof. Dr. Alankuş, “Gündelik hayatta kullandığımız dil de dahil, haber dili başta olmak üzere sosyal medya dilini ve tüm bu iletişim mecralarındaki dilin toplumsal cinsiyet odaklı olarak genişletmek istiyoruz. Projede kapsamında sekiz eğitmenin katıldığı eğitimlerle çok sayıda gazeteciye, sivil toplum temsilcileri ve iletişim fakültesi öğrencilerine toplumsal cinsiyet eşitliği iletişim projesi eğitimleri verdik” diye konuştu.

İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Dilek Gappi ise Nar projesi ile medyada şiddet dilini dönüştürmek ve şiddete karşı farkındalık yaratmak için yola çıktıklarını belirterek Türkiye’de ilk kez İzmir, Manisa ve Muğla odaklı şiddet haritası çalışması yapıldığına dikkat çekti. Gappi, şiddetin yoğun olduğu mahallelerde son üç yılın verilerine dayanılarak hazırlanan çalışmanın mahalle buluşmaları için yön gösterici olacağını söyledi. Gappi, şiddetin yoğun olduğu mahallelerde farkındalık buluşmaları yapacaklarını kaydetti. Farkındalık çalışmaları kapsamında afiş ve bilboardların da hazırlanacağını söyleyen Gappi, “Haber Ver” sloganının kullanılacağını belirtti.

Türkiye İstatistik Kurumu istatistikleri, Belediye kadın danışma merkezleri, jandarma, emniyet, kadın cinayetleri platformu, şiddet haber taraması ve çeşitli sivil toplum kuruluşları verilerine göre hazırlanan İGC NAR Şiddet Haritası sonuçlarına göre; 2019-2021 yıllarında, İzmir’de 34, Muğla’da 16, Manisa’da 9 kadın öldürüldü. İzmir ilinde 2019-2021 yıllarında gerçekleşen kadın cinayetlerinin aynı dönemde Türkiye genelindeki toplam 937 kadın cinayeti içindeki payına bakıldığında, yüzde 3,72’sini oluşturduğu görüldü. Şiddete uğrayan kadınların yüzde 69’unun şehir merkezinde yaşadığı belirlendi.