Kapanış Dersi: Atatürk Zarafeti

Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu (MYO) Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı tarafından düzenlenen kapanış dersinin konusu ‘Kurtuluştan Kuruluşa Atatürk Zarafeti’ oldu. Eğitmen, profesyonel koç Esra Balandı, Atatürk’ün daha çocukken başladığı egemenlik hayalini ve gerçekleştirdiği ülküsündeki zarif izleri anlattı.

Yarı zamanlı öğretim görevlisi Özlem Acar’ın davetiyle kapanış dersi kapsamında akademisyenler ve öğrencilerle buluşan Esra Balandı, ‘Kurtuluştan Kuruluşa Atatürk Zarafeti’ başlıklı bir seminer verdi.

MYO Müdürü Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel’in de katıldığı etkinlikte Esra Balandı insani dokusu çok yüksek ulu önder Atatürk’ün yaşamında; en güç koşullar altında bile zarafetin hep olduğunu vurguladı.

Esra Balandı

 Balandı, şunları söyledi: “O’nun 57 yıllık ömründe yaşadığı, yaşattığı özen ve zarafeti içselleştirip, aldığımız ilhamla kendi hayatlarımıza liderlik edeceğiz. Hasan Ali Yücel’e mecliste milletvekillerinden biri “Köy Enstitülü gençlerin hepsi kendilerini Atatürk sanıyorlar” demiş, Hasan Ali Yücel de muazzam bir şekilde “O gençlerin her birinin Atatürk olması en büyük temennimiz” diyerek cevaplamış. Atatürk gençliği demek onun ideallerine göre davranmak, vicdanlı olmak, vatanını çok sevmek, kadınlara, çocuklara, gençlere, doğaya özen göstermek demek, adalete inanmak, eşit olabilmek, çok okumak, çok çalışmak, çok üretmek, zorluklarda pes etmemek, daima umut etmek demek, insana değer vermek vefalı olmak demek, birlik beraberliğe inanmak, bilime, eğitime saygı duymak, sanatı edebiyatı önemsemek demektir.”

Atatürk’ü duymanın, onun başarılı hikayelerini dinlemenin toplum olarak hepimize iyi geldiğini söyleyen Esra Balandı, Atatürk’ün önce kendini sonra ulusunu inşa etmiş vizyoner ve dönüşümcü dünyadaki tek lider olduğunu ifade etti.

UMUTSUZ DURUMLAR YOKTUR, UMUTSUZ İNSANLAR VARDIR

Mustafa Kemal Atatürk’ün hayatındaki tüm zorluklara rağmen, hayallerini gerçekleştirme ülküsünden vazgeçmediğini belirten Esra Balandı, “Atatürk’ün ‘Umutsuz durumlar yoktur, umutsuz insanlar vardır. Ben hiçbir zaman umudumu yitirmedim.’ sözü özellikle gençlere umut olmuştur.” dedi. Balandı, Mustafa Kemal Atatürk’ün elindeki 2 kuruştan birini kitaplara verdiğini, 57 yıllık hayatı boyunca 3 bin 997 kitap okuduğunu ve 10 bini aşan kaynaktan yararlandığını anlattı. Atatürk’ün, 1933 yılı yılbaşı balosunda Milli Eğitim Bakanı tarafından 3 kitap hediye edildiğini ve buna karşılık bakana “Keşke herkes sizin gibi kitap hediye etse.” dediğini vurguladı.

Esra Balandı, dersin sonunda öğrencilere, Atatürk’ün sevdiği bazı kitapları hediye etti.