Türkiye’de İnsanların Yüzde 69,3’ü Tanımadığı Birine Yardım Etmek İstemiyor

Gönülsüz gönüllüyüz

İbrahim Betil :

“Birbirimize güvenimiz yok”

Ünlü aktivitist ve toplum gönüllüsü İbrahim Betil bağımsız bir düşünce kuruluşunun araştırmasına göre Türkiye’de insanların yüzde 69,3’ünün tanımadığı birine yardım etmeyi istemediğinin ortaya çıktığını söyledi.

 2002’de kurduğu Toplum Gönüllüleri Vakfı ile 2 milyona yakın insanın yaşamına dokunan, Afrika’nın en küçük ülkesi Gambiya’da hayvancılık faaliyetleriyle yoksul ailelerin ekonomik yaşamlarını güçlendiren eğitim gönüllüsü İbrahim Betil, toplumumuzun gönüllülük faaliyetlerine ve sivil toplum kuruluşlarına olan bakış açılarını ele aldı. Betil, bağımsız düşünce kuruluşu Legatum Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de insanların yüzde 69,3’ünün tanımadığı birine yardım etme eğiliminde olmadığı gibi gönüllü olarak bir işte çalışmayacaklarını açıkladıklarını söyledi.

Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) tarafından düzenlenen “ 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Konferansı’nda” konuşan Toplum Gönüllüleri Vakfı Kurucusu İbrahim Betil , Türkiye’den başlayıp Afrika’ya kadar uzanan gönüllülük faaliyetlerini Yaşar Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı.
Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) tarafından düzenlenen “ 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Konferansı’nda” konuşan Toplum Gönüllüleri Vakfı Kurucusu İbrahim Betil , Türkiye’den başlayıp Afrika’ya kadar uzanan gönüllülük faaliyetlerini Yaşar Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı.

Bankacılık sektöründeki başarılı çalışmalarını zirvede bırakıp yaşamını sivil toplum çalışmalarına adayan eğitim gönüllüsü İbrahim Betil, Türkiye’den başlayıp Afrika’ya kadar uzanan gönüllülük faaliyetlerini Yaşar Üniversitesi öğrencileri ile paylaştı. Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (YÜSEM) tarafından düzenlenen “ 5 Aralık Dünya Gönüllüler Günü Konferansı’nda” konuşan İbrahim Betil, toplumdan daha fazla destek görmek için sivil toplum kuruluşlarında şeffaflık ve hesap verilebilirlik ilkelerinin yerleşmesi gerektiğini vurguladı. Betil, “Yaptığınız işlerde topluma karşı güveni sağlamak sizin sorumluluğunuzdadır. Söylemlerinizle, eylemleriniz birbirleriyle örtüşmeli. Kanunen gelirin yüzde 33’ünü gider olarak kullanma hakkımız olduğu halde Toplum Gönüllüleri Vakfı olarak gelirlerimizin yalnızca yüzde 8’ini idari gider olarak harcıyoruz. Kuruluşumuzdan bu yana da uluslararası bağımsız bir denetim kuruluşu tarafından denetimimizi sağlıyoruz” dedi.

İBRAHİM BETİL (1)

NE BİRBİRİMİZE NE AİLEMİZE GÜVENİMİZ YOK

ABD’de 1,6 milyon, Fransa’da 880 bin, İsveç’te ise 190 binin üzerinde sivil toplum kuruluşunun bulunduğunu belirten İbrahim Betil, Türkiye’deki sivil toplum kuruluşlarının 108 bin civarında olduğunu söyledi. Pek çok Avrupa ülkesinde ülke nüfusunun yarısından fazlasının sivil toplum kuruluşlarına üye olduğunu söyleyen Betil, Türkiye’de bu sayının 8 milyon olduğunu ifade etti. Kurumların ve bireylerin daha iyi bir toplum için sorumluluklarını artırması gerektiğine inandığını söyleyen Betil, “Legatum Enstitü tarafından yapılan araştırmaya göre Türkiye’de insanların yüzde 69,3’ünün tanımadığı birine yardım etme eğiliminde değil. Aynı araştırmaya göre ‘son bir ay içinde gönüllü bir işte çalıştınız mı?’ sorusuna ise toplumun yalnızca yüzde 4,2’sinin evet cevabı verdiği görüldü. Bu sayının dünya ortalaması yüzde 19,1. Bu gönüllülükte nerede olduğumuzu gösteriyor. Ayrıca Türkiye’deki insanların birbirine olan güvenini araştıran enstitü Türkiye’de bu sayının yüzde 8,4’te dünyada ise yüzde 24,1 oranında olduğunu açıkladı. Ayrıca insanların aileye ve arkadaşlara güvenme oranı ise Türkiye’de yüzde 69.2 iken dünyada bu oran 80.6” şeklinde bilgi verdi.

YÜZLERCE AFRİKALI AİLEYE ULAŞTIK

Her dakika bir annenin yaşamını yitirdiği, 1 milyar insanın temiz suya ulaşamadığı bir dünyada Türkiye’nin de dışına çıkarak dezavantajlı bireylere ulaşmak için Sen De Gel Derneği’ni kurduğunu ifade eden eğitim gönüllüsü Betil, dünyadaki ilk faaliyetlerini Afrika’nın en küçük ülkesi Gambiya’da gerçekleştirdiğini anlattı. Betil, “Gambiya’daki projemizle 300 küçükbaş hayvan ve 7 balıkçı teknesi alındı, yoksul ailelere dağıtıldı. Her aile 3 yıl boyunca her iki yeni doğan yavrudan birini hayvanı olmayan başka bir aileye vermekle yükümlü. Böylece projenin sürdürülebilirliği sağlanıyor.
2012 sonunda 41 köyde 356 ailenin yararlandığı proje, 90 köyde 1968 hayvanla sürüyor, 816 aile yararlanıyor. Elektriği olmayan, taşıma su kullanılan köylerde çocuklarından sadece birini okula gönderebilen aileler, hayvanlar çoğalırsa diğer çocukları da okutabilmeyi umuyorlar” dedi.

8 BİN ÖĞRENCİMİZ PROJE GELİŞTİRDİ

Konferansa ayrıca konuşmacı olarak Birleşmiş Milletler Ulusal Gönüllülük Komitesi Temsilcisi Hülya Denizalp, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ile Yaşar Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi Müdürü Doç. Dr. Sabah Balta da katıldı. Balta, “Üniversitemizin 8 binden fazla öğrencisi zorunlu sosyal sorumluluk projesi kapsamında çeşitli projelerde görev alıp, gönüllü hizmetlerde bulundular. Ulaşılan kişiler arasında engelli bireyler, dezavantajlı bireyler, sahipsiz hayvan dostlarımız, ekonomik hayattan dışlanmış olan gruplar, yoksulluk riski altındaki bireyler ve mahkumlar yer aldı” dedi. Konferans kapsamında öğrencilerin yanı sıra İzmir’deki sivil toplum kuruluşlarının kendilerini geliştirebileceği atölye çalışmalarına da yer verildi.