Genç tasarımcılardan yenilikçi projeler  

Yaşar Üniversitesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, çocuklardan yetişkinlere, sahil güvenlik için otonom devriye teknesinden denizlerde kullanılacak insansız kurtarma aracına kadar her kesime her probleme çözüm arayan projeler geliştirdi. Öğrenciler, projelerini, anlaşma yaptıkları çeşitli sektörlerden firmaların danışmanlığında ve ders yürütücüleri ile birebir çalışarak gerçekleştirdi.

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Endüstriyel Tasarım Bölümü öğrencileri, geçtiğimiz dönem Öğretim Elemanı Ece Güçer ve Öğretim Görevlisi Sevi Merter yürütücülüğündeki Diploma Projesi Tasarım Stüdyosu dersinde birbirinden farklı tasarımlara imza attı. Öğrencilerin dönem boyunca çalışıp geliştirdikleri projelerden oluşan seçki hem kampüste sanal sergide olarak hem de çevrimiçi ortamda görücüye çıktı. Ders yürütücüleri Güçer ve Merter, dersin amacının öğrencilerin mezuniyet sonrasına hazırlanması için her yıl belirlenen firmalarla profesyonel AR-GE ve tasarım sürecini deneyimlediği bir tasarım projesini gerçekleştirmek olduğunu belirtti.

Ders kapsamında çeşitli firmaların danışmanlığında gerçekleştirilen projelerden bazıları şöyle:

Halaskar (Sezin Hasgüler)                        

Denizde arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere özelleşmiş vtol tipi insansız hava aracı tasarımı. Araç; açık denizlerde gerçekleştirilen operasyonlar sırasında 9 farklı tipte sahil güvenlik botu üzerinden veya acil durumlarda karadan kaldırılarak kazazedelerin yerini termal ya da gündüz görüşlü kamera sayesinde tespit edip olay alanından profesyonel ekiplere anlık bilgi akışı sağlamak üzerine planlandı. Araç, ekiplerin bot ile olay yerine ulaşana kadar kazazedeleri hayatta tutabilmek için olay tipine göre gövdesinde bulunan can yeleği, can simidi ve ilk yardım kiti gibi yük modülünü denize bırakacak şekilde tasarlandı.

Yogee (Aleyna Kasım)

7-11 yaş arasındaki çocuklar için pandemi döneminde sorumluluklarının yerine getirilmesinde zorluklar, okulda geçirilen zamanın evde geçirilmesi, fiziksel aktivite azlığı problemleri nedeniyle elektronik yoga ve meditasyon eğitmeni tasarladı. Çocuklar üzerinde fiziksel ve psikolojik faydalar sağladığı için önerilen çocuk yogasını, bu yaş grubundaki çocuklara doğru duruş pozisyonlarıyla yaptırabilen, hareketin doğruluğunu kontrol eden, buna dair bir geri bildirim veren, verimliliği ve sürekliliği sağlayabilecek çocuğun duruşlarının doğruluğunu takip edebilen kinect özellik bulunan bir elektronik ürün tasarımı hedeflendi.

Amfibiyen Karavan (Kubilay Can)

Karavan ve tekne deneyimlerini tek bir araçla sağlayıp sürdürülebilirliğe katkı sağlayan amfibiyen bir araç tasarlandı. Pandemi sebebiyle yükselişte olan pazar için tasarlanan tek bir araçla her iki kesimden müşteri kitlesine hitap etmek amaçlandı. Bir taşıt tarafından çekilebilen araçta, rahat kullanım ve fiziki güç kullanımı azaltmak hedeflendi.

Bio Code (Sinem Öztürk)                                                            

7-11 yaş arası çocuklar için sürdürülebilirlik odaklı robotik kodlama oyuncak seti tasarımı.

Bio-code, kodlanabilir modüler elektronik devre parçalarından ve bu parçalar ile birlikte kullanılan karton oyuncaklardan oluşmakta. Gelecek için oldukça önem arz eden bir konu olan sürdürülebilirlik odağında oluşturulan bu ürün setinde, tüm plastik parçaların şeker kamışından elde edilen polietilen biyoplastikten üretilmesi önerilmekte. Bununla beraber üründeki karton oyuncaklar da sürdürülebilir bir yaşamı ifade eden figürler barındırıyor. Çocuklar, mobil cihaz üzerinden kodladıkları parçaları karton oyuncaklar üzerine konumlandırarak oyuncaklara hareket, ışık veya ses ekleyebiliyor. Kodlanabilir parçalar sayesinde sınırsız sayıda proje üretilebilirken böylece çocukların yaratıcıklarını kodlamayla birleştirerek sınırlandırılmadan oynayabilmesi amaçlanıyor.

                                                                                                                              

 Kırlangıç-1 Devriye Teknesi (Güven Bulan)

Sahil Güvenlik için otonom devriye teknesi tasarımı. Sahil Güvenlik için çok daha az kaynak harcayarak çevre dostu, otonom, gerektiğinde kurtarma görevine gidebilecek, istihbarat toplayabilen ve uzun süreler suda kalabilecek bir devriye teknesi tasarlanması hedeflendi.Araç, içerisinde gece görüş kameraları, sesli iletişim cihazları, kurtarma ekipmanları gibi birçok donanıma sahip olacak şekilde tasarlandı. Güvertesi güneş pilleriyle kaplı teknede, güvertenin altında bir adet uçurtma drone bulunurken batmalara karşı özel malzeme kullanımı ve tasarımı da geliştirildi.