Öğretmen eğitiminde Yaşar-EÇEV işbirliği

 Yaşar Üniversitesi  ve  EÇEV’in  öğretmen işbirliği

 Ege Çağdaş Eğitim Vakfının geleneksel olarak her sene düzenlendiği ‘’Yaratıcı Yenilikçi Öğretmen Seminerinin 9’uncusu’’ Yaşar Üniversitesi’nin ev sahipliğinde 500’ün üzerinde öğretmenin katılımı ile gerçekleştirildi.

  Öğretmenlerin, yeni müfredata dayalı eğitim öğretim etkinlik ve uygulamalarını diğer meslektaşlarıyla paylaşarak eğitime katkıda bulunmak için Selçuk Yaşar Kampusü’nde onuncusu gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda öğretmen katıldı. “FARKLI DÜŞÜNÜR / FARK YARATIRIZ” temalı seminerde 45 atölye çalışması gerçekleştirildi.

  Yaşamakta olduğumuz milenyum ve yüzyıllık geleceğimize yön veren itici güçler; giderek azalan, yokluğun her geçen gün daha fazla hissettiğimiz ve bu nedenle değeri artan su, enerji, ve olacaktır sözleri ile konuşmasına başlayan Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan,’’Nüfus diğer iki gücü üretecek ve tüketecek olandır. Diğer ikisine oranla daha stratejiktir. Dünya nüfusunun hızla eksiliyor ve yaşlanıyor olması ülke coğrafyaları üzerindeki insan sayısının azalmasına neden oluyor. Yaşamın sürdürebilirliği ile eğitim bağlantısı  yeniden tanımlanıyor. Çünkü küresel ölçekte geleceğin eğitim uygulamaları daha az sayıda gence ve yaşlılara yönelik olarak düzenlenecek. Eğitimde bireyin artan değeri ‘kalite’ ölçütlerini de gözden geçirmeyi zorunlu kılıyor. Yeni ölçütlerin doğruluğu eğitilebilir bireyi değerleri ile doğru anlamaya bağlıdır.  Kuşaklar arası farkların algılanması için gereken süre bundan önce 10 yıldı; bugün 1,5 -2 yıl’’ dedi. Kuşak çatışmasının günümüzde daha yoğun olduğunu ifade eden Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan,’’Genç kuşakların kendi arasındaki iletişimlerinin içeriği yoğunluğu ve kapsamı genişliyor. Bunun temelinde elektronik iletişim olanaklarının yaygınlaşması önemli bir rol oynuyor. Çocuklarımızın, ilköğretim düzeyinde uluslar arası arkadaşlık çevrelerine girdiği, facebook, twitter gibi sosyal medya ortamlarında uluslar arası kültürel ilişkilerde boy gösterdiğini yaşayarak ve şaşırarak görüyoruz. Bu ilişkiler zamanından önce ergenleşmelerine ve olgunlaşmalarına da neden oluyor’’ şeklinde konuştu.

 Eğitilmişlerin eğitimi

 Geleceğin eğitim sistemini anlamanın ve gelişen çağa ayak uydurmanın çok önemli olduğunu sözlerine ekleyen Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ‘’ geleceğin eğitiminde iletişim teknolojilerinin işlevi artacak. Okul, öğrenen merkezli ve öğrenmeyi destekleyen bir kimlik kazanacak. Çocukların ayırt edici özellikleriyle anlayan aile eğitimi temel olacak. Okulda harcanan zaman giderek azalacak; okul dışı eğitim ortamlarının iyi yapılandırılması bir zorunluluk olacak. ‘’Eğitilmişlerin eğitimi’’hiç olmadığı kadar önem kazanacak. Eğitim iletişim olanaklarının gelişimi devletin temel Ar-ge çabalarından birini oluşturacak. Yükseköğretim, azalan genç nüfusun nedeniyle, yıpratıcı bir sınav maratonu sonunda elde edilen ayrıcalık olmaktan çıkacak. Sınav bir eleme değil tercih belirleme aracı olacak. Talebin azalması karşısında arzın atışı yükseköğretim beklentilerinin çeşitlenmesine neden olacak. Eğitimde kalite devrimi hız kazanacak, yoğunlaşacak ve yaygınlaşacak. Eğitimde kalite devriminin başarısı çocuklarımızın olmalarını istediğimiz gibi değil onların oldukları gibi algılanma ve anlama becerimize bağlı olacak. Çocuklarımıza olan inancımız onların yaşam başarısı için bir fırsattır. Bu tireni kaçırmayalım’’ diyerek konuşmasına son verdi.

 Yaşar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Murat Barkan ‘nın konuşmasının ardından eğitimin kalitesinin yükseltilmesi öğretmenlerin de eğitimine destek olunması gerekliliğinden hareketle çalışmalar ürettiklerini ve üretmeye devam edeceklerini belirten EÇEV Genel Sekreteri Yasemin  Reşitoğlu, “ 2003 yılında başladığımız ve bu yıl 9.’sunu gerçekleştirdiğimiz bu semineri kesintisiz devam ettirmenin gurur ve onurunu yaşıyoruz. Bu seminer sonunda sizlerden aldığımız geribildirimlerle bu Yaratıcı Yenilikçi Öğretmen Seminerleri sayesinde eğitim ve öğretimi kolaylaştıran, keyifli kılan, yaratıcılık yönünde gelişmenin sınırsızlığını gösteren, farklı bir bakış açısı sağladığını görerek, ileriye doğru çalışmalarını sürdürme konusunda kararlılığımız ve motivasyonumuz artarak devam ediyor’’ şeklinde konuştu Reşitoğlu, Ege Çağdaş Eğitim Vakfı Eğitim Komisyonu ve İzmir’deki Özel Okulların gönüllü öğretmenlerinden oluşan YYÖS Danışma Kurulunun bir yıl boyunca yüzlerce sunum arasından seçim yaptığı Sayısal, Sözel, Okul Öncesi, Yabancı Dil gibi 9 farklı dalda 5 ayrı sunum izleme imkanına sahip olan öğretmenlerin her yıl uluslararası düzeyde gerçekleştirilen seminerlere daha çok eğitimcinin katılmasının ülkemizdeki eğitim kalitesini ve fırsat eşitsizliğinin daha kolay sağlanacağını belirtti.

no images were found