Kadınlar İçin Hak ve Haber

Yaşar Üniversitesi Kadın ve Aile Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin (YÜKAM) Cumhuriyetin 100. Yılı ve 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında düzenlediği panelde “Kadınlar İçin Hak ve Haber” tartışıldı.

Avukat Hülya Gülbahar ve Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş’un konuk olduğu, moderatörlüğünü YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker’in gerçekleştirdiği etkinlikte öğrenciler, sivil toplum temsilcileri bir araya geldi. Panelde hak kavramının bütünselliği ve vazgeçilmezliğine değinen Avukat Hülya Gülbahar kadın hakları, engelli hakları, çocuk hakları gibi grupların haklarının bütün olarak ele alınması gerektiğini belirtti. 

Gülbahar, “Tüm ulusal ve uluslararası yasalar ayrımcılık uygulanmaması ve sistemin bunun için gerekli önlemleri alması gerektiğini belirten kanun maddelerini barındırır ve bu temel koşuldur. Ülkemizde de Anayasa’nın 10. Maddesi bu amacı yerine getirmektedir.” dedi.  Hakların kullanılması için toplumun tüm kesimlerinin özgüveninin yükseltilmesi gerektiğini vurgulayan Gülbahar, kadına karşı şiddetin azaltılması için kadının özgüveninin arttırılmasına ihtiyaç olduğunu söyledi.

Avukat Hülya Gülbahar

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş da kadınlarla ilgili ataerkil bakış açısının yer aldığı haber manşetlerinden örnekler verdi. Alankuş, medyada ataerkil bakış açısının sorgulanması gerektiğini, kadınlara bilgisine başvurulan uzman olarak daha sıklıkla yer verilmesi gerektiğini anlattı. Alankuş, toplumsal cinsiyet odaklı hak haberciliği perspektifinin sadece alternatif medya değil geleneksel medyada da pratik uygulamaları olarak yansıması   gerektiğini savundu.

Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sevda Alankuş
YÜKAM Müdürü Prof. Dr. Huriye Toker