Yaşar, Avrupa üniversiteleri sanal kampüs projesinde

Avrupa üniversiteleri sanal kampüs ile buluşacak

Avrupa’daki üniversiteler arasında öğrencilerin uzaktan eğitim alabilmelerini sağlayacak ortak bir sanal kampüs projesi geliştirildi.

AB Erasmus Çoktaraflı Merkezi Projesi UbiCamp: Sanal Hareketliliğin Önündeki Engellere Ortak Çözümler projesinin başlangıç toplantısı İspanya Oviedo Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.  Toplantıda Yaşar Üniversitesi’ni Yaşar Üniversitesi Avrupa Birliği Merkezi’nden Öğr. Gör. Dr. Gökay Özerim temsil etti.

Toplantıda projenin ilerleyen aşamalarına yönelik olarak bir yol haritası oluşturulması için önemli adımlar atıldı. Konsorsiyuma dahil olan  üniversitelerden gelen proje ekibi üyeleri bilgi işlem, uzaktan öğrenme ve proje yönetimi konularında uzman akademisyenlerden oluştu.

Print

UBIcamp Projesi Nedir

UBIcamp,  sanal hareketlilik ve e-öğrenme konusunda tasarlanmış,  2 sene boyunca sürdürülecek olan bir Avrupa Birliği Erasmus Çoktaraflı Projesidir. 2012 Hayatboyu Öğrenme Programı kapsamında Avrupa Komisyonu tarafından hibe almaya değer bulunmuştur. Koordinatörlüğünü  İspanya’dan Oviedo Üniversitesi’nin üstlendiği projenin Yaşar Üniversitesi dışındaki ortakları University of Southampton (İngiltere), Vytautas Magnus University (Litvanya), Universidad Autonoma de Madrid (İspanya) ve Kaunas University of Technology (Litvanya)’dır. Proje, sanal hareketliliği hocalar, öğrenciler ve kurumlar için daha ulaşılabilir kılmayı ve bu hedefe yönelik çözüm önerileriyle birlikte pilot uygulama örnekleri sunmayı amaçlamaktadır.

Sanal Hareketlilik Nedir

Avrupa Komisyonu, sanal hareketliliği öğrencilerin müfredatlarında yer alan dersleri yeni bilgi teknolojileri yardımıyla  başka bir ülkedeki yüksek öğretim kurumunda, uluslararası ve  sanal bir ortamda alabilmeleri olarak tanımlamaktadır. Sanal hareketlilik sadece öğrencilerin başka bir ülkenin eğitim kurumunda, belirli dersleri bilgisayarları aracılığıyla almalarını değil, kültürel ve sosyal ortamı da hissedip dahil olmalarını hedeflemektedir.

Sanal hareketlilik, özellikle ekonomik ya da sosyal nedenlerle fiziksel olarak uluslararası değişim programlarından yararlanamayanlara önemli bir imkan tanımaktadır. Ders programları ve zamanlama açısından esneklik, sanal hareketliliğin önemli avantajları arasında yer almaktadır. Bunun yanı sıra yaratılan e-öğrenme ortamları, hocaların daha fazla sayıda öğrenciye ulaşabilmelerine ve hedef gruba özgü öğrenme olanakları sunmalarına da olanak sağlamaktadır.

UbiCamp Projesi bu noktalardan hareketle sadece uzaktan öğrenim olanağı değil uluslararası bir kültürel ve sosyal  öğrenme olanağı sunmayı da amaçlamakta, bu çerçevede oluşturulacak strateji ve örnek uygulamaları farkındalık yaratmaya yönelik çeşitli faaliyetlerle yaygınlaştırmayı öngörmektedir.

 

Dr.Gökay Özerim- Yaşar Üniversitesi AB Merkezi
Toplantıda Yaşar Üniversitesi’ni Avrupa Birliği Merkezi’nden Öğr. Gör. Dr. Gökay Özerim temsil etti.