Yapay zekayla sosyal medya daha güvenli

Yapay zekayla kötü niyetlilere geçit yok

Yaşar Üniversitesi ortaklığında geliştirilen MARTINI isimli proje ile yapay zeka kullanılarak, çevrim içi sosyal ağlarda kaos çıkarmak, bilgi kirliliği yaratmak isteyen kötü niyetli bilgi yayıcılar tespit edilebilecek. Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve AB Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gökay Özerim’in kurumsal yürütücülüğünü yaptığı ve uluslararası katılımlı dikkat çeken proje TÜBİTAK’tan da ulusal fon almaya hak kazandı.

Teknolojinin gelişmesiyle, yapay zeka kullanımı her geçen gün daha fazla artıyor. Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı ve Avrupa Birliği Jean Monnet Mükemmeliyet Merkezi Müdürü Prof. Dr. Gökay Özerim’in kurumsal yürütücülüğünü yaptığı proje ile internette yanlış bilgi yayan kişiler ve kuruluşlar, yapay zeka ile tespit edilecek.

 

“Yapay Zeka Aracılığıyla Çevrimiçi Sosyal Ağlarda Kötü Niyetli Aktörlerin Profillemesi ve Tespiti” isimli uluslararası proje, TÜBİTAK tarafından da ulusal fon almaya layık görüldü. Prof. Dr. Gökay Özerim’in, 3 yıl boyunca kurumsal yöneticiliğini üstleneceği projenin çalışmalarını ise Yaşar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Alper ve Yaşar Üniversitesi’nin lisansüstü ve doktora programı öğrencilerinden oluşan geniş bir ekip yapacak.

DEŞİFRE EDECEK

İspanya’dan koordinatör olarak Madrid Politeknik Üniversitesi’nin yanı sıra  Valencia Politeknik Üniversitesi, Türkiye’den Yaşar Üniversitesi, Fransa’dan Hauts-de-France Politeknik Üniversitesi, Litvanya’dan Mykolas Romeris Üniversitesi ve Estonya’dan Tallinn Üniversitesi olmak üzere toplam 6 kurumun iş birliğiyle hazırlanan proje, göç, sağlık, iklim değişikliği gibi farklı konulara sosyal medya platformlarında yanlış bilgileri yayan aktörlerin tespiti için makine öğrenme yoluyla eğitilerek yapay zekaya dayalı çözümler üretilmesini sağlayacak, akademik rapor ve makaleler üretilecek. İlk aşamada Twitter ve Youtube verileri üzerine çalışılacak projenin, fen bilimleri ve sosyal bilimlerden araştırmacıları bir araya getiren disiplinlerarası yapısı ise dikkat çekiyor.  

HEDEF: GÜVENLİ ORTAM

Çevrimiçi sosyal ağların, iletişim ve etkileşim biçimlerini değiştirdiğini belirten Prof. Dr. Gökay Özerim, “Bu dönüşüm küresel ölçekte iletişimi kolaylaştıran alanlar yarattı. Ancak hızla yayılan bu platformlar, bilgiyi manipüle eden aktörler tarafından kötü niyetli amaçlarla kullanma girişimlerine de yol açıyor. Covid-19 aşıları için güvensizlik yaratma, iklim değişikliğini inkâr etme, göçmenler başta olmak üzere belli gruplar hakkında yanlış bilgi yayma veya demokratik seçimleri etkilemeye yönelik dezenformasyon kampanyaları gibi eylemler, bu tehditlerin örneklerini oluşturuyor. Proje kapsamında farklı disiplinlerden uluslararası araştırmacılar, psikoloji, söylem analizi, sosyoloji ve insan-bilgisayar etkileşimi gibi alanlardan gelen farklı yaklaşımlarla sosyal ağlarda yanlış bilgileri yayan aktörlerinin sınıflandırmasını ve profilini oluşturacak yapay zekaya dayalı çözümler geliştirilecek. Bu vesileyle çevrimiçi sosyal ağlarda daha güvenli bir ortam oluşturulmasına katkı sağlanması hedefleniyor.” diye konuştu.