İzmir işletme başına istihdamda çok geride

İzmir işletme başına istihdamda çok geride

EGEV tarafından desteklenen ve YAŞAR ÜNİVERSİTESİ  Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tutan ile Ege Üniversitesi  Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Çapraz’ın hazırladığı çalışma illlerin sektörlerde potasiyelini ortaya koyması açısından önem taşıyor

YENİ ASIR- ENGİN TATLIBAL (HABER MERKEZİ)
Ege Ekonomiyi Geliştirme Vakfı (EGEV) tarafından desteklenen ve Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan ile Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Burak Çapraz tarafından bir yıla yakın sürede hazırlanan “Ege-10 İller Arası Rekabet Endeksi”ne göre Çanakkale, 21 ana endekse ilişkin yapılan çalışma sonucunda İzmir’in ardından Ege illeri arazında ikinci oldu. Endeks çalışması, illlerin sektörlerde potasiyelini ortaya koyması açısından önem taşıyor. Endeksin yazarlarından Doç. Dr. Ufuk Tutan, “Çanakkale beklenmedik bir sonuç ortaya koydu. İzmir ise doğal olarak birinci sırada, ancak işletme başına istihdam yaratma oranı birçok kente kıyasla oldukça geride. Ayrıca, bölgede en yüksek işsizlik oranına sahip kentte yine İzmir” dedi.

Ekonominin fotoğrafı
EGEV tarafından yayınlanan ve Ege Bölgesi’ndeki 10 ilin kalkınma ve rekabette görünümünü ortaya koyan Ege-10 Rekabet Endeksi, bölgenin ekonomik anlamda fotoğrafını ortaya koyuyor. Endeksin yazarlarından Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ufuk Tutan, amaçlarının Ege Bölgesi’ndeki 10 ilin belirlenen alanlarda potansiyelini görmek eksiklerin giderilmesi için yol göstermek olduğunu söyledi.
Çanakkale’nin İzmir’in ardından en rekabetçi ikinci il olduğunun görüldüğünü belirten Tutan, İzmir’in ise beklendiği üzere Ege Bölgesi’nde liderliğini sürdürdüğünü, ancak çeşitli noktalarda eksikliklerinin ortaya çıktığını ifade etti.

Çanakkale 2’nci
Tutan, “Ege-10 İller arası Rekabet Endeksi-2011 kitabının hazırlanması bir yıla yakın sürdü. Kamu ve özel sektörden konu ile ilgisi olduğunu düşündüğümüz duayen 54 temsilciden görüş alınarak endeks puanları hesaplandı. Çalışma, temelde farklı alanlarda, illeri birbirleri arasında bir sıraya koymakta. Endeksin sonucunda en yüksek toplam endeks değeri alan il İzmir çıktı. Bu da normal karşılanmadır. İkinci ve üçüncü iller de Çanakkale ve Denizli oldu” dedi.
İzmir’in yapısı ile bölgenin lider kenti olduğunu ifade eden Tutan, bununla birlikte bazı verilerde İzmir’in düşünüldüğü pozisyonda olmadığını gördüklerini vurguladı. Tutan, “Örneğin, çalışma hayatında lider il olmakla birlikte İzmir’de işletme başına istihdam yaratma oranı, birçok kente kıyasla oldukça geride. Ayrıca, bölgede en yüksek işsizlik oranına sahip kent de yine İzmir. Olumlu yönlerine baktığımızda da gerek araştırma ve geliştirmede gerekse büyük ölçekli işletme sayısında bölgenin lider kenti İzmir” diye konuştu.
Doç. Dr. Ufuk Tutan, endekste İzmir’in ardından ikinci sırada yer alan Çanakkale’nin gelişimini şaşırtıcı bulduklarını belirterek “Çanakkale’de bir köprü olsaydı ya da Ege Bölgesi illerinin çoğuna daha yoğun havayolu, demiryolu ve karayolları ağları ile bağlanmış olsaydı tablo çok daha parlak olabilirdi” dedi.

İllerde hangi sektörler öne çıkıyor?
* Denizli, Balıkesir: Ar-Ge ve çalışma hayatı
* Muğla: Turizm
* Çanakkale: Ar-Ge, çalışma hayatı, enerji
* Manisa: Tarım, sanayi, Ar-Ge, çalışma hayatı