Psikoloji ve Sanat Yaşar’da tartışıldı

Psikoloji ve Sanat isimli sempozyum Yaşar Üniversitesi’nde (YÜ) düzenlendi. Etkinlikte, psikolojinin sanat ile olan ilişkisi gerçekleştirilen oturumlar ile tartışıldı.

Yaşar Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü tarafından düzenlenen “Psikoloji & Sanat” isimli sempozyum Selçuk Yaşar Kampüsü konferans salonunda sona erdi. Açılış etkinliğine Yaşar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.  Dr. Ali Nazım Sözer, sempozyum düzenleme kurulu üyeleri,  akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Sempozyumda psikolojinin sanat ile olan ilişkisini irdelemeye yönelik oturumlar ve tartışmalar gerçekleştirildi.

Açılış konuşmalarından sonra düzenlenen “Sanatın Psikolojisi” konulu oturuma, Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Özgen, YÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman, Dr. Nil Korkut ve Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nart Bedin Atalay katıldı.

İnsan beyninin sırrını müzik çözebilir

Oturumda söz alan Çankaya Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Nart Bedin Atalay, insan beyninin araştırmacılar tarafından büyük ilgi çektiğini, beynin müzik algısının incelendiği takdirde başlıca bir alanın elde edemeyeceği kadar büyük bilgiler elde edebileceğini söyledi.

Edebiyat ve psikoloji iç içe

Edebiyatın psikoloji ile olan bağı hakkında bir sunum gerçekleştiren Dr. Nil Korkut, edebiyat tarihinin her anında yazarların, insana özgü olan duyguları çok iyi kurguladığını söyledi. Dr. Korkut, aşk konusunda Shakespeare’in, suç ve vicdan konusunda Suç ve Ceza romanının başkarakteri Raskolnikov’un, yabancılaşma konusunda ise Kafka’nın bu konuda en önemli örnekler olduğunu söyledi.

Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Gürkan Tekman, müzik beğenilerinin temellerini anlattığı sunumda; Evrensel niteliklere sahip gençlerin klasik, caz ve özgün müzik türlerini tercih ederken; muhafazakar ve gelenekçi yapıdaki gençler rock ve metal tarzı müzik türlerini dinlemeyi reddettiğini söyledi.

Yaşar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emre Özgen ise, sanatta renk algısını işlediği sunumunda dünyaca ünlü ressamlardan örnekler vererek, renklerin insan psikolojisi üzerinde nasıl bir değişim gerçekleştirdiğini anlattı.