KOBİ’lere İngiliz modeli e-öğretim

Yaşar Üniversitesi’nin de yer aldığı  Türkiye’de KOBİ’leri bilgi ve iletişim teknolojileri yoluyla geliştirmek amacıyla (BİLGE-İŞ) Projesi kapsamında iyi uygulama örneklerini incelemek üzere İngiltere’ye çalışma ziyareti düzenlendi.

Çalışma ziyareti gerçekleştiren ekipte ODTÜ’den öğretim üyeleri ile proje uygulayıcıları yer alırken, paydaş kuruluşlar olarak da Ankara Sanayi Odası, Ankara Ticaret Odası,  Türkiye Bilişim Vakfı’ndan birer temsilci ve Yaşar Üniversitesi‘nden YÜSEM Müdürü Doç.Dr. Sabah Balta katıldı. BİLGE-İŞ Projesi çalışma ziyareti ekibinin İngiltere’deki ilk çalışma ziyareti The Open University’e oldu. Dünyanın ilk açık üniversitesi olarak 1969 yılından bu yana faaliyet sürdüren The Open Unversity, aralarında Hindistan, Pakistan, Güney Afrika, Nijerya’nın da bulunduğu dünyanın 10 ülkesinde internet üzerinden üniversite eğitimi veriyor. Şu ana kadar 1,8 milyon öğrenciye eğitim veren üniversitenin internet sitesinin ziyaretçi sayısı 43 milyona ulaştı. The Open University’nin öğrencilerinin yüzde 67’si İngiltere dışındaki ülkelerden oluşuyor. BİLGE-İŞ Projesi çalışma ziyareti ekibi, Milton Keynes’te bulunan The Open University’de  Açık Üniversite Projesi Yapımcıları Hanah Gore ve Anna Page, Medya Yönetmeni Andrew Law, Ücretsiz Eğitim Bölümü Başkanı Patrina Law ve Temel Yapı İşletme Sorumlusu Gillian Çağlayan’la gerçekleştirdikleri toplantılarda üniversite, eğitim programları ve çalışma disiplinleri hakkında bilgi aldı.

portal1

FUTURE LEARN İLE UZAKTAN EĞİTİM-

portal (2)

BİLGE-İŞ Projesi çalışma ziyareti ekibinin bir diğer inceleme çalışması da Future Learn’de oldu. The Open University ile 12 üniversitenin işbirliğiyle kurulan bu ücretsiz öğrenme platformu da, bilgisayar, tablet veya telefonlardan ulaşılabilen eğitimlerden oluşuyor. Alanında uzman ve başarılı profesörlerin dersler anlattığı istenildiği zaman sorular sorulabilen bu eğitim sisteminde de dersler sonunda sınavlar yapılıyor ve çeşitli etkinliklerle derslerin daha iyi anlaşılması sağlanıyor. Güncel bilgilerle donatılan eğitim sisteminde, iş ve yönetim, görsel sanatlar, sağlık ve psikoloji, tarih, edebiyat, sanat, öğrenme ve politika gibi birçok alanda kurs bulunuyor. BİLGE-İŞ ekibi, Future Learn konusunda da İçerik Geliştirme Bölüm Başkanı Nigel Smith’den bilgi aldı.

BİLGE-İŞ PROJESİ NEDİR?

 Kısa adı BİLGE-İŞ olan İşçi ve İşverenlerin Bilgi ve İletişim Teknolojileri Yoluyla Geliştirilmesi projesi, Avrupa Birliği’nin İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi başlığı altında sunduğu mali destekle Ortadoğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) tarafından yürütülüyor.

17 Aralık 2015’te başlayan ve 17 Ağustos 2017’de tamamlanacak BİLGE-İŞ projesiyle Türkiye’de KOBİ’lerde işçi ve işverenler başta olmak üzere toplumun dezavantajlı kesimleri olan katınlar ve engellilerin bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı ile uyum yeteneklerinin geliştirilmesi ve nitelikli işgücü oluşturmak hedefleniyor.

Ankara, İstanbul, İzmir, Bursa ve Gaziantep olmak üzere beş pilot ilde uygulanacak olan proje kapsamında KOBİ’lere yönelik 100 adet ders geliştirilecek. Proje Ankara Ticaret Odası, Ankara Sanayi Odası gibi paydaşlarından alınan ihtiyaçlar doğrultusunda dersler hazırlanacak.