Tire’de “Yüz Yıllık Seslerin İzinde”

İzmir’in tarihi dokusuyla yaşayan ilçesi Tire, sanat ve belgesel gösterimi ile dolu etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Yaşar Üniversitesi’nin Tire Belediyesi iş birliği ile bilimsel araştırma projesi kapsamında desteklenen “Yüz Yıllık Seslerin İzinde” Tire Bandosu Belgesel Gösterimi ve Türkiye Polifonik Korolar Derneği İzmir Şubesi SmyrnAcapella Çok Sesli Korosu ve Tire Belediye Bandosu Konseri Tire Belediyesi Kültür Salonunda gerçekleştirildi.

Etkinliğe, Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, Tire Belediye Başkan Yardımcıları  Sefa Yıldırım, Gökhan Hızlı,  Selçuk Yaşar Spor ve Eğitim Vakfı Başkanı ve Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili İdil Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı  Ahmet Yiğitbaşı, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Levent Kandiller ile diğer konuklar katıldı.

CUMHURİYETİN İLK SİVİL BANDOSU

Tire’nin bağımsızlığını Türk halkının eşsiz mücadelesi ile 4 Eylül 1922’de geri kazandığını belirten Tire Belediye Başkanı Salih Atakan Duran, “Ağır bir yenilgiye uğrayan Yunan askerleri, Türk süvarilerinden panik halinde kaçarken ordu bandolarındaki müzik aletlerini de arkalarında bıraktılar. Zafer kazanımı olan bu müzik aletleri, Ali Başaran ve arkadaşlarının bundan tam 100 yıl önce üstün çabalarıyla Tire Tarihi Armoni Bandosu’nun kurulmasını sağladı. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sivil bandosu olma özelliğini taşıyan Tire Belediyesi Tarihi Armoni Bandosu, bir asırdır milli bayramlarda ve yurt genelindeki etkinliklerde Tire’yi başarıyla temsil ediyor. 1937 yılının Ekim ayında Nazilli Sümerbank Basma Fabrikası’nın açılışı ve Ege ziyaretleri esnasında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü karşılayan bandomuz, biz Tireliler için her daim gurur kaynağı olmuştur. Göreve geldiğimiz günden bu yana bandomuzun övünç dolu geçmişinin ve taşıdığı tarihsel değerin bilincinde olduk. Yaşar Üniversitesi’yle birlikte hayata geçirdiğimiz nitelikli projeler oldu. Yaşar Üniversitesi’ne ve Tarihi Tire Armoni Bandosu’nun birbirinden yetenekli müzisyenlerine teşekkür ederiz.” diye konuştu.

TİRE İLE AKADEMİK İŞ BİRLİĞİ

Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Levent Kandiller, “2006 yılında kurucumuz ve ebedi onursal başkanımız Selçuk Yaşar`ın fikriyle oda orkestrası olarak sanat yolculuğuna başlayan orkestramız, yaklaşık 5 yıldır senfoni orkestrası olarak sanatsal faaliyetlerine devam ediyor. Üniversitemizde Tire’nin 100 yıldır yaşayan bandosu için bilimsel ve sanatsal bir araştırma başlatıldı. Derin bir kaynak ve arşiv araştırması yapıldı. Bir belgesel hazırlandı. Belgeselin ilk gösterimini Tire’de düzenlenen bando ve koro konseri ile birlikte gerçekleştirilmesinden çok mutluyuz.” dedi.

Belgesel gösterimi ve konser sonrası Tire Belediye Başkan Yardımcıları Sefa Yıldırım ile Gökhan Hızlı, konuklara müze ziyaretlerinde eşlik etti, ilçenin tarihi değerleri hakkında bilgi verdi.

Ayrıca, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü öğrencilerinin Tire’nin kültürel mirası ve doğal güzelliklerinin daha geniş kitlelere tanıtılması için yapılan iş birliği kapsamında hazırladığı Tire Beşi Bir Yerde’ projesi Altın Pusula Ödülü kazanmıştı. Tire Belediyesi ve Yaşar Üniversitesi arasındaki iş birliğinin süreceği belirtildi.