Türkiye ve Polonya dostluğu anısına sergi

Yaşar Üniversitesi, Türkiye-Polonya dostluğunun ve diplomatik ilişkilerinin 600’üncü yıldönümünde afiş tasarımının dünya çapındaki isimlerinden Andrzej Pagowski’nin ‘Afişler’ sergisine ev sahipliği yapıyor.

polonya (3)

Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ile Selçuk Yaşar Kampüsü’nde açılışı gerçekleştirilen sergide sosyal konulara mizahi çizim leri ile dokunan Andrzej Pagowski’nin pek çok seçkin eserine yer verildi.

21 Nisan tarihine kadar Yaşar Üniversitesi’nde yer alacak olan serginin açılışına Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosu Miroslaw Stawski, Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan, Yaşar Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Gören Bulut, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Serginin açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkonsolos Miroslaw Stawski, “İçinde bulunduğumuz 2014 senesi bizim için çok önemli. Çünkü bu sene iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin 600’üncü yılını kutluyoruz. Bu gerçekten siyasi ilişkilerde eşsiz bir durum. İlk kez 1414 yılında Osmanlı Sultanı Mehmet Çelebi, Polonya ile ilk diplomatik ilişkiyi o zaman Osmanlı’nın başkenti olan Bursa’daki sarayında gerçekleştirdi. Bu temas, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin başlangıcı oldu” dedi.

polonya (2)

TÜRK ÖĞRENCİLER POLONYA’YI TERCİH EDİYOR

Günümüzde ise akademik anlamda Polonya ile Türkiye’nin yakın ilişki halinde olduğuna değinen Stawski şöyle devam etti:

“Özellikle akademik alanda iki ülke dinamik bir halde ilişkilerini yürütüyor. Şu anda Polonya Erasmus programı kapsamında Türk öğrencileri tarafından en çok tercih edilen bir ülke. Geçtiğimiz yıl ülkenizden Polonya’ya yaklaşık 2 bin öğrenci geldi. Bu karşılıklı hareket bizi çok mutlu ediyor.”

Rektör Prof. Dr. Murat Barkan ise iki ülke arasındaki 600 yıllık birlikteliği İzmir’de bu güzel afiş sergisiyle taçlandırdıklarını söyledi.

Andrzej Pagowski kimdir

1953 yılında doğan Andrzej Pagowski, Poznan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu. 1977’den itibaren Polonya ve yurtdışında 1000’in üzerinde afiş tasarımı gerçekleştirdi. Çok sayıda kitap illüstrasyonu, dergiler için çizimler, CD kapak tasarımları yaptı. Pagowski aynı zamanda senarist, TV ve sahne tasarımcısıdır.

Andrzej Pagowski, Polonya’da ve çeşitli ülkelerde sayısız kişisel sergi açtı ve çok sayıda ödül aldı.  Ödülleri arasında Los Angeles Uluslararası En iyi TV ve Film Afişi Yarışması ödülü ile Chicago Uluslararası Film Afişleri Yarışması ödülü yer alır.