Yeşilçam’ın yeni adı İzmir olacak

İzmir, tarihi yapıları, elverişli iklim koşulları, insan ve enerji kaynakları gibi özellikleriyle sinema yatırımcılarının ilgi odağı haline geldi. Sektör temsilcileri kente film platosu kurulması halinde yerel ekonominin de kalkınacağını belirttiler.

Fransız film yapım şirketleri ortaklığıyla İzmir’e dev bir film platosu kazandıracaklarını duyuran Anadolu Sinema ve Televizyon Eser Sahipleri Meslek Birliği (ASİTEM) Yönetim Kurulu Başkanı Muammer Sarıkaya, Radyo, Televizyon ve Sinema ile Film Tasarımı ve Animasyon bölümlerine sahip Yaşar Üniversitesi’ni ziyaret etti. İzmir’in sinema sektörüne yatkınlığını ele alan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ile Muammer Sarıkaya kentin mevcut altyapı özeliklerine dikkat çekti.

BİRE İKİ VEREN YATIRIM

Yaklaşık 250 dönüm arazide oluşturulacak platoda, ormanlar, otoyollar, dünyaca ünlü caddeler ve yapıların inşa edileceğini belirten Muammer Sarıkaya, sinemanın yarattığı ekonomik aktivitelerdeki artışın istihdama dolaylı olarak katkı sağlayacağını söyledi. Film platosunun hayata geçmesiyle yerel ekonominin kalkınacağını belirten Sarıkaya, “Bir film prodüksiyonu için harcanan her bir yatırımın yerel ekonomiye dönüşü en az iki katı olacaktır” dedi.

İZMİR AVANTAJLI

Sinema için İzmir’in bulunmaz bir mekan olduğunu belirten Rektör Prof. Dr. Murat Barkan ise İzmir’e film platosu kurulması halinde Türkiye’de yetişmiş kalifiye elemanın yurtdışına göçünün de engellenmiş olacağını söyledi. İzmir’in yeni bir Yeşilçam yaratacak özelliklere fazlasıyla sahip olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Barkan İzmir’in mevcut avantajlarını şöyle sıraladı:

-Sinema sektöründe en büyük maliyet kalemleri arasında yer alan enerjiden tasarruf için sürdürülebilir ve yenilenebilir enerji kaynaklarına sahip

-Gün ışığının yıl içinde kullanılabilirlik süresi uzun

-Konaklama olanakları yoğun ve çeşitli

-Kent içi, şehirlerarası ve uluslararası ulaşım hem çeşitli hem kolay

-Film platoları ve setler için geniş alanlara sahip, fiziksel altyapı mevcut

-Kültürel zenginliği ve tarihsel mekan çeşitliliği yoğun

-Ses ve görüntü teknolojileri üretim altyapısı mevcut

-Yapım ve yapım sonrası üretim olanakları yaygın

-İnsan kaynağı yüksek

-“Tematik” AR-GE ve proje geliştirme potansiyeline sahip

FİLM CHESTER’İ ZENGİN ETTİ

1999 yılında Mel Gibson’ın “The Patriot” filmi yaklaşık 100 milyon ABD doları bütçe ile Amerika’nın South Caroline eyaletinde çekilmeye başlandı; bu bütçenin yüzde 35’lik kısmı York ve Chester şehirlerinde yalnızca birkaç ay içinde harcandı. Benzer konuda İngiltere’de yapılan bir araştırmaya göre de 2003 yılında film prodüksiyonları için harcanan 1.1 milyar poundun sektörde 50 bin kişiye iş olanağı sağladığını gösterdi.